Instrucţiuni detaliate privind administrarea metotrexatului în formă de pastile şi injecţii. Ce prezintă acest medicament, cum se utilizează, precauţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare.

Ce este metotrexat?

Metotrexatul este un medicament cu capacitatea de a inhiba diviziunea celulelor în organismul omului şi de a bloca sistemul imun.

Metotrexatul se utilizează, în medicină, în tratarea unor forme de cancer (inhibă multiplicarea celulelor canceroase), precum şi în tratamentul poliartritei reumatoide, al psoriazisului sever, al bolii Crohn şi al altor boli autoimune. Unul dintre producătorii de metotrexat, în prezent, este compania austriacă Ebewe (Metotrexat-Ebewe).

Care sunt efectele secundare pe care le poate provoca metotrexatul?

Mai jos vom prezenta principalele reacţii adverse posibile care pot apărea în timpul tratamentului cu metotrexat.

Ce se poate întâmpla imediat după începerea administrării medicamentelor?

Aproximativ la 1-3% dintre persoanele care administrează metotrexat, după 2-4 săptămâni de tratament poate apărea o reacţie alergică, simptomele căreia pot include:

  • slăbiciune, dureri de corp şi dureri în articulaţii, asemănătoare cu cele manifeste în cazul gripei sau al răcelii;
  • creşterea temperaturii corpului;
  • dureri în abdomen;
  • greaţă;
  • semne de icter/ gălbinare (coloraţia galbenă a pielii şi a sclerelor, culoarea întunecată a urinei).

Dacă observaţi apariţia acestor simptome, consultaţi medicul cât mai curând posibil. În asemenea situaţii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să întrerupeţi tratamentul şi să întreprindeţi alte măsuri pentru a proteja organele interne de acţiunea agresivă a medicamentelor.

La unii oameni, administrarea metotrexatului poate provoca greaţă şi vomă care, de regulă, dispar după primele câteva săptămâni de tratament.
Cu toate acestea, dacă în cazul dumneavoastră greaţa şi voma persistă pentru o lungă perioadă de timp, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea de a administra metotrexat înainte de somn şi despre administrarea medicamentelor suplimentare care înlătură senzaţia de greaţă.

Pentru a rezolva problema generată de greaţă şi vomă, unii medici recomandă pacienţilor să ia suplimente cu acid folic cu doza zilnică de 1 mg.

Ce s-ar putea întâmpla în timpul perioadei de tratament?

Aşa cum am menţionat mai sus, metotrexat inhibă sistemul imun. Din acest motiv, la persoanele care administrează acest medicament, unele infecţii comune (răceala, gripa, cistita, pneumonia etc.) pot evolua mai agresiv decât în ​​cazul persoanelor, al căror sistemul imun funcţionează normal.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, observaţi simptome precum:

  • creşterea bruscă a temperaturii corpului peste 38 C;
  • senzaţie de oboseală sau de slăbiciune;
  • cefalee severă;
  • senzaţie de arsură în timpul urinării;
  • febră continuă sau repetată (peste 37,5 C), care durează de câteva săptămâni;
  • transpiraţie sau frisoane nocturne care deranjează sau întrerup somnul;
  • pierderea în greutate, scăderea poftei de mâncare;
  • dureri în piept, tuse care durează de câteva săptămâni sau tuse cu eliminări de sputa şi sânge (vezi Cauzele posibile ale apariţiei tusei cu sânge);

Unii cercetători relatează că metotrexatul şi alte medicamente similare sporesc riscul de zona zoster care, în condiţii de imunitate redusă, poate să se dezvolte foarte agresiv.

Simptomele zonei Zoster pot include:

  • dureri resimţite pe o porţiune limitată a pielii, în zone anumite ale corpului (de exemplu, pe o parte a pieptului, pe abdomen, pe gât, pe braţe);
  • înroşirea unor regiuni ale a pielii, însoţită de durere (sau fără nicio durere);
  • apariţia pe o anumită zonă a pielii a unor vezicule umplute cu lichid transparent.

Dacă observaţi simptome asemănătoare cu cele enumerate mai sus, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Herpes zoster.

În 1-3% din cazuri, administrarea metotrexatului determină o pierdere temporară a părului.

Metotrexatul poate afecta negativ funcţionarea sistemului nervos, a intestinului, a rinichilor şi a ficatului.

Informaţi-l neapărat pe medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu metotrexat, observaţi simptome precum:

Metotrexatul poate determina o scădere a conţinutului de trombocite din sânge şi poate creşte riscul de sângerare. Consultaţi neapărat medicul dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, observaţi simptome precum:

  • apariţia rapidă a vânătăilor şi echimozelor pe piele, chiar după lovituri şi leziuni minore;
  • sângerarea gravă a gingiilor şi a nasului (mai ales în cazul în care anterior nu aţi avut asemenea simptome);
  • colorarea subită a scaunului în negru sau voma cu sânge (vezi Cauzele posibile ale apariţiei maselor fecale de culoare întunecată).

Deşi în cazul unor oameni metotrexatul ajută la înlăturarea simptomelor de psoriazis, în cazul altor oameni acest medicament, dimpotrivă, provoacă dezvoltarea acestei boli. Consultaţi neapărat medicul dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, observaţi apariţia pe piele a unor pete de culoare roşie sau acoperite cu scuame caracteristice.

Poate oare metotrexatul să provoace dezvoltarea cancerului?

Datele unor studii clinice de la ora actuală indică asupra faptului că tratamentul cu metotrexat nu sporeşte riscul dezvoltării cancerului.

Cum putem spori siguranţa tratamentului cu metotrexat?

Pentru a maximiza siguranţa tratamentului, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă:

  • sunteţi gravidă sau planificaţi o sarcină în viitorul apropiat;
  • alăptaţi sau planificaţi să alăptaţi copilul;
  • sunteţi alergic la unele medicamente, la unele produse alimentare, la unele substanţe;
  • Suferiţi sau aţi suferit în trecut de unele boli ale ficatului, ale rinichilor, creierului, sistemului nervos, precum şi de gută, hipertensiune arterială, sau aveţi un sistem imun slăbit, unele boli ale sistemului digestiv ce perturbează absorbţia alimentelor şi a medicamentelor în intestin;
  • aţi avut vreodată convulsii sau epilepsie;
  • aţi efectuat o cură de tratament al psoriazisului cu ajutorul fototerapiei (PUVA sau NB-UVB) sau aţi făcut o cură de radioterapie;
  • aţi fost recent vaccinat sau planificaţi o vaccinare;
  • înainte de a începe administrarea metotrexatului, spuneţi-i medicului dumneavoastră despre toate medicamentele şi suplimentele alimentare (inclusiv vitaminele, preparatele pe bază de plante, reţetele tradiţionale), pe care le administraţi sau le-aţi administraţi în ultimele şase luni.
  • în timpul administrării metotrexatului, nu începeţi să utilizaţi medicamente noi (chiar dacă acestea sunt nişte medicamente obişnuite, familiare, pe care le-aţi administrat mai înainte fără a întâmpina niciun fel de probleme) fără să consultaţi medicul dvs. Unele medicamente (inclusiv antibioticele şi paracetamolul) pot creşte impactul negativ al metotrexatului asupra ficatului.

Este oare posibil consumul băuturilor alcoolice în timpul tratamentului cu metotrexat?

Observaţiile clinice arată că riscul leziunilor grave hepatice, în timpul tratamentului cu metotrexat, este destul de mic, deoarece, în perioada cuprinsă între administrarea dozelor de medicament (de obicei, o injecţie la fiecare 7 zile), ţesutul hepatic reuşeşte să se regenereze.

Cu toate acestea, consumul băuturilor alcoolice în timpul administrării acestui medicament poate spori efectul negativ asupra ficatului. În acest sens, pentru o protecţie suplimentară a ţesutului hepatic, în timpul administrării metotrexatului, se recomandă să limitaţi consumul băuturilor alcoolice.

În ce mod metotrexatul poate interacţiona cu alimentele?

Datele unor studii indică asupra faptului că o cantitate de peste 180 mg de cafeină pe zi poate reduce eficacitatea metotrexatului.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză de medicament?

Dacă aţi sărit peste administrarea unei doze de medicament, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi de aceasta. Dacă se apropie însă timpul de administrare a dozei următoare, nu o mai luaţi pe cea scăpată. Nu trebuie să dublaţi doza de medicament pentru a compensa doza uitată.

Trebuie să comunic şi altor medici faptul că administrez metotrexat?

Dacă aveţi programată o vizită la dentist sau o intervenţie chirurgicală de urgenţă, spuneţi-i neapărat medicului dumneavoastră că administraţi Metotrexat. Acest lucru poate fi important în planificarea tratamentului.

Utilizarea metotrexatului în timpul sarcinii

Datele cercetărilor ştiinţifice indică faptul că, în unele cazuri, metotrexatul poate afecta dezvoltarea fătului şi poate determina apariţia la acesta a unor malformaţii severe (inclusiv perturbarea dezvoltării inimii şi a scheletului).

Cu toate acestea, sunt cunoscute mai multe cazuri în care femeile ce administrau medicamentul respectiv în timpul sarcinii au dat naştere la copii sănătoşi.

Din cauza riscului potenţial de tulburare a dezvoltării fetale, experţii acceptă utilizarea metotrexatului în timpul sarcinii numai în cazurile în care nu există nicio posibilitate de tratament cu alte medicamente şi atunci când viaţa femeii însărcinate este în pericol (de exemplu, în cazul în care i s-a depistat o formă de cancer).

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu metotrexat sau dacă aţi administrat acest medicament chiar înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre în articolul: Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Dacă urmează să întreţineţi relaţii sexuale în timpul tratamentului cu metotrexat, ar trebui să utilizaţi metode contraceptive sigure. Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă sugereze contraceptivele orale combinate sau dispozitivul intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protejare le puteţi găsi în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Când poate fi planificată o sarcină după încheierea tratamentului cu metotrexat?

Potrivit experţilor, în cazul în care femeia a administrat metotrexat, cuplul poate încerca din nou să conceapă un copil la o lună după terminarea tratamentului. Dacă medicamentul a fost administrat de bărbat, prima încercare de a concepe un copil poate fi realizată abia la 3 luni după încheierea tratamentului respectiv.

Utilizarea metotrexatului în timpul alăptării

Metotrexatul poate pătrunde în laptele matern şi se poate păstra acolo pentru o lungă perioadă de timp (până la 12 ore) după administrarea unei doze curente de medicament. Dat fiind că metotrexatul poate provoca la sugari o serie de efecte secundare grave, experţii recomandă femeilor să oprească alăptarea în cazul în care administrarea acestui medicament devine o necesitate.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi metotrexat sau orice alt medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Utilizarea preparatelor cu metotrexat în tratarea mai multor boli

Metotrexatul în tratamentul psoriazisului

În tratamentul psoriazisului, metotrexatul este utilizat în formă de pastile sau soluţii pentru administrare intravenoasă.

Injecţiile cu metotrexat (intravenoase, intramusculare sau subcutanate) se fac o dată pe săptămână. Comprimatele se administrează, de asemenea, o dată pe săptămână.

De obicei, doza iniţială a medicamentului este de 7,5 mg pe săptămână; în funcţie de eficacitatea tratamentului, medicul poate recomanda mărirea dozei.

Metotrexatul poate fi utilizat pentru tratamentul pe termen lung al psoriazisului, iar medicul vă poate recomanda să continuaţi administrarea medicamentul chiar şi după ce focarele psoriazisului dispar (acest lucru este necesar pentru menţinerea remisiei). Ameliorarea simptomelor de psoriazis devine vizibilă, în general, la 4-8 săptămâni de la începerea tratamentului.

Studiile clinice arată că tratamentul cu metotrexat, efectuat pe o durată de 16 săptămâni sau mai mult, conduce la dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice la 25 – 50% dintre oameni.

Cu toate acestea, după oprirea tratamentului, simptomele psoriazisului pot apărea din nou.

Mai multe sfaturi cu privire la tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul: Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

data publicării: