Păduchii de cap, păduchii pubieni, păduchii de corp/ de haine (pediculoza). Ghid de soluţionare a problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 20 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.3. Pe baza a 7 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Păduchii de cap la copii şi adulţi

“Bună ziua! Am descoperit azi că fiică-mea are păduchi! M-am îngrozit – părul ei e plin de lindeni! Bănuiesc că s-o fi molipsit vreo două săptămâni în urmă, la bazin. Credeam că infecţia aceasta ţine de domeniul trecutului şi uite ce surpriză am avut!… M-am dus imediat la farmacie şi am cumpărat un remediu împotriva păduchilor. Apoi, am tratat părul cu oţet şi l-am pieptănat bine. Se pare că am nimicit păduchii adulţi, dar lindinile au rămas! Oricât de mult aş pieptăna părul de lindini, acestea nu dispar şi pace! Am căutat informaţii în internet, dar nu am înţeles mare lucru. Unii scriu că e foarte greu să scapi de lindini. Alţii – că părul trebuie tuns!

Acum spăl la 90ºC albiturile fetei mele, apoi voi trece prin maşina de spălat şi toate albiturile noastre, dar ce să fac cu hainele ei de blană? Sigur nu va merge la şcoală, cred că cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Ar trebui să-i informez şi pe profesori, dar mi-e cam ruşine. Ar putea crede că nu am grijă de propriul meu copil.

Spuneţi-mi, vă rog, dacă îmi tratez cum trebuie copilul şi dacă există şi alte metode de distrugere a lindinilor, în afară de tăierea părului? Altfel, peste o săptămână, capul va fi din nou plin de ouă de păduchi!”

Infestarea cu păduchi de cap (pediculoza) este, într-adevăr, o problemă destul de neplăcută. Cu toate acestea, poate fi remediată uşor, dacă ţinem cont de o serie de factori-cheie legaţi de ciclul vital al păduchilor, dar şi de alte particularităţi ale acestor paraziţi.

Mai jos, vă vom oferi mai multe recomandări detaliate în această privinţă şi vom arăta ce anume trebuie făcut în cazul în care cineva dintre rudele dvs. apropiate s-a contaminat sau s-ar fi putut contamina cu păduchi.

Înainte de a începe tratamentul, asiguraţi-vă că e vorba, într-adevăr, de păduchi de cap şi nu de alt gen de paraziţi

În cazul în care credeţi că dvs. sau copilul dvs. aţi fost infestat de păduchi, dar nu sunteţi sigur de acest lucru, aţi putea “confirma diagnosticul” dacă aţi găsi păduchi vii sau lindini (ouă de păduchi).

Cum pot găsi păduchi vii? Cum arată aceştia? Păduchii pot sări?

Pentru a găsi păduchi vii şi ouă de păduchi, faceţi mai multe cărări în părul de după urechi sau de la ceafă şi pieptănaţi-l de la rădăcină cu un pieptene des, aplecând capul peste o suprafaţă plană (de exemplu, deasupra mesei).

Păduchii de cap au dimensiuni mici: circa 1-2 mm lungime.

Au capul mic, corpul alungit şi lat de culoare gri-maro şi trei perechi de picioare.

Păduchii de cap nu au aripi. Ei nu pot zbura şi nici sări. De asemenea, nu sunt capabili să se deplaseze pe suprafeţe netede (de exemplu, pe suprafaţa de plastic sau de sticlă a mesei). Cu toate acestea, se mişcă foarte abil printre firele de păr, parcurgând până la 23 cm pe minut. Din această cauză, dacă pur şi simplu răsfiraţi părul, aţi putea să nu-i observaţi, mai ales că, la majoritatea oamenilor infestaţi, populaţia păduchilor de pe cap nu depăşeşte 10-20 de indivizi.

Păduchii se hrănesc cu sângele oamenilor pe care îi infestează. Paraziţii respectivi înţeapă pielea şi introduc în leziune o cantitate mică de salivă. Păduchii adulţi se hrănesc, în medie, de 5 ori pe zi. De fiecare dată, “masa” durează până la 45 de minute.

Înţepăturile păduchilor arată ca nişte leziuni mici. La mulţi oameni, acestea se inflamează rapid şi se umplu cu puroi, semănând cu nişte minuscule ulceraţii sau “coşuri”.

La unii copii, inflamaţia pielii, cauzată de înţepăturile păduchilor, poate determina mărirea ganglionilor limfatici de pe gât şi de după urechi.

Excreţiile păduchilor arată ca nişte punctuleţe întunecate (negre) pe pielea capului.

Majoritatea părinţilor află că păduchii i-au infestat pe copiii lor abia atunci când aceştia acuză mâncărimi (prurit) pe cap.

Păduchii de cap pot provoca, într-adevăr, un prurit sever, dar, contrar credinţei populare, pruritul nu începe imediat după infestare, ci peste 4-6 săptămâni.

Perioada de incubaţiePerioada de incubație este intervalul de timp care se scurge între momentul pătrunderii infecției în organismul omului și apariția primelor simptome de boală.
În cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii, precum gripa, perioada de incubație constituie 1-3 zile (adică primele simptome ale bolii apar peste 1-3 zile după infectare).
În cazul altor infecții, perioada de incubare poate varia de la câteva zile (mai rar ore), până la mai multe săptămâni, luni sau chiar mai mulți ani.
îndelungată a păduchilor de cap se explică în felul următor: simptomele contaminării cu păduchi (inflamaţia şi mâncărimea scalpului) apar nu atât în urma înţepăturilor acestora (păduchii lasă pe piele nişte leziuni foarte mici), cât în urma reacţiei sistemului imunitar la saliva pe care o introduc paraziţii respectivi în leziuni în timp ce se hrănesc cu sânge.

În cazul oamenilor care se infestează pentru prima dată cu păduchi de cap, sistemul imunitar are nevoie de câteva săptămâni până la câteva luni ca să înceapă să recunoască saliva păduchilor şi să reacţioneze la aceasta, declanşând o reacţie inflamatorie în piele.

Anume din acest motiv, la majoritatea oamenilor, primele simptome ale infestării cu păduchi apar abia la 1-2 luni după contaminare, când e deja foarte greu de stabilit unde s-ar fi putut molipsi. Fireşte, pe întreaga durată a perioadei de incubaţie, păduchii reuşesc să se reproducă şi să depună foarte multă ouă.

Cu toate acestea, la oamenii care, în trecut, au mai suferit de pediculoză, sistemul imunitar poate să-şi “amintească” de păduchi şi de aceea începe să reacţioneze mult mai rapid la saliva acestora. Din acest motiv, în caz de contaminare repetată cu păduchi, primele simptome pot apărea la doar câteva zile.

Cu ce pot fi confundaţi păduchii de cap?

De cele mai multe ori, păduchii de cap pot fi confundaţi cu puricii care populează blana animalelor de casă.

Dacă, examinând capul şi pieptănând părul, observaţi insecte maro sau negre care fac salturi mari, atunci nu este vorba de păduchi, ci mai curând de purici.

Din câte se ştie, puricii care parazitează animalele nu sunt apţi să supravieţuiască pe corpul uman un timp îndelungat. De aceea, nu este necesar niciun tratament în caz de infestare cu purici. În asemenea cazuri, trebuie tratat doar animalul (câinele, pisica) de la care v-aţi putut contamina.

Păduchii de cap pot fi găsiţi şi pe sprâncene?

Păduchii de cap nu trec pe sprâncene (sau pe gene), dar aceste regiuni pot fi populate de păduchii pubieni, despre care vom vorbi mai jos.

Cum arată lindinile?

Păduchii de cap se înmulţesc, depunând ouă (lindini). Pe dinafară, lindinile arată ca nişte formaţiuni mici (sub 1-2 mm lungime), alungite, albicioase, bine fixate de firele de păr.

Păduchii de cap depun lindini în special pe părul de după urechi şi de pe ceafă, fixându-le cât mai aproape de rădăcina firelor de păr.

Cu ce pot fi confundate ouăle de păduchi?

Mulţi oameni confundă lindinile fixate de firele de păr cu scuamele de mătreaţă, cu picăturile uscate de gel sau de lac de păr sau cu aşa-numitele “pseudolindini” (în engleză hair casts). Le putem distinge de lindini în felul următor: lindinile adevărate se fixează întotdeauna foarte bine de firele de păr şi sunt greu de dezlipit de acestea.

Dacă formaţiunile pe care le-aţi observat în păr se desprind uşor de fire şi au peste 1-2 mm în lungime, după toate probabilităţile, acestea nu sunt lindini.

Cel mai mult seamănă cu lindinile “pseudolindinele” (acumulări de celule epiteliale/ keratină de-a lungul firelor de păr).

Dacă în părul dvs. sau al copilului dvs. sunt multe formaţiuni asemănătoare cu pseudolindinele, mergeţi neapărat la medicul dermatolog pentru un examen medical. La unii oameni, pseudolindinele apar, uneori, în mod spontan, mai ales dacă aceştia îşi fac coafuri care presupun întinderea şi strângerea firelor de păr. Alteori, pseudolindinele se formează în urma unor maladii ale scalpului, precum psoriazisul, seboreea sau tinea capitis. În cazul acestor boli, puteţi acuza un prurit sever pe pielea capului, ca şi oamenii infestaţi cu adevărat de păduchi de cap.

După ce vă examinează, medicul poate stabili despre ce fel de problemă este vorba şi vă poate ajuta să găsiţi tratamentul optimal.

Dacă sunteţi sigur că la originea problemei dvs. sunt păduchii de cap, procuraţi la farmacie un remediu împotriva pediculozei

Dacă sunteţi sigur că, în cazul dvs., la originea problemei sunt păduchii de cap, aţi putea începe tratamentul.

Ca şi alte insecte, păduchii sunt sensibili la unele substanţe toxice (insecticide), dar pot muri şi în urma contactului cu substanţe uleioase, care le blochează organele respiratorii.

În prezent, în farmacii pot fi găsite diverse remedii împotriva pediculozei în formă de spray-uri, şampoane, unguente şi loţiuni. Cereţi farmacistului să vă arate toate medicamentele împotriva păduchilor de care dispune şi studiaţi lista substanţelor (componentelor) active pe care le conţin acestea, precum şi modul de administrare a fiecărui mijloc în parte şi indicaţiile legate de vârstă.

În ambalajele care conţin aceste medicamente pot fi găsite şi piepteni/ perii speciale, cu ajutorul cărora veţi putea îndepărta din păr, după tratament, paraziţii şi lindinile moarte.

Este foarte posibil că în farmacie vă vor prezenta unul sau multe dintre remediile de mai jos:

  • NIX, nitifor, spregal: conţin permetrină sau analoagele naturale ale acesteia (piretrină).
  • Para Plus: conţine o combinaţie de malation cu permetrină.
  • Pedilin: conţine o combinaţie de malation cu tetrametrină.
  • Emulsie de benzilbenzoat de 10-20%.
  • Lindan.
  • NYDA: conţine dimeticon bifazic.
  • Paranit: conţine un amestec de uleiuri naturale de cocos, anason şi ylang-ylang.
  • Fullmarks: conţine ciclometicon şi miristat de izopropil.
  • Pediculine ULTRA: conţine ulei de anason.
  • Lavinal: conţine uleiuri de Lavandula Angustifolia şi ylang-ylang.

Ce remediu trebuie să aleg? Prin ce se deosebesc toate aceste medicamente? Care remediu împotriva păduchilor este cel mai sigur şi mai eficient?

Remediile care conţin permetrină, piretrină, malation sau benzilbenzoat otrăvesc păduchii. Cu toate acestea, dacă se administrează corect, substanţele date sunt inofensive pentru om, iar unele dintre acestea (în special, permetrina) se întrebuinţează chiar şi în tratarea pediculozei la gravide şi copii de vârste mici.

Lindanul poate fi toxic, de aceea remediile care conţin această substanţă activă trebuie folosite numai în caz de necesitate majoră, atunci când alte remedii nu ajută.

 

Medicamentele care conţin dimeticon, ciclometicon sau uleiuri vegetale blochează căile respiratorii ale păduchilor. Aceste remedii sunt absolut inofensive pentru oameni, dar numai cu condiţia că sunt administrate corect.

Eficienţa şi siguranţa medicamentelor ce conţin piretrină, permetrină şi malation au fost dovedite în cadrul cercetărilor ştiinţifice, de aceea vă recomandăm, în primul rând, aceste remedii. În afară de aceasta, ar fi bine să întrebuinţaţi remediile respective dacă:

  • vă trataţi pentru prima dată de pediculoză;
  • ştiţi că remediul a ajutat o altă persoană, care s-ar fi putut contamina împreună cu dvs. (aceasta poate să însemne că păduchii sunt sensibili la medicamentul respectiv);
  • aţi mai utilizat medicamente pe bază de uleiuri şi dimeticon şi acestea nu v-au ajutat.

Lucrând la articolul de faţă, nu am găsit suficiente date ştiinţifice care ar proba eficienţa remediilor care conţin uleiuri vegetale, dimeticon sau ciclometicon. E foarte posibil însă că aceste medicamente sunt eficiente şi că datele studiilor ştiinţifice care confirmă acest lucru vor fi publicate în curând.

Aţi putea încerca un medicament de acest gen dacă:

  • Nu găsiţi în farmacie alte medicamente împotriva păduchilor;
  • Aţi mai utilizat medicamente pe bază de malation, piretrină sau permetrină şi acestea nu v-au ajutat.

Pot scăpa de păduchi cu ajutorul unor medicamente în formă de comprimate orale?

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că păduchii sunt sensibili la medicamentele ce se utilizează împotriva helminţilor: ivermectină, levamizol şi albendazol. Medicii recomandă să efectuaţi tratamentul cu aceste remedii când celelalte metode de tratament nu vă ajută sau când nu aveţi posibilitatea să organizaţi corect tratamentul (de exemplu, e posibil ca persoana în cauză să nu poată aplica corect medicamentul împotriva păduchilor). Tratamentul cu medicamente în formă de comprimate orale se efectuează în două etape: prima cură de tratament omoară păduchii adulţi. A doua cură de tratament se efectuează peste 7-10 zile, pentru a distruge larvele ce au eclozat din lindini.

Ce remediu împotriva păduchilor poate fi administrat în timpul sarcinii?

După cum spuneam mai sus, pentru a trata pediculoza la femeile gravide, putem întrebuinţa medicamente pe bază de permetrină, precum şi medicamente pe bază de uleiuri vegetale, de dimeticon şi ciclometicon.

Pot utiliza insecticidul DDT sau diclorvosul pentru a mă trata de păduchi?

În trecut, pentru a distruge păduchii, se utilizau, într-adevăr, insecticide casnice precum DDT sau diclorvos. Cu toate că aceste mijloace sunt eficiente împotriva păduchilor, specialiştii nu le recomandă din cauza riscului de intoxicaţie. Mult mai sigure sunt remediile împotriva păduchilor create anume în acest scop (cu excepţia lindanului) şi  care se vând în farmacii fără prescripţii.

Pot utiliza, în calitate de tratament împotriva păduchilor, mijloace populare, precum maioneza, spirtul, kerosenul, săpunul?

Mulţi dintre oamenii care se confruntă cu problema păduchilor de cap se interesează dacă pot distruge paraziţii respectivi cu ajutorul unor mijloace “populare” precum maioneza, uleiul vegetal sau untul?

Iată ce vă putem spune în această privinţă: eficienţa diferitelor metode populare de tratament împotriva păduchilor nu a fost studiată în cadrul cercetărilor ştiinţifice. De aceea, nu se ştie dacă aceste mijloace ajută sau nu.

Pornind de la datele teoretice, acumulate în domeniul pediculozei până în acest moment, putem presupune că remediile “grase” sau “uleioase” (maioneza, uleiul vegetal, untul) pot exercita o acţiune distrugătoare asupra păduchilor adulţi, aidoma substanţelor cu o componenţă similară ce se vând în farmacii. Cu toate acestea, nu există niciun fel de date confirmate în această privinţă. Aţi putea administra aceste mijloace dacă, dintr-un motiv sau altul, nu doriţi să utilizaţi remedii farmaceutice împotriva păduchilor. În cazul de faţă, este important să efectuaţi tratamentul în două etape: prima cură – o pauză de 7-10 zile – a doua cură.

Eficienţa altor mijloace populare, inclusiv a săpunului cu gudron de cărbune, a kerosenului, spirtului, vodcăi, peroxidului de oxigen, pare a fi destul de incertă şi de aceea nu vi le putem recomanda.

Pregătiţi toate cele necesare pentru tratament. Dezinsectarea hainelor, albiturilor şi apartamentului

Înainte de a începe tratamentul împotriva păduchilor, citiţi toate recomandările din articolul nostru, pentru a întocmi lista lucrurilor de care aţi putea avea nevoie. Încercaţi să anticipaţi toate greutăţile şi să pregătiţi din timp toate cele necesare.

Nu vă deranjaţi dacă, pentru aceasta, va trebui să amânaţi tratamentul pentru câteva zile. Important este doar ca tratamentul să fie organizat şi efectuat respectând toate regulile.

În particular, concomitent cu medicamentele, procuraţi din magazin saci menajeri. Veţi avea nevoie de ei atunci când veţi face curăţenie.

Înainte de a începe tratamentul, pregătiţi haine de schimb, prosoape, albituri şi lenjerie de corp pentru persoana infestată.

Pentru a distruge păduchii, larvele şi lindinile care pot fi în haine, puteţi să spălaţi albiturile în maşina de spălat, la temperatura de 55-60ºC, cu detergent simplu şi să le uscaţi afară (sau şi mai bine, în maşina de uscat rufe). Nu este necesar să folosiţi mijloace de dezinfecţie speciale sau să călcaţi bine rufele.

Ce facem cu lucrurile pe care nu le putem spăla? Cât timp pot trăi păduchii şi lindinile în afara corpului uman?

Lucrurile care nu pot fi sau nu trebuie spălate, pot fi introduse într-un sac menajer mare (din polietilenă, plastic), ce trebuie legat. Dacă nu intră în contact cu pielea omului, la temperatura camerei şi în condiţii de umiditate normală, larvele păduchilor mor timp de 1-2 zile, pe când indivizii adulţi mor într-un răstimp de 10 zile.

Astfel, lucrurile dvs. pot fi considerate drept “dezinsectate” peste 10 zile. După perioada dată de timp, acestea pot fi scoase din saci şi utilizate.

La temperaturi sub 22ºC, lindinile sunt capabile să supravieţuiască timp de 30 de zile, dar acestea rareori nimeresc pe haine, deoarece se fixează strâns de păr. La temperaturi peste 22ºC, timp de 6-8 zile, din lindini eclozează larvele păduchilor, care vor muri peste alte 1-2 zile.

Urmaţi tratamentul, respectând întocmai instrucţiunile de utilizare a remediilor pe care le-aţi ales

După ce aţi optat pentru un remediu sau altul, în funcţie de preţ sau de metoda de administrare, şi după ce aţi pregătit toate cele necesare, puteţi trece la tratamentul propriu-zis.

Mijloace diferite se utilizează în moduri diferite, de aceea, în articolul de faţă nu vă vom putea oferi nişte recomandări generale.

Studiaţi cu multă atenţie instrucţiunile de administrare a medicamentelor şi faceţi tot ce se spune în prospect.

Acordaţi atenţie la:

  • ceea ce trebuie să faceţi înainte de a aplica medicamentul;
  • cum se administrează corect medicamentul;
  • cât timp trebuie păstrat medicamentul pe pielea de pe cap;
  • când şi cum trebuie spălat medicamentul de pe scalp;
  • dacă utilizaţi balsam pentru păr sau şampon 2 în 1, înainte de a aplica orice remediu împotriva păduchilor, spălaţi-vă bine pe cap cu apă obişnuită (balsamul pentru păr poate reduce eficienţa medicamentelor împotriva păduchilor).

Tratamentul trebuie urmat şi de ceilalţi membri ai familiei, dacă aceştia s-au infestat cu păduchi

Tratamentul celorlalţi membri ai familiei (de exemplu, al părinţilor copilului contaminat) este recomandat numai dacă aceştia s-au infestat, de asemenea, cu păduchi.

Pentru a determina necesitatea tratamentului, examinaţi cu atenţie părul tuturor membrilor familiei (în special, în regiunea scalpului de după urechi) şi propriul păr în oglindă. Dacă nu identificaţi urme de păduchi sau de lindini, mai examinaţi-vă de câteva ori părul în următoarele săptămâni. Dacă veţi găsi păduchi vii sau lindini, va trebui să urmaţi un tratament.

După prima cură de tratament, pieptănaţi bine părul şi îndepărtaţi paraziţii distruşi. Cum putem scăpa de lindini?

La 8-12 ore de la aplicarea remediului (sau în momentul indicat de prospectul medicamentului), vă puteţi pieptăna de păduchi. Pieptănaţi-vă bine de păduchi deasupra mesei cu ajutorul unui pieptene des. E foarte posibil că, astfel, veţi observa păduchii morţi sau vii, căzuţi din păr, pe suprafaţa plană a mesei. Dacă păduchii vii se mişcă mai încet decât înainte de a începe tratamentul, acest lucru este normal. În cazul de faţă, nu este nevoie să repetaţi tratamentul. Păduchii adulţi mor timp de câteva zile după prima cură de tratament.

În cazul în care păduchii adulţi vor fi la fel de activi ca şi înainte de tratament, aceasta înseamnă că insectele sunt insensibile la medicamentul pe care l-aţi ales. În cazul dat, e mai bine să repetaţi cura de tratament (vezi mai jos capitolul De ce tratamentul ar putea fi ineficient?)

După ce v-aţi pieptănat părul de păduchi, pieptenii (periile de păr) trebuie sterilizate în apă fierbinte (peste 55ºC) timp de 5 minute.

Mulţi dintre oamenii care se confruntă cu problema păduchilor de cap întreabă cum pot scăpa de lindini, dacă acestea sunt foarte numeroase şi dacă nu pot fi îndepărtate cu ajutorul pieptenului. La această întrebare vă putem răspunde în felul următor:

După cum spuneam mai sus, lindinile sunt ouăle păduchilor de cap. Femelele adulte pot depune până la 6-10 lindini noi în fiecare zi (cu precădere noaptea), fixându-le cu un “clei” special de firele de păr, la o înălţime de 1-2 mm deasupra pielii. La această înălţime, larvele din ouă se pot dezvolta utilizând căldura emanată de pielea umană. De cele mai dese ori, păduchii depun lindini pe firele de păr de după urechi sau de pe ceafă, de aceea lindinile pot fi găsite cu uşurinţă anume în aceste regiuni ale capului, unde se află într-un număr mare.

Peste 6-10 zile, din lindini eclozează larve (nimfe) care încep să înţepe pielea omului, hrănindu-se cu sângele acestuia şi dezvoltându-se.

Dat fiind că firele de păr de pe capul omului cresc cu viteza medie de 0,37 mm pe zi, în momentul apariţiei larvelor, lindinile reuşesc deja “să ajungă” la înălţimea de 4-6 mm deasupra pielii.

Din această cauză, toate lindinile care se află la înălţimea de peste 5-6 mm deasupra pielii, nu prezintă niciun fel de pericol. Ele fie că au murit deja, fie că reprezintă doar învelişul gol care a rămas după ecloziunea larvei. Aceste ouă nu trebuie îndepărtate, dacă nu vă deranjează.

Lindinile situate la o înălţime sub 6 mm, pot conţine larve vii, dar nici acestea nu trebuie îndepărtate, deoarece e o metodă de tratament destul de nesigură. Pentru a distruge larvele, care pot ecloza din lindinile acestea, se efectuează o a doua cură de tratament (vezi mai sus).

Cum pot îndepărta totuşi lindinile care mă deranjează?

Chiar dacă lindinile “moarte”, situate la înălţimea de peste 5-6 mm deasupra pielii, nu prezintă niciun pericol, mulţi oameni doresc să le îndepărteze din considerente cosmetologice. Şi acest lucru e de înţeles.

Pentru a înlesni desprinderea lindinilor de firele de păr, clătiţi, pentru început, părul cu oţet de masă, mai apoi înfăşuraţi părul într-un prosop, pentru 15 minute, şi abia după aceasta pieptănaţi-vă părul de păduchi. Aţi putea repeta pieptănatul de câteva ori în zile diferite în intervalul dintre prima şi a doua cură de tratament, dar şi de alte câteva ori după a doua cură. Îndepărtând marea majoritate a lindinilor cu ajutorul pieptenului, aţi putea să “culegeţi” restul cu mâinile, până veţi curăţa definitiv părul.

Nu se recomandă să utilizaţi mijloace speciale de îndepărtare a lindinilor. Compoziţia chimică a cleiului, cu ajutorul căruia lindinile se prind de firele de păr, este similară cu structura părului şi de aceea mijloacele care îl dizolvă pot dăuna şi firelor de păr.

Trebuie să-mi tund părul sau să mă rad pe cap?

Se recomandă să vă tundeţi părul sau să vă radeţi pe cap numai în cazurile rare, când nu reuşiţi să distrugeţi păduchii prin alte mijloace. Dacă tratamentul obişnuit vă ajută, nu trebuie să tăiaţi firele de păr chiar dacă pe acestea rămân lindini.

Imediat după prima cură de tratament, încercaţi să îndepărtaţi păduchii care au putut să rămână pe haine sau pe alte lucruri utilizate de persoana contaminată

După aplicarea medicamentului împotriva păduchilor, urmăriţi ca persoana care a urmat tratamentul să îmbrace haine curate. Totodată, spălaţi hainele pe care le-a scos aceasta, precum şi prosoapele sau albiturile pe care le-a folosit (vezi mai sus regulile de spălare şi de dezinsectare a hainelor).

Pentru a îndepărta păduchii care pot fi “în apartament” sau “în maşină”, e suficient să faceţi curăţenie cu aspiratorul. Nu este necesar să utilizaţi careva substanţe chimice speciale.

După prima cură de tratament, omul poate reveni la locul de muncă (la şcoală sau la grădiniţă). Ar fi bine să anunţaţi administraţia instituţiei şcolare despre contaminarea copilului dvs. cu pediculoză

Nu este necesară izolarea îndelungată (carantina) a persoanelor infestate. A doua zi după efectuarea tratamentului, acestea pot reveni la locul de muncă, chiar dacă în firele de păr mai rămân lindini. Copilul nu trebuie obligat să poarte acoperăminte pentru cap în încăpere, dar spuneţi-i totuşi să nu dea colegilor lucrurile sale şi să nu folosească lucrurile personale ale acestora.

În cazul în care copilul dvs. se contaminează cu lindini, ar fi corect să comunicaţi acest lucru administraţiei şcolii sau grădiniţei. Desigur, nu e ceva agreabil, dată fiind atitudinea preconcepută a instituţiilor şcolare faţă de asemenea probleme, dar e de datoria dvs. să informaţi administraţia pentru a soluţiona definitiv problema în cauză.

Dacă copilul dvs. revine într-un colectiv în care sunt şi alţi copii contaminaţi (şi care pot să nu ştie despre aceasta, deoarece simptomele apar destul de târziu), el se poate infesta din nou cu pediculoză.

Dacă veţi informa administraţia despre cazul dvs. de pediculoză, părinţii colegilor îi vor examina pe copiii lor şi, în cazul în care vor afla că aceştia sunt contaminaţi, îi vor trata, distrugând astfel focarul infecţiei.

Administraţia şcolii, din partea-i, va putea pune la punct o serie de măsuri de protecţie suplimentare: de exemplu, le va recomanda copiilor să-şi păstreze hainele de afară şi căciulile separat de hainele colegilor (Le puteţi recomanda să citească şi ei acest articol sau să le imprimaţi acest material).

Urmaţi a doua cură de tratament nu mai devreme de 7 zile şi nu mai târziu de 10 zile de la primă cură de tratament

Remediile de azi împotriva pediculozei exercită o acţiune distrugătoare asupra indivizilor adulţi şi larvelor eclozate ale păduchilor, dar nu acţionează asupra lindinilor.

Tocmai din acest motiv, la un timp oarecare după prima cură de tratament, este necesară o a doua cură.

De regulă, specialiştii recomandă a doua cură de tratament nu mai devreme de 7 zile şi nu mai târziu de 10 zile după prima cură.

Încadrarea în aceste limite temporale este extrem de importantă.

Mai sus, spuneam că larvele păduchilor de cap eclozează din lindini peste 6-10 zile şi se transformă în indivizi adulţi, capabili să depună ouă, peste alte 8-9 zile.

Din această cauză, dacă vom efectua tratamentul mai devreme de 7 zile de la prima cură, pe păr ar putea rămânea lindini vii, care încă nu au reuşit să se maturizeze. Pe de altă parte, dacă vom efectua tratamentul mai târziu de 10 zile, larvele păduchilor, care au eclozat imediat după prima cură de tratament, vor reuşi să ajungă la maturitate şi să depună alte ouă, care vor supravieţui celei de-a doua cure de tratament. Şi în primul caz, şi în al doilea, chiar şi după a doua cură de tratament, omul rămâne infestat cu păduchi.

Pentru a doua cură de tratament puteţi utiliza acelaşi remediu ca şi pentru prima, respectând aceleaşi reguli de administrare. Totuşi, dacă, în timpul aplicării medicamentului, veţi observa păduchi vii sau lindini noi, la înălţimi sub 6 mm deasupra pielii, ar bine să utilizaţi un alt medicament, deoarece, în acest caz, e foarte mare probabilitatea ca primul remediu să fi fost ineficient.

După a doua cură de tratament, trebuie să vă asiguraţi că nu mai aveţi păduchi. Dacă, peste câteva săptămâni după a doua cură, la omul infestat se mai găsesc păduchi vii, trebuie să identificaţi cauzele eşecului şi să repetaţi tratamentul

Abia peste 2-3 săptămâni după a doua cură veţi putea determina cu exactitate dacă tratamentul împotriva păduchilor a fost eficient. Dacă vor rămânea păduchi vii în păr, în acest interval de timp ei vor trebui să se înmulţească şi să depună ouă într-un număr foarte mare.

Pentru a verifica eficienţa tratamentului, examinaţi cu atenţie pielea de pe cap şi păr (mai ales de după urechi). Dacă observaţi păduchi vii şi/ sau lindini, fixate aproape de rădăcina firelor de păr (la o înălţime sub 5-6 mm deasupra scalpului), aceasta înseamnă că tratamentul nu v-a ajutat. Dacă, în urma examinării, veţi observa doar lindini la înălţimi de peste 5-6 mm deasupra scalpului, tratamentul poate fi considerat drept eficient.

Ce fac dacă tratamentul nu m-a ajutat?

Dacă tratamentul pe care l-aţi efectuat nu v-a ajutat, trebuie să stabiliţi cauza eşecului şi să o eliminaţi, repetând tratamentul.

Iată cauzele principale pentru care tratamentul împotriva păduchilor poate fi ineficient:

  1. Păduchii au elaborat o rezistenţă specifică la medicamentul pe care l-aţi utilizat. Acest lucru este posibil atunci când, în anumite regiuni, oamenii folosesc acelaşi remediu împotriva păduchilor.
  2. Prima cură de tratament a fost efectuată într-un mod inadecvat (de exemplu, medicamentul nu a fost aplicat pe întreaga suprafaţă a scalpului şi nu pe toată lungimea firelor de păr sau a fost spălat de pe cap mai devreme decât trebuia).
  3. A doua cură de tratament a fost efectuată prea devreme, prea târziu sau greşit sub aspect tehnic.
  4. Tratamentul a fost eficient, dar omul s-a reinfestat cu păduchi după însănătoşire.

Gândiţi-vă foarte bine care dintre cauze ar fi putut împiedica însănătoşirea în cazul dvs.. Indiferent de faptul dacă aflaţi sau nu cauza eşecului, tratamentul trebuie efectuat din nou.

Pentru a spori şansele de însănătoşire, în cazul celei de-a doua cure de tratament, se recomandă să apelaţi la un alt remediu, de exemplu, la un medicament pe bază de malation, dacă prima dată aţi administrat un medicament cu piretrină (permetrină) sau invers. Dacă prima dată aţi utilizat un remediu ce conţinea şi permetrină şi malation, a doua oară trebuie să apelaţi la un medicament pe bază de uleiuri vegetale sau dimeticon.

Încercaţi să preveniţi infestarea repetată. Cum se transmit păduchii de cap? Ce trebuie făcut pentru a proteja copilul de contaminarea cu păduchi la şcoală sau la grădiniţă?

Care e sursa de contaminare cu păduchi? Ne putem contamina cu păduchi de la animalele domestice?

Păduchii de cap pot supravieţui numai pe corpul uman şi se transmit numai de la om la om. Animalele domestice nu pot transmite păduchii de cap.

După cum spuneam mai sus, păduchii de cap nu sar şi nu zboară, totuşi, se pot transmite de la om la om în urma unui contact fizic mai mult sau mai puţin strâns, precum şi prin diverse obiecte şi lucruri (de exemplu, piepteni, pălării, căciuli, albituri, prosoape).

Încercaţi să vă convingeţi copilul să nu-şi împartă lucrurile cu alţi copii, să nu îmbrace căciulile colegilor de clasă sau hainele altor copii, să nu folosească pieptenii acestora sau alte lucruri personale.

În măsura posibilităţilor, fiecare copil trebuie să-şi păstreze hainele separat de lucrurile colegilor săi (de exemplu, pe scaunul personal şi nu în vestiarul comun).

Dacă s-au descoperit păduchi la cineva dintre colegii copilului dvs., examinaţi-i atent capul o dată la 2-3 zile în regiunea de după urechi sau de la ceafă. Dacă observaţi păduchi sau lindini, trebuie să efectuaţi neapărat un tratament.

Nu există tratament profilactic împotriva păduchilor.

Ne putem contamina cu păduchi în piscine?

Rezultatele cercetărilor arată că păduchii de cap pot supravieţui sub apă timp de câteva ore şi că nu sunt sensibili la clor, în concentraţia în care acesta este prezent în apa piscinelor. Cu toate acestea, probabilitatea infestării cu păduchi în piscină este considerată drept foarte mică.

Răspunsuri la întrebări privind păduchii pubieni

Ce sunt păduchii pubieni? Care e sursa de contaminare cu aceştia?

Păduchii pubieni sunt o varietate a păduchilor adaptaţi la viaţa în regiunile corpului uman unde cresc fire groase de păr. Păduchii pubieni pot popula în special părul din regiunea inghinală şi a organelor genitale, părul de pe abdomenul şi de pe pieptul bărbaţilor, părul din regiunea subsuorilor, precum şi sprâncenele sau genele. În cazuri rare, păduchii pubieni pot popula firele de pe linia de creştere a părului de pe cap.

Păduchii pubieni au dimensiuni mici (0,8-1,2 mm în lungime), o formă rotundă, asemănătoare cu forma crabilor, şi o culoare gri. Ca şi păduchii de cap, cei pubieni provoacă pruritul pielii şi depun ouă (lindini) în păr.

Păduchii pubieni se transmit de la om la om prin contact fizic intens (inclusiv în timpul actelor sexuale).

Dacă v-aţi contaminat cu păduchi pubieni şi presupuneţi că acest lucru ar fi putut avea loc în urma contactului sexual cu o altă persoană, mergeţi neapărat la medic pentru a vă asigura că nu v-aţi contaminat şi cu alte infecţii sexual transmisibile. Vezi Apărarea împotriva infecţiilor genitale.

Cum putem scăpa de păduchii pubieni?

În tratamentul împotriva păduchilor pubieni se întrebuinţează aceleaşi medicamente ca şi în cazul păduchilor de cap, despre care am vorbit mai sus (vezi Dacă sunteţi sigur că la originea problemei dvs. sunt păduchii de cap, procuraţi la farmacie un remediu împotriva păduchilor).

Pentru a distruge păduchii din regiunea pubiană sau de pe corp, se recomandă să utilizaţi medicamente pe bază de permetrină, piretrină sau malation. Tratamentul se face conform aceloraşi reguli ca şi în cazul păduchilor de cap (v. mai sus).

Pentru a omorî păduchii care populează regiunea sprâncenelor sau genelor, puteţi utiliza medicamente pe bază de uleiuri vegetale sau vaselină obişnuită: aceasta poate fi aplicată de 2 ori pe zi, timp de 8-10 zile.

Răspunsuri la întrebări privind păduchii de corp/ de haine (Peduculus vestimenti sau Peduculus corporis)

Spre deosebire de păduchii de cap sau de cei pubieni, păduchii de haine (sin. păduchii de corp) trăiesc şi depun ouă numai pe haine, trecând pe pielea omului doar în timpul nopţii, pentru a se hrăni.

Ca formă, păduchii de haine seamănă cu cei de cap – au un cap mic, corpul alungit, culoarea cenuşie. Dar sunt mai mari decât păduchii de cap (până la 4 mm în lungime).

Înţepăturile păduchilor de haine arată ca nişte petiţe roşii mici (până la 2-4 mm în diametru).

Pe hainele omului infestat (de cele mai multe ori, în tivurile hainelor) putem găsi de la câteva zeci la câteva sute de păduchi de corp.

Cum putem scăpa de păduchii de haine?

Pentru a distruge păduchii de haine:

  • Persoana infestată trebuie să-şi scoată toate hainele şi să facă un duş cu săpun.
  • Hainele contaminate trebuie aruncate. Dacă acest lucru nu este posibil, hainele pot fi spălate la temperatura de 60ºC în maşina de spălat.
  • Nu este necesar un alt tratament.
  • Pentru a preveni infestarea repetată, persoana în cauză trebuie să se spele, să-şi schimbe şi să-şi cureţe cu regularitate hainele.
Păduchii de haine pot transmite 3 boli infecţioase periculoase: tifosul, febra recurentă şi febra tranşeelor.

Mergeţi neapărat la medic dacă, la ceva timp după infestarea cu păduchii de haine sau după posibilul contact cu această infecţie, aveţi febră sau acuzaţi alte simptome de boală, a căror cauză vă este necunoscută.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.