Loperamid: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Loperamidul?

Loperamidul este un medicament care încetineşte ritmul de funcţionare a tractului digestiv, ducând la o deplasare mai lentă a alimentelor şi a apei prin intestin. Loperamidul este utilizat în tratamentul diareei (scaunul lichid şi frecvent).

Fiţi atenţi!

Loperamidul doar ameliorează diareea (îi scade frecvenţa şi abundenţa), dar nu tratează cauza acesteia.

Diareea poate fi cauzată de anumite boli periculoase, în tratamentul cărora utilizarea Loperamidului este contraindicată. Dacă nu ştiţi din ce cauză aveţi diaree, consultaţi medicul.
Recomandări detaliate referitor la cauzele posibile şi la tratamentul diareei la copii şi la maturi sunt prezentate în articolele: Descrierea detaliată a diareei la maturi şi la copii şi Tratamentul eficient şi inofensiv al diareei la copii.

Informaţii importante despre Loperamid

În nici un caz nu administraţi Lopiramidul dacă:

  • Sunteţi alergic la Loperamid;
  • Aveţi mase fecale cu sânge, de culoare neagră sau întunecată;
  • Aveţi diaree în urma administrării antibioticelor;
  • Aveţi diaree cu dureri mari în abdomen;
  • Pe lângă diaree mai aveţi şi febră;
  • Suferiţi sau aţi suferit de maladii ale ficatului sau ale intestinului.

Beţi cât mai mult lichid pe parcursul zilei, pe toată durata tratamentului cu Loperamid.

Comunicaţi-i medicului dacă după 10 zile de tratament simptomele bolii nu se ameliorează.

Loperamidul poate afecta luciditatea gândirii sau poate încetini reacţia. Se recomandă să renunţaţi la conducerea automobilului şi la alte activităţi care necesită exactitate în mişcări sau o atenţie sporită pentru perioada de tratament cu Loperamid.

Nu administraţi Loperamidul copiilor sub 6 ani fără recomandarea medicului. Efectele adverse ale medicamentului (în special, deshidratarea organismului) pot fi periculoase pentru sănătatea copilului.

Pe durata tratamentului cu Loperamid renunţaţi la eforturi fizice mari, nu vă expuneţi la soare, nu mergeţi la saună.

În cazul în care Loperamidul vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului, contactaţi medicul Dvs. şi nu administraţi nici un preparat pentru stoparea diareei fără permisiunea acestuia.

În cazul în care aţi început administrarea Loperamidului din proprie iniţiativă şi, după 48 ore, diareea nu s-a ameliorat, adresaţi-vă neapărat medicului.

Cum se administrează Loperamidul?

Administraţi Loperamidul în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Administraţi fiecare doză împreună cu un pahar de apă plin (240 ml). Beţi cât mai mult lichid pe parcursul zilei, pe toată durata tratamentului cu Loperamid. Puteţi administra acest medicament în timpul mesei sau pe nemâncate.

Ca regulă, tratamentul cu Loperamid se prescrie în conformitate cu următoarea schemă: iniţial se administrează, după fiecare acces de diaree, câte 4 mg, apoi 2 mg de medicament, dar nu mai mult de 16 mg (8 capsule) timp de 24 ore.

În cazul în care medicamentul este în formă de comprimat mestecabil: mestecaţi bine pastila înainte de înghiţire.

În cazul în care medicamentul este în formă de suspensie orală, înainte de a măsura doza necesară de suspensie orală (fluidă), agitaţi bine flaconul.

Măsuraţi medicamentul în formă lichidă cu ajutorul unei linguri speciale sau cu ajutorul unui pahar gradat. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi le dea.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Evitaţi congelarea medicamentului în formă de suspensie lichidă.

Loperamidul şi alcoolul

Loperamidul poate cauza somnolenţă şi ameţeală. Consumul de alcool poate agrava aceste simptome, de aceea se recomandă evitarea consumului de alcool în timpul administrării acestui medicament.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

De regulă, Loperamidul se utilizează la necesitate (de exemplu, după un acces de diaree), din această cauză nu există o schemă exactă de administrare al acestuia.
Dacă medicul v-a indicat să administraţi Loperamidul în mod regulat, luaţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze – nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Loperamid?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele de supradozare pot include: dureri abdominale severe, confuzie, ameţeli, urinare mai puţin frecventă decât de obicei, balonare şi vomă.

Efectele adverse ale Loperamidului

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Loperamid: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultatea respiraţiei, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui). Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse grave:

  • Dureri în abdomen, balonare;
  • Agravarea diareei;
  • Diaree apoasă sau sangvinolentă.

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • ameţeli;
  • somnolenţă, senzaţie de oboseală;
  • constipaţie.

Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Administrarea Loperamidului în perioada de sarcină

Studiile pe animale nu au arătat toxicitate faţă de făt. Nu există date verificate în legătură cu utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii la femei.

Actualmente sunt cunoscute rezultatele unei cercetări, în cadrul căreia au fost observate 105 femei gravide, care au administrat Loperamidul în timpul sarcinii.

La 89 femei din grupul de observaţie, care au administrat Loperamid în primul trimestru al sarcinii, nu a fost observată sporirea riscului de dezvoltare anormală a fătului şi sarcina a decurs normal. În acelaşi timp, la 21 femei din acest grup, cărora li se administra Loperamid, s-au născut copii cu o greutate mai mică (aproximativ cu 200g) decât în cazurile în care femeile nu au administrat niciun medicament.

Din cele spuse rezultă că în timpul sarcinii Loperamidul poate fi administrat doar sub controlul riguros al medicului. Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Loperamidului, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate medicul verifica dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului;… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Loperamidului în timpul alăptării

Există date conform cărora, prin laptele matern, în organismul sugarului poate pătrunde doar 0.03% din cantitatea administrată de Loperamid. Din aceste considerente, conchidem că utilizarea acestui medicament prezintă un risc minor pentru sănătatea copilului şi nu este necesară întreruperea alăptării.

Printre efectele adverse posibile ale administrării Loperamidului la sugari pot fi: uscăciunea mucoasei gurii, somnolenţa, respiraţia încetinită.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării: