Praziquantel: prezentare detaliată şi instrucţiuni de administrare. Ce reprezintă praziquantelul, cum se administrează acesta, care sunt măsurile de precauţie şi reacţiile adverse posibile?

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 4 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.3. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este praziquantelul?

Praziquantelul este unul dintre cele mai noi medicamente antihelmintice. După administrarea orală, praziquantelul distruge diferite tipuri de helminţi, inclusiv: helminţii care declanşează schistosomiaza, viermele de gălbează (fasciola hepatică), paraziţii ce provoacă clonorchoza şi opistorchoza.

Informaţii importante despre praziquantel. Contraindicaţii

Nu administraţi praziquantel dacă aţi acuzat vreodată reacţii alergice la acest medicament.

Praziquantelul poate provoca somnolenţă şi ameţeli, de aceea, în ziua în care administraţi medicamentul dat şi în ziua imediat următoare, evitaţi conducerea autovehiculelor şi alte activităţi care cer o atenţie sporită.

Siguranţa praziquantelului nu este deocamdată studiată în cazul copiilor. De aceea, nu vă recomandăm să daţi praziquantel copiilor sub 4 ani, cu excepţia cazurilor în care acest lucru este recomandat de medicul dvs..

Praziquantelul provoacă efecte adverse cel mai frecvent la oamenii de vârstă înaintată.

În timpul tratamentului cu praziquantel, nu se recomandă să consumaţi grepfruturi şi sucuri de grep. Grepfruturile pot mări concentraţia de praziquantel în sânge, sporind, totodată, riscul unor efecte adverse precum ameţeala, greaţa, disconfortul în regiunea abdominală.

Unele medicamente pot interacţiona cu praziquantelul. În special medicamentele antimicotice (itraconazol, ketoconazol), cimetidina şi eritromicina pot creşte riscul efectelor adverse ale praziquantelului.

Medicamentele anticonvulsivante (carbamazepin, fenobarbital, fenitoină), clorochina, dexametazonul, rifamicinele pot reduce eficienţa praziquantelului.

Lista medicamentelor care pot interacţiona cu praziquantelul nu se reduce însă la medicamentele enumerate mai sus. Informaţi-l neapărat pe medicul dvs. în legătură cu medicamentele pe care le administraţi.

Păstraţi praziquantelul la temperatura camerei, nu mai mult de 30ºC, departe de sursele de căldură, în locuri ferite de soare şi uscate. Nu păstraţi praziquantelul în baie şi ţineţi-l departe de accesul copiilor sau al animalelor de companie.

Cum se administrează praziquantelul?

Administraţi praziquantel în strictă conformitate cu recomandările medicului dvs.. Nu schimbaţi dozajul medicamentului sau durata tratamentului fără acordul medicului.

Praziquantelul trebuie administrat oral în timpul mesei cu un pahar de apă plin. Comprimatul de praziquantel trebuie înghiţit în întregime. Pastila nu poate fi ruptă în bucăţi, mărunţită sau mestecată înainte de înghiţire.

Ce fac dacă uit să administrez o doză a medicamentului?

Administraţi doza de medicament peste care aţi sărit de îndată ce vă amintiţi despre aceasta. În cazul în care, până la următoarea doză de medicament, au rămas mai puţin de 4 ore, contactaţi-l pe medicul dvs. pentru a-l întreba cum aţi putea reajusta graficul de administrare a praziquantelului.

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Praziquantelul şi alcoolul

Praziquantelul poate provoca ameţeli şi poate reduce capacitatea de concentrare a atenţiei. Aceste efecte adverse se pot intensifica în cazul în care luaţi praziquantel şi consumaţi, concomitent, băuturi alcoolice.

Efectele adverse ale praziquantelului

Mergeţi cât mai urgent la medic (chemaţi ambulanţa) dacă, la ceva timp după administrarea praziquantelului, acuzaţi unul sau mai multe dintre simptomele: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultăţi în respiraţie, umflarea feţei, limbii şi a gâtului, diaree cu sânge, convulsii, vomă continuă.

Administrarea praziquantelului se poate solda însă şi cu efecte adverse mai puţin grave, inclusiv:

  • Ameţeala, înrăutăţirea stării generale, durerile de cap.
  • Senzaţia de greaţă, disconfort în regiunea abdominală.
  • Creşterea temperaturii corpului, slăbiciune generală.

Administrarea praziquantelului în timpul sarcinii și lactaţiei

Studiile pe animale au arătat că praziquantelul nu provoacă malformaţii la făt, dar încă nu există date concludente privind acţiunea acestui medicament asupra sarcinii la femei.

Se cunosc cazuri când femeile administrau praziquantel din greşeală în timpul sarcinii. Studiind aceste cazuri, cercetătorii au ajuns la concluzia că administrarea praziquantelului nu sporeşte riscul de întrerupere a sarcinii (avort spontan) sau de malformaţii la făt.

Din acest motiv, administrarea praziquantelului în timpul sarcinii este, în principiu, permisă, dar numai dacă este obligatorie şi numai dacă se efectuează sub supravegherea medicului.

Praziquantelul pătrunde în laptele matern în cantităţi infime (până la 0,1% din doza totală a medicamentului) care, după toate aparenţele, nu pot dăuna sugarului.

După părerea specialiştilor, administrarea praziquantelului în perioada de alăptare este admisibilă şi nu cere întreruperea lactaţiei.

Pentru a reduce riscul pătrunderii medicamentului în organismul sugarului, administraţi praziquantel înaintea celei mai lungi perioade de somn a copilului sau alăptaţi copilul cu lapte stors în prealabil timp de 24-36 de ore după ce aţi luat doza de praziquantel.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.