Minoxidilul în tratamentul împotriva calviţiei şi căderii părului la bărbaţi şi la femei: instrucţiuni de utilizare

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 9 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.3. Pe baza a 8 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este minoxidilul şi cum acţionează acest medicament? Minoxidilul mă poate ajuta? Cât de eficient poate fi tratamentul?

Iniţial, minoxidilul a fost creat pentru a trata hipertensiunea arterială. Observaţiile efectuate asupra persoanelor care administrau minoxidil pentru a reduce tensiunea arterială au arătat că unul dintre efectele secundare ale medicamentului este stimularea procesului de creştere a părului. Pornind de la această descoperire, cercetătorii au propus administrarea minoxidilului în formă de loţiune (iar mai târziu, şi în formă de spumă) pentru tratarea calviţiei şi căderii părului cauzate de alopecia androgenetică la bărbaţi şi la femei.

Vorbind, mai jos, despre “eficienţa minoxidilului”, vom aveam în vedere anume “întrebuinţarea minoxidilului în tratamentul alopeciei androgenetice”.

Ce este alopecia androgenetică?

Alopecia androgenetică este un termen medical care desemnează calviţia specifică vârstei la bărbaţi şi căderea părului după acelaşi tipar la femei.

După cum vom arăta mai jos, la oamenii afectaţi de alopecia androgenetică, minoxidilul stopează căderea părului şi provoacă o regenerare mai mult sau mai puţin satisfăcătoare a părului deja căzut.

Informaţii mai detaliate privind cauzele alopeciei androgentice şi celelalte medicamente care ar putea fi utilizate, în afară de minoxidil, pentru a remedia problema dată la femei şi la bărbaţi, sunt prezentate în articolul nostru consacrat anume acestui subiect: Alopecia androgenetică.

Întrebând despre “eficienţa minoxidilului”, oameni diferiţi au în vedere lucruri diferite.

Unele persoane, pe care alopecia androgenetică le-a afectat relativ recent şi încă nu a determinat apariţia unei “chelii” vizibile, se interesează dacă minoxidilul ar putea opri căderea părului?

Pe de altă parte, persoanele care suferă de mai demult de alopecie androgentică şi la care boala a determinat o cădere vizibilă a părului, se interesează, de regulă, dacă minoxidilul ar putea regenera firele de păr căzute?

Pe lângă aceasta, trebuie să adăugăm că o parte din cei care se interesează de minoxidil sunt bărbaţi, iar o altă parte – femei, şi acest lucru este foarte important, deoarece există diferenţe în evoluţia alopeciei androgenetice la bărbaţi şi la femei.

Din acest motiv, pentru a oferi cititorilor posibilitatea de a înţelege mai bine cât de eficient este, în realitate, minoxidilul, ne vom baza pe rezultatele cercetărilor ştiinţifice în domeniu şi vom aborda chestiunea în cauză din unghiuri practice diferite, atât din perspectiva bărbaţilor, cât şi din cea a femeilor. În afară de aceasta, în fiecare dintre cazuri, vom prezenta şi metodele alternative de remediere a problemei.

Minoxidilul este eficient în tratamentul calviţiei determinate de alte cauze?

În prezent, eficienţa minoxidilului a fost demonstrată numai în cazurile de calviţie, determinate de alopecia androgenetică (v. mai sus).

Am izbutit să găsim rezultatele unor cercetări ştiinţifice în care minoxidilul a fost administrat pentru tratarea alopeciei areata, dar aceste date sunt, deocamdată, insuficiente pentru a recomanda utilizarea minoxidilului în remedierea acestei sau altor afecţiuni ale părului.

Dacă la dvs. căderea părului (calviţia) este determinată de alte cauze (nu de alopecia androgenetică), citiţi neapărat articolul nostru special privind Modalităţile de determinare a cauzelor căderii părului şi de identificare a tratamentului potrivit. În articolul dat, am enumerat toate cauzele principale ale căderii părului la bărbaţi, femei şi copii şi am arătat care metode de tratament sunt cele mai eficiente în fiecare caz în parte.

Eficienţa minoxidilului în tratamentul împotriva calviţiei la bărbaţi care suferă de alopecie androgenetică

În cadrul studiilor ştiinţifice, s-a stabilit că tratamentul cu minoxidil poate fi mai eficient dacă:

  • Bărbatul are mai puţin de 40 de ani;
  • Dimensiunile “cheliei” nu depăşesc 10 cm în diametru;
  • Chelirea a început mai puţin de 10 ani în urmă.

Minoxidilul poate încetini sau opri căderea părului la bărbaţii afectaţi recent de chelire. Un tratament alternativ, în cazul de faţă, ar putea fi administrarea zilnică a finasteridului.

Cât priveşte proprietatea minoxidilului de a regenera părul în regiunile unde acesta a căzut aproape în întregime, putem spune următoarele:

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit că administrarea minoxidilului cu o concentraţie de 5% stopează căderea părului şi sporeşte desimea acestuia cu 11-54% (până la 5-29 de fire pe 1 cm pătrat), în decursul primelor 6 luni de tratament, şi cu 14,8-248,5% (până la 15-83 de fire pe 1 cm pătrat), în decursul celorlalte 6 luni.

Tratamentul alternativ pentru regenerarea firelor de păr deja căzute ar putea fi administrarea finasteridului, transplantul de păr sau purtarea unei peruci.

Eficienţa minoxidilului în tratamentul împotriva calviţiei la femei care suferă de alopecie androgenetică

În cazul femeilor, minoxidilul este, în prezent, practic singurul medicament accesibil a cărui eficienţă a fost dovedită în tratamentul împotriva căderii părului, determinată de alopecia androgenetică.

În cazul în care părul a început să vă cadă recent şi pentru dvs. este foarte important să stopaţi acest proces, aţi putea încerca o cură cu minoxidil timp de 1 an de zile. Dacă, după primul an de tratament, veţi fi mulţumită de rezultate, aţi putea continua cura.

În cazul în care părul a început să vă cadă de mai demult şi firele au căzut în cantităţi mari, aţi putea, de asemenea, încerca un tratament cu minoxidil. După cum arată cercetările în domeniu, administrarea medicamentelor cu o concentraţie a minoxidilului de 2%, într-un volum de 1 ml, de 2 ori pe zi, timp de 6 luni, opreşte căderea părului şi îi sporeşte desimea cu 12-31% (până la 21-50 de fire pe 1 cm pătrat).

Tratamentul alternativ ar putea fi transplantul de păr, dar şi după efectuarea acestei proceduri, se recomandă să administraţi minoxidil.

Cât de rapid acţionează tratamentul?

Primele semne ale regenerării părului sub acţiunea minoxidilului apar abia la câteva luni (4 şi mai mult) după începerea unei cure regulate de tratament.

La început, firele de păr care cresc pot fi subţiri şi incolore, dar, treptat, acestea se îngroaşă şi devin mai vizibile.

Eficienţa tratamentului cu minoxidil poate fi evaluată definitiv abia peste 1 an de la începerea curei regulate.

Dacă, peste 1 de zile, veţi fi mulţumită de rezultat, aţi putea continua tratamentul (v. mai jos Cât timp trebuie să dureze tratamentul?).

Dacă veţi fi nesatisfăcută de rezultat, aţi putea întrerupe cura şi încerca un alt tratament (v. Tratamentul alopeciei androgenetice la bărbaţi şi la femei).

Ce medicament trebuie să aleg? Este adevărat că remediile mai concentrate sunt mai eficiente?

În prezent, medicamentele cu minoxidil pentru regenerarea părului se produc în formă de loţiuni, cu o concentraţie a substanţei active de la 1% la 5%, şi în formă de spumă (sprayuri), cu o concentraţie de 5%. În vânzare putem găsi branduri ca Alerana, Rogaine, Minoxidil Kirkland.

Cercetările, în cadrul cărora a fost studiată eficienţa minoxidilului la bărbaţi, au arătat că remediile cu o concentraţie a substanţei active de 5% sunt, într-adevăr, mai eficiente decât remediile cu o concentraţie de 1%, 2% sau 3%.

În acelaşi timp, studiile privind influenţa pe care o exercită minoxidilul asupra regenerării părului la femeile care s-au confruntat cu problema alopeciei androgenetice, au arătat că o concentraţie mai mare a substanţei active (5%) nu conduce la rezultate mai bune, în schimb, poate determina o iritare mai accentuată a pielii de pe cap.

Pornind de la argumentele prezentate mai sus, putem trage următoarele concluzii:

  1. Pentru a trata calviţia la bărbaţi, determinată de alopecia androgenetică, cel mai bine ar fi să utilizăm remedii cu o concentraţie a substanţei active de 5% (loţiune sau spumă).
  2. Pentru a trata alopecia androgenetică la femei, se recomandă medicamente cu o concentraţie mai redusă a substanţei active (2%).
  3. Unele firme produc un “minoxidil pentru femei”, cu o concentraţie mai mică, şi un “minoxidil pentru bărbaţi”, cu o concentraţie mai mare.

Cum trebuie aplicat minoxidilul?

Rata de regenerare a părului sub acţiunea minoxidilului depinde, în mare măsură, de modul în care se respectă instrucţiunile de utilizare a acestui medicament. Minoxidilul este o doctorie cu acţiune topică. Aceasta înseamnă că minoxidilul “acţionează” doar în acele regiuni ale pielii unde este aplicat. În afară de aceasta, acţiunea minoxidilului depinde şi de concentraţia sa în piele. Pentru a menţine o concentraţie optimă a minoxidilului, acesta trebuie aplicat cu regularitate şi în cantităţi suficiente. În acelaşi timp, aplicarea minoxidilului în exces poate spori riscul dezvoltării unor efecte secundare.

Specialiştii în dermatologie au formulat următoarele recomandări privind administrarea minoxidilului:

  1. Medicamentul ce conţine minoxidil trebuie aplicat pe pielea capului (şi nu pe păr), în regiunile unde firele de păr au căzut deja sau abia au început să cadă.
  2. Cantitatea medie de medicament care trebuie aplicată la o singură administrare constituie 1 ml de loţiune (dar nu mai mult de 2 ml) sau ½ din volumul total al capacului de pe flaconul cu spumă.
  3. Medicamentul trebuie aplicat de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), pe părul uscat. Dacă dimineaţa şi seara faceţi duş, uscaţi-vă părul şi după aceasta aplicaţi doctoria pe pielea uscată, masând-o uşor în piele cu vârfurile degetelor.
  4. După aplicarea medicamentului, nu este voie să vă spălaţi pe cap. Doctoria trebuie să rămână pe pielea capului cel puţin câteva ore.
  5. După aplicarea medicamentului, spălaţi-vă bine pe mâini.
  6. Pentru a reduce transferul minoxidilului pe pernă şi lenjeria de pat, iar de acolo – în alte regiuni ale corpului (de exemplu, pe faţă, unde ar putea determina o creştere intensă şi nedorită a părului), străduiţi-vă să aplicaţi minoxidilul seara cel puţin cu 2 ore înainte de culcare.
  7. Dacă, în timp ce aplicaţi medicamentul, acesta nimereşte pe ochi sau în gură, clătiţi-le bine cu apă curgătoare.
  8. Nu aplicaţi minoxidil în alte regiuni ale corpului. Administrarea acestui medicament pe regiuni întinse ale pielii poate conduce la creşterea concentraţiei sale în sânge şi provoca o serie de efecte secundare.
  9. Nu aveţi voie să aplicaţi minoxidil pe pielea inflamată. De exemplu, dacă pielea de pe cap a ars la soare, aşteptaţi să treacă arsura şi abia după aceasta reluaţi tratamentul.

10.  Străduiţi-vă să nu aplicaţi pe pielea capului şi alte medicamente concomitent cu minoxidil. Unele medicamente pot reduce eficienţa acestuia, în timp ce altele îi pot spori coeficientul de absorbţie şi deci probabilitatea apariţiei unor efecte secundare.

Străduiţi-vă să aplicaţi medicamentul cu regularitate (nu săriţi peste nicio zi) şi în cantităţile recomandate. Utilizarea mai rară a medicamentului sau reducerea dozei acestuia ar putea reduce eficienţa tratamentului. Administrarea mai frecventă a doctoriei este, de asemenea, ineficientă.

Cât timp trebuie să dureze tratamentul?

Minoxidilul nu înlătură cauzele alopeciei androgenetice, ci doar blochează acţiunea acestora asupra foliculilor piloşi. După întreruperea tratamentului, părul va cădea din nou în decurs de câteva luni şi regiunea afectată de calviţie se va mări în continuare.

Din acest motiv, oamenii care sunt mulţumiţi de felul în care li se regenerează părul sau ar dori, cel puţin, să încetinească procesul de cădere a părului, trebuie să administreze minoxidil fără întrerupere.

Cât de sigură este administrarea îndelungată a medicamentelor ce conţin minoxidil?

Rezultatele cercetărilor clinice, în cadrul cărora a fost ţinută sub observaţie starea sănătăţii oamenilor ce au utilizat medicamente topice cu minoxidil pentru o perioadă lungă de timp, au arătat că, în general, aceste doctorii sunt sigure şi nu declanşează efecte secundare grave.

Pot administra minoxidil în perioada de sarcină sau de alăptare?

Datele existente în prezent indică asupra faptului că medicamentele topice cu minoxidil nu exercită, după toate aparenţele, nicio influenţă asupra sănătăţii sugarilor şi deci pot fi administrate în timpul alăptării.

Influenţa medicamentelor topice cu minoxidil asupra felului în care evoluează sarcina nu este studiată. Din această cauză, firmele producătoare nu le recomandă gravidelor să utilizeze medicamentele date.

În ce cazuri nu trebuie aplicate medicamentele ce conţin minoxidil?

Medicamentele topice cu minoxidil nu trebuie aplicate în cazul în care faceţi reacţie alergică la această substanţă sau la alte substanţe din componenţa medicamentului respectiv.

Ce efecte secundare pot provoca medicamentele care conţin minoxidil?

Intensificarea căderii părului la începutul tratamentului

Chiar de la începutul tratamentului cu minoxidil, şi la bărbaţi şi la femei se observă, de regulă, o intensificare temporară a căderii părului. Fenomenul se explică prin faptul că, acţionând asupra rădăcinilor inactive ale firelor de păr, minoxidilul le “trezeşte la viaţă”, motiv pentru care acestea “renunţă” la firele vechi şi încep să sintetizeze substanţa necesară pentru formarea unor fire noi.

Dacă, după începerea tratamentului cu minoxidil, veţi observa şi dvs. o intensificare a procesului de cădere a părului, nu întrerupeţi tratamentul. Peste câteva săptămâni sau luni, această cădere intensă a părului se va opri.

Pruritul şi iritarea pielii

Unele persoane, care au început deja o cură de tratament cu minoxidil, informează că aplicarea medicamentului le provoacă mâncărimi, senzaţie de uscăciune a pielii şi iritaţia acesteia. Totuşi, doar în cazuri rare, aceste efecte secundare sunt destul de severe pentru a-l determina pe om să întrerupă tratamentul. Efectele secundare de care am pomenit mai sus se constată la oamenii care administrează medicamente de 5%, precum şi la cei care poartă peruci în timpul curei de tratament.

Creşterea părului pe faţă, mâini, picioare sau corp

Unul dintre efectele secundare de care se tem multe femei, interesate de posibilitatea utilizării minoxidilului, este “creşterea intensă a părului pe faţă, mâini, picioare sau corp”. Mai jos, vom explica în ce constă acest efect secundar.

Medicamentele ce conţin minoxidil pot determina, într-adevăr, creşterea mai intensă a părului pe faţă (la tâmple, pe obraji, în regiunea urechilor sau în alte regiuni pe care poate nimeri doctoria aplicată pe păr). Acest efect secundar se observă, în medie, la 6% dintre femeile ce utilizează medicamente de 2% şi la 14% dintre femeile ce administrează medicamente de 5%. După cum arată cercetările în domeniu, în decursul primului an de tratament, creşterea firelor de păr pe faţă ar putea fi mai puţin accentuată.

Creşterea firelor de păr pe faţă, determinată de minoxidil, se întrerupe timp de câteva luni după încheierea curei de tratament.

În cazuri rare, administrarea medicamentelor cu minoxidil poate determina o creştere mai accentuată a părului nu numai pe faţă, ci şi pe mâini, picioare şi corp.

În asemenea cazuri, femeia poate întrerupe tratamentul. Creşterea părului de pe corp se normalizează timp de 4-5 luni de zile.

S-a constatat că riscul de creştere intensă a părului pe faţă sau pe corp este mai mare la femeile oarecum predispuse pentru această condiţie (adică la femeile la care părul de pe faţă şi de pe corp creştea intens chiar şi înaintea începerii tratamentului cu minoxidil).

Influenţa asupra sistemului cardiovascular

În cazuri rare, la oamenii cu sensibilitate sporită faţă de minoxidil, absorbţia medicamentului în piele poate determina creşterea masei corporale (prin acumularea apei), apariţia edemelor, accelerarea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale.

Pot administra concomitent minoxidil şi finasterid?

Combinaţia minoxidil-finasterid poate spori, într-adevăr, eficienţa tratamentului împotriva calviţiei la bărbaţi. Mai multe detalii în această privinţă veţi găsi în articolul Alopecia androgenetică.

Aceeaşi combinaţie de medicamente nu este însă potrivită pentru a trata alopecia androgenetică la femei.

Deschideți surse
  • Bang, C.Y. et al., 2013. Successful treatment of temporal triangular alopecia with topical minoxidil. Annals of Dermatology, 25(3), pp.387–388.
  • Choi, J.W. et al., 2012. Relation between treatment efficacy and cumulative dose of 3% topical minoxidil in male pattern baldness. Journal of the American Academy of Dermatology, 66(1), pp.e10–e12. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2010.10.008.
  • Ej, V.Z. et al., 2012. Interventions for female pattern hair loss (Review).


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.