Sânge în masele fecale (scaun cu sânge) sau sângerări din anus (din rect) la adulţi şi la copii: descrierea detaliată a cauzelor posibile, principiile tratamentului eficient

Cuprins:

O notă importantă

Confruntându-vă cu problema sângerării din rect, ţineţi cont de faptul că aceasta nu este o boală în sine, ci doar o manifestare a unei alte boli. În consecinţă, în cazul în care, peste un timp, sângerarea se opreşte – acest lucru ar însemna că boala pur şi simplu nu se mai manifestă în exterior, dar poate continua să evolueze. Niciodată nu ignoraţi sângerarea din anus şi trataţi-o ca şi cum ar fi un semn clar al unei boli foarte grave. Din fericire, chiar şi în cazul celor mai grave boli (de exemplu, a cancerului de colon), consultarea medicului, imediat după prima sângerare, poate asigura o identificare rapidă a cauzei adevărate a bolii şi o recuperare deplină.

Cazurile în care trebuie neapărat să vă adresaţi medicului

Aşa cum va fi arătat mai târziu, sângerarea din anus, la o persoană adultă, poate fi un semn al cancerului de colon.

Orice sângerare din anus ar trebui s-o consideraţi ca un simptom al cancerului şi să aveţi o atitudine adecvată faţă de ea până nu este stabilită o altă cauză.

Imediat după începerea sau reluarea sângerării, ar trebui să consultaţi medicul pentru efectuarea examinărilor şi a testelor necesare.

Adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră, chiar dacă credeţi că ştiţi cauza sângerării (de exemplu, hemoroizii), şi chiar dacă aţi consultat deja un medic cu privire la această problemă acum câţiva ani (este posibil ca, în acelaşi timp cu hemoroizii, să se dezvolte şi cancerul).

Trebuie, de asemenea, să vă adresaţi medicului dumneavoastră în următoarele situaţii:

  • Dacă nu aţi consultat medicul pe motivul sângerărilor din rect, indiferent cât de abundente sunt, cât de des apar, ce culoare şi ce formă are sângele care se elimină (roşu-aprins sau de culoare închisă, lichid sau sub formă de cheaguri).
  • Dacă observaţi sângerări abundente, care nu se opresc timp de 15 – 30 de minute, chemaţi o ambulanţă!
  • Dacă sângerarea a avut loc pentru prima dată sau s-a repetat după o pauză lungă, la vârsta de peste 40 de ani.
  • Dacă aţi avut rude care au suferit de cancer intestinal.
  • Dacă, pe lângă sângerare, există aşa simptome (unul sau mai multe), precum: dureri abdominale, diaree cu sânge, febră, slăbiciune, ameţeală, pierderea inexplicabilă în greutate.
  • Sângerarea a avut loc peste câteva luni sau peste câţiva ani după tratamentul cancerului prin radioterapie (terapie cu raze).

Cele mai comune cauze ale sângerării din anus sau ale apariţiei urmelor de sânge în scaun la adulţi

Cauzele principale ale sângerării din anus sau ale existenţei urmelor de sânge în scaun la adulţi sunt diverse boli ale rectului şi ale altor părţi de colon.

Pentru a înţelege care pot fi cauzele sângerării din anus, în cazul Dvs., selectaţi situaţia în care cel mai bine vi se descrie starea:

Sângerare periodică din anus cu eliminarea sângelui de culoare roşu-aprins + cheaguri de sânge pe suprafaţa maselor fecale + (eventual) durere sau disconfort în zona anală

Prin combinaţia simptomelor menţionate mai sus se pot manifesta următoarele boli:

Fisura rectală

Fisura anală este o ruptură verticală a mucoasei din partea de jos a rectului

Sângerarea rectală, cauzată de fisuri anale, poate fi destul de abundentă, cu eliminarea de sânge lichid, de culoare roşu-aprins, care, fie că se scurge în closet, fie că lasă urme pe hârtia igienică sau pe lenjerie.

De cele mai dese ori, sângele apare imediat după defecare (eliberarea intestinului de masele fecale), mai rar, după un efort fizic sau după o încordare. Adesea, cheagurile de sânge amestecat cu mucus se lipesc pe suprafaţa fecalelor dense.

Probabilitatea că sângerarea rectală este cauzată de fisura anală este deosebit de mare în cazul în care, odată cu eliminările sangvinolente, apar dureri severe în zona anală, dar nu există alte simptome ale bolii (de exemplu, noduli care se lasă în jos).

O explicaţie detaliată a motivului pentru care se dezvoltă fisurile anale, prin care alte simptome se poate manifesta boala şi cum poate fi tratată în mod eficient, le puteţi găsi în articolul: Fisurile anale: Cauze, simptome, tratament.

Hemoroizii

Hemoroizi interni şi externi formaţi în urma dilatării venelor ce traversează pereţii rectului

Sângerarea din anus, cauzată de hemoroizi, poate fi destul de săracă, sub formă de câteva picături de sânge roşu lichid pe hârtie igienică sau pe lenjerie, mai rar, în urma rupturii unui nod mare, sângerarea poate fi abundentă.

De cele mai dese ori, sângerarea din anus, în cazul hemoroizilor, apare după defecarea unui scaun rigid şi voluminos, şi, mai rar, după efortul fizic.

Ca şi în cazul fisurilor anale, în cazul hemoroizilor, sângele, sub formă de cheaguri, poate să se lipească la fecale.

Probabilitatea că sângerarea este cauzată de hemoroizi este foarte mare, dacă, pe lângă sângerare, se observă proeminenţa unor noduli de culoare roz sau violet-albastră.

O explicaţie detaliată a cauzelor dezvoltării hemoroizilor, prin care alte simptome se poate manifesta boala şi cum s-o trataţi în mod eficient, le puteţi citi în articolul Hemoroizi: cauze, simptome si tratament.

Diverticulele intestinale

Diverticule multiple, formate în partea terminală a intestinului gros

Sângerarea din cauza diverticulelor intestinale poate fi destul de abundentă, sub formă, fie că de sânge lichid şi roşu, fie că de cheaguri, fie că de cheaguri de sânge amestecate cu fecale.

În cele mai multe cazuri, diverticulele apar la persoanele peste 50 de ani şi, fie că nu manifestă prin niciun simptom, fie că apare periodic doar sângerarea din anus.

De regulă, sângerarea cauzată de diverticule trece repede, fără niciun tratament special. Mai puţin frecvent, pentru a opri sângerarea este necesară intervenţia chirurgicală de urgenţă sau colonoscopia.

În unele cazuri, diverticulele intestinele pot să se inflameze. Inflamarea diverticulelor (diverticulita) se manifestă prin febră, prin dureri abdominal care nu dispar timp de câteva zile.

O explicaţie detaliată a cauzelor apariţiei diverticulelor intestinale, prin care alte simptome se poate manifesta boala şi cum s-o trataţi în mod eficient, le puteţi citi în articolul Diverticuloza şi diverticulita: cauze, simptome si tratament.

Polipii de colon

Polipii intestinali pot să nu se manifeste, un timp îndelungat, prin niciun simptom sau doar ocazional pot provoca apariţia unei sângerări absolut nedureroase din anus, sau a unui scaun cu sânge.

Datorită faptului că polipii, adesea, degenerează în cancer, toate persoanele cu polipi intestinali ar trebui să se supună regulat examenului medical.

În funcţie de situaţie, medicul vă poate recomanda eliminarea polipului. Acest lucru va ajuta la oprirea sângerărilor şi la reducerea în mod semnificativ a riscului dezvoltării cancerului.

Cancerul de colon şi cancerul rectal

Cancer rectal: tumoare malignă care s-a dezvoltat din ţesuturile rectului

Cancerul de colon şi de rect – este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, care, anual, conduce la moartea a sute de mii de oameni din întreaga lume.

Sângerările din rect, nedureroase, sărace sau, uneori, abundente pot fi, timp de mai mulţi ani, singurul simptom al cancerului.

Din păcate, cei mai mulţi oameni cu asemenea sângerări le consideră un semn al hemoroizilor (sau al altor boli inofensive) şi, prin urmare, nu solicită asistenţă medicală, crezând că se pot descurca singuri, cu un tratament la domiciliu.

Riscul mai mare de a dezvolta cancerul de colon apare la persoanele cu vârsta de peste 40-50 de ani, precum şi la persoanele la care anterior au fost identificaţi polipii intestinali sau ale căror rude au suferit de cancer de colon.

Pentru ca să înţelegeţi cum se poate de verificat absenţa cancerului intestinal în cazul dumneavoastră, vă rugăm să citiţi recomandările noastre în articolul Cancerul colorectal: Cauze, simptome, tratament.

Diaree sangvinolentă bruscă, care durează mai multe ore sau mai multe zile + (eventual) febră + (eventual) dureri abdominale + (eventual) greaţă şi vărsături

Apariţia bruscă şi totalmente pe neaşteptate a diareei severe cu sânge (scaun apos, cu cheaguri de sânge şi de mucus), a durerilor abdominale severe, a febrei, a frisoanelor, a greţii şi a vărsăturilor pot fi semnele infecţiilor acute intestinale (cum ar fi dizenteria, amebiaza, salmoneloza).

Fiţi atenţi!

Deoarece, toate infecţiile intestinale, însoţite de diaree cu sânge, pot provoca complicaţii foarte periculoase şi pot fi contagioase, în cazul apariţiei diareei cu sânge, a febrei, a durerii abdominale ar trebui să consultaţi imediat medicul.

Descrierea detaliată a modului în care se efectuează tratamentul infecţiilor intestinale la copii şi la adulţi este prezentată în articolul Infecţia intestinală: cauze, simptome si tratament.

Episoade recurente ale diareei cu sânge + (eventual) dureri abdominale + (eventual) febra de lungă durată, dar nu prea mare

Episoadele diareei cu sânge care se repetă periodic, pot fi un semn al colitei ulceroase nespecifice sau al bolii Crohn. De cele mai dese ori, aceste boli apar la persoanele tinere în vârstă de până la 40-50 de ani.

Semnele principale ale acestor boli pot fi:

  • episoadele recurente ale diareei severe cu sânge sau eliberarea cheagurilor de sânge
  • apariţia periodică a unui scaun negru sau de culoare întunecată
  • durerea prelungită în abdomen, în special, în partea dreaptă (este mai caracteristică pentru boala Crohn)
  • febra îndelungată, dar nu prea mare (până la 38 C)

Şi boala Crohn şi colita ulceroasă nespesifică necesită un tratament special sub supravegherea medicală.

Dacă observaţi simptomele enumerate mai sus – adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră pentru un examen.

O explicaţie detaliată a cauzelor acestor boli, precum şi principiile de tratament eficace sunt prezentate în articolele Boala Crohn şi Colita ulceroasă nespecifică.

Eliminări sângeroase sau purulente din anus + durere şi mâncărime în anus + (eventual) creşterea temperaturii

Combinaţia simptomelor de mai sus poate fi un semn al infecţiei genitale care se dezvoltă în rect (de exemplu, gonoreea, tricomonaza).

De cele mai multe ori, aceste simptome apar după câteva zile sau câteva săptămâni după actul sexual anal, în care a avut loc infectarea.

O explicaţie detaliată a principiilor de tratament al acestor boli şi al sângerărilor din rect asociate cu ele, este prezentată în articolele Gonoreea şi Tricomonaza.

Auto-tratamentul infecţiei genitale este inacceptabil. Dacă aveţi aceste simptome ar trebui să vă adresaţi medicului.

Sângerarea din anus, asociată cu viermii intestinali

Mulţi viermi pot deteriora pereţii intestinului subţire şi pot provoca o sângerare lentă, care, fie că nu se manifestă prin niciun simptom, fie că doar ocazional se manifestă prin anemie şi prin episoade rare de scaun cu cheaguri de sânge întunecat. Sângerarea abundentă din anus, cu eliberarea de sânge roşu, poate fi un semn al infecţiei cu helminţi.

Pentru a stabili definitiv dacă prezenţa sângelui în fecale este asociată cu helminţii, trebuie să vă adresaţi medicului şi să prezentaţi masele fecale pentru analiză.

Sângerarea din anus care a apărut peste câteva luni sau câţiva ani după radioterapie pentru tratamentul cancerului de prostată, de uter, de colon şi de alte organe pelviene

Într-o asemenea situaţie, cauza sângerării din anus poate fi dezvoltarea repetată a tumorii, sau dezvoltarea proctitei (post-radiaţională), care poate să apară peste mai mulţi ani după sesiunile radioterapiei (terapie cu raze, iradiere) efectuate pentru a trata cancerul prostatei, cancerul uterin, cancerul vezicii urinare ş.a.

Vedeţi:

Sângerarea, în această situaţie, poate fi permanentă şi invizibilă sau foarte abundentă, sub formă de cheaguri sau de dungi de sânge.

Tratamentul proctitei post-radioterapie este posibil doar sub supraveghere medicală.

Dacă în trecut v-aţi supus radioterapiei aplicate în tratamentul cancerului şi vi s-au început sângerări din rect, adresaţi-vă imediat medicului.

Sângerarea din anus la persoanele în vârstă

În plus la bolile enumerate mai sus, posibilele cauze ale sângerării, la persoanele cu vârsta peste 60-70 de ani, pot fi crizele de colită ischemică (inflamaţia peretelui intestinal ca urmare a întreruperii temporare a alimentării lui cu sânge), tromboza vaselor mezenterice, angiodisplazia (afectarea creşterii şi fragilitatea sporită a vaselor sangvine ale intestinului).

Deoarece dezvoltarea acestor boli poate fi foarte periculoasă, iar persoanele în vârstă au probabilitatea foarte mare de a dezvolta cancerul de colon, toate persoanele în vârstă cu sângerare din anus trebuie, cât mai curând posibil, să se adreseze medicului.

Sângerarea din anus în timpul sarcinii

Cauza principală a sângerării din anus, la femeile gravide, sunt hemoroizii care, după cum ştiţi, în timpul sarcinii, se dezvoltă frecvent. Vezi Tratamentul hemoroizilor la femeile gravide.

Mai puţin frecvent, hemoragiile pot fi cauzate de alte boli descrise mai sus.

Sângerarea din anus (urme de sânge în scaun), la persoanele cu HIV / SIDA

De la sine, infecţia HIV / SIDA nu poate provoca sângerări din anus. Cu toate acestea, pe fondul imunosupresiei, creşte riscul dezvoltării infecţiilor şi tumorilor (inclusiv, sarcomul Kaposi, limfomul, cancerul colorectal), care pot provoca sângerări din anus, sau apariţia sângelui în scaun.

Prezenţa infecţiei este mult mai probabilă, în cazul în care, în plus la urme de sânge în fecale, persoana infectată are dureri abdominale şi febră.

Pe de altă parte, apariţia bruscă a sângelui în scaun (mai ales, sub formă de cheaguri), fără alte simptome, poate să indice faptul că sângerarea este provocată de o tumoare.

Ar trebui remarcat faptul că, mult mai frecvent decât infecţia şi tumorile, sângerarea din anus, la persoanele infectate cu HIV, o provoacă hemoroizii sau fisurile anale.

Potrivit unor rapoarte, la dezvoltarea sângerărilor din nodurile hemoroidale sau din fisurile ano-rectale, la persoanele infectate cu HIV, poate contribui reducerea coagulării sângelui, care este, de asemenea, o manifestare a infecţiei.

Dacă urmele de sânge în scaun sau sângerarea din anus au apărut la o persoană infectată cu HIV, trebuie să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil. Efectuând examinările necesare, medicul poate determina cauza exactă a sângerării şi poate să prescrie un tratament adecvat.

Cum poate fi determinată cauza exactă a sângerării din anus sau a scaunului cu sânge şi cum puteţi înţelege ce tratament ar trebui efectuat?

Determinarea cauzelor exacte a sângerării din anus sau a prezenţei urmelor de sânge în scaun numai pe baza simptomelor este practic imposibilă, deoarece:

  • În multe cazuri, unele boli extrem de grave şi periculoase (cum ar fi cancerul de colon) se manifestă prin simptomele care se aseamănă cu simptomele bolilor relativ inofensive, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale.
  • De multe ori, aceeaşi persoană poate avea mai multe boli care se manifestă prin sângerare din anus. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, persoanele cu hemoroizi pot avea şi o fisură anală. În alte cazuri, pacienţii, la care există fisurile anale sau hemoroizii, pot dezvolta, de asemenea, cancerul de colon.

Ce se poate face în acest caz?

Pentru a determina cauza exactă a sângerării din anus, pentru a exclude asocierea acesteia cu cancer sau cu alte boli intestinale periculoase şi pentru a efectua tratamentul adecvat, ar trebui să consultaţi medicul şi să vă supuneţi examinărilor necesare.

Investigaţii şi analize pentru determinarea cauzelor sângerării din anus

Diagnosticul şi tratamentul bolilor care cauzează apariţia sângerărilor din rect, le efectuează medicii proctologi, terapeuţii, gastroenterologii, oncologii. Dacă nu ştiţi la care medic trebuie să vă adresaţi, contactaţi, în primul rând, medicul terapeut sau medicul de familie. După o examinare generală şi o analiză a datelor privind boala, medicul vă va referi la specialist.

Pentru a clarifica cauza sângerării, medicul poate să examineze zona anală, să palpeze partea inferioară a rectului cu degetul, şi să vă prescrie unele investigaţii, precum sigmoidoscopia sau irigoscopia.

Pentru a se convinge că sângerarea din anus nu este asociată cu cancerul, medicul poate să vă prescrie colonoscopia.

Descrierea detaliată a modului în care se efectuează colonoscopia şi irigoscopia este prezentată în articolele Colonoscopia şi Irigoscopia.

Tratamentul sângerărilor din anus şi al urmelor de sânge în scaun la adulţi

Aşa cum s-a arătat mai sus, cauza sângerărilor din anus poate fi o varietate de boli. Din acest motiv, nu există un singur tratament sigur care ar rezolva problema, în orice situaţie.

Dacă, în urma vizitei la medic, v-au stabilit cauza exactă a sângerării (cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale), veţi găsi calea spre instrucţiunile detaliate privind tratarea acestor boli, în cuprins.

Explicarea problemei sângerării din anus la copii

Când este necesar să arătaţi urgent copilul medicului?

După cum se va arăta mai târziu în acest articol, apariţia sângelui în scaun la copil poate fi un semn al unei boli grave, care necesită îngrijire medicală imediată.

Chemaţi ambulanţa, dacă la copil a apărut diareea cu sânge, sângerarea din anus, precum şi, eventual, unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durerile severe abdominale
  • Anxietatea severă
  • Refuzul de mâncare
  • Plânsul puternic (la copii sub un an care nu sunt încă în măsură să explice ce anume îi deranjează)
  • Febra

Arătaţi-l pe copil medicului dumneavoastră dacă:

  • Sângerarea din anus, la copilul Dvs., se repetă periodic, dumneavoastră nu ştiţi cauza care provoacă această sângerare şi tratamentul, pe care îl aplicaţi, nu ajută.
  • În scaunul copilului au apărut urme de sânge, aţi observat că copilul nu adaugă suficient în greutate, copilul, adesea, are dureri în abdomen, i-a apărut o erupţie pe piele.

Pentru a afla cauzele posibile ale prezenţei de sânge în scaun, sau ale sângerării din anus la copiii de vârste diferite, selectaţi dintre situaţiile de mai jos care descriu cel mai bine problema Dvs.

Copilul sub un an + scaun moale cu urme de sânge şi de mucus care periodic se repetă, timp de câteva săptămâni + (eventual) erupţie cutanată + (eventual) creşterea insuficientă în greutate

Cauzele posibile ale acestor simptome pot include:

Cel mai adesea: Alergia la laptele de vacă sau la alte produse alimentare

Alergia la laptele de vacă sau la alte produse alimentare – este principala cauză de apariţie a urmelor de sânge în scaun la copiii sub un an care sunt alimentaţi cu amestecuri artificiale sau se alimentează mixt.

Pe fondul alergiei, mucoasa intestinală se irită grav, vasele sanguine care trec prin ea devin fragile şi încep să sângereze.

Alte simptome ale alergiei pot fi erupţiile (pete roşiatice, aspre, solzoase pe faţă, pe coate, pe picioare, pe burtă) + (uneori) reţinere în creştere în greutate.

La sugari, alergia la laptele de vacă este unul din principalele motive pentru pierderea lentă, dar îndelungată, a sângelui şi pentru dezvoltarea, din această cauză, a anemiei severe.

Dacă observaţi la copilul dumneavoastră simptomele enumerate mai sus sau dacă testul de sânge arată, în mod repetat, existenţa anemiei (în ciuda faptului că aţi administrat suplimentele de fier copilului Dvs.) – trebuie să arătaţi copilul medicului.

Pentru a rezolva problema, medicul vă poate recomanda să treceţi la alimentarea copilului cu amestec special (vezi Formule speciale terapeutice pentru alimentarea copiilor), totalmente sau parţial să se excludă alimentarea suplimentară a copilului sau să se excludă produsele lactate din raţia mamei, în cazul dacă copilul este alăptat.

În cazuri foarte rare: Insuficienţa de lactază

Deficitul de lactază poate provoca apariţia sângelui în scaun la sugarii care sunt alăptaţi sau alimentaţi cu amestecuri artificiale de lapte.

Alte simptome ale insuficienţei de lactază pot fi existenţa erupţiilor cutanate, creşterea lentă în greutate, anemia care se supune greu tratamentului, constipaţia.

Insuficienţa de lactază congenitală este extrem de rară. Pe de altă parte, deficitul de lactază dobândit se întâmplă destul de des, dar întotdeauna este consecinţa altor boli, şi nu o boală independentă. De aceea, înainte de diagnosticul “insuficienţa de lactază”, ar trebui să fie excluse toate celelalte boli cu simptomele similare, sau alte boli care pot provoca o tulburare temporară a asimilării lactozei (alergia la laptele de vacă, boala celiacă).

O explicaţie detaliată a ceea ce trebuie de făcut în cazul în care la un copil este suspectată insuficienţa de lactază, este prezentată în articolul Insuficienţa de lactază.

Apariţia bruscă a sângerării din anus sau a diareei sangvinolente + anxietate puternică şi plâns + refuz de mâncare + (eventual) febră + (eventual) vărsături

Cauzele posibile ale acestor simptome pot include:

Ocluzie intestinală

Ocluzia intestinală, de cele mai dese ori, se dezvoltă la copiii sub un an care sunt alimentaţi cu amestecuri artificiale.

Principalele simptome ale ocluziei intestinale pot fi apariţia bruscă a neliniştii severe, plânsul, refuzul de mâncare (dureri abdominale), apariţia unor eliminări sangvinolente sub formă de cheaguri sau de sânge amestecat cu mucus (fecale sub formă de “jeleu de zmeură”). La câteva ore după debutul bolii, la copil poate să se oprească eliberarea gazelor şi a maselor fecale.

Dacă observaţi aceste simptome la copil, chemaţi imediat ambulanţa!

Tratamentul ocluziei intestinale se efectuează sub supravegherea medicului chirurg şi, în unele cazuri, necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Infecţia intestinală acută

Infecţia bacteriană intestinală acută este mai frecventă la copiii cu vârsta de peste un an, care sunt alimentaţi cu “hrană pentru adulţi”, prin care se produce infectarea.

Principalele simptome ale infecţiilor intestinale acute pot fi diareea bruscă şi severă, cu urme sau cu cheaguri de sânge proaspăt şi cu mucus, durerile abdominale severe, vărsăturile, febra.

Infecţiile intestinale acute (salmoneloza, dizenteria) la copii pot conduce rapid la deshidratare şi la alte complicaţii periculoase. Din aceste considerente, imediat după apariţia simptomelor enumerate, arătaţi copilul medicului pediatru (chemaţi ambulanţa).

Înainte de a merge la medic, pentru a preveni deshidratarea, urmaţi recomandările din articolul Tratamentul diareei la copii.

Un copil în primii ani de viaţă, preşcolar sau adolescent + apariţia, pe fondul constipaţiei, a sângerărilor din anus sau a urmelor de sânge în scaun, după defecarea unor mase fecale dense, voluminoase + (eventual) durerea în anus

Cauza principală a sângerărilor din anus sau a unor urme de sânge în scaun, la copii mai mari de un an, pot fi fisurile rectale sau (mai rar) hemoroizii.

De cele mai multe ori, aceste boli apar la copiii cu constipaţie cronică.

Dacă observaţi apariţia unor urme de sânge pe hârtie igienică sau în masele fecale ale copilului – acordaţi atenţie la forma acestora (densitatea şi volumul). Dacă fecalele sunt dense şi voluminoase şi defecarea este dificilă – probabilitatea că hemoragia este cauzată de fisurile anale (sau de hemoroizi) este foarte mare.

În cazul în care apariţia unor urme de sânge este extrem de rară şi copilul are, de regulă, un scaun normal şi moale – continuaţi monitorizarea, fără tratament. Fisurile anale, la copiii cu constipaţii rare, de regulă, se vindecă rapid, fără niciun tratament.

Dacă observaţi deseori apariţia urmelor de sânge şi copilul suferă de constipaţie – citiţi recomandările noastre în articole Fisurile anale, Constipaţia la copii mai mari de un an, Constipaţia la copii cu vârsta de până la un an.

data publicării: