Descrierea detaliată a lambliazei (giardia lamblia) la copii şi la adulţi: simptomele, sursele de contaminare, tratamentul eficient

Ce este lamblia (giardia lamblia)?

Lamblia (Giardia lamblia) este un parazit microscopic care poate supravieţui şi se poate reproduce în intestinul uman.

După ce nimereşte în intestinul uman, lamblia produce iritaţii şi inflamaţii ale mucoasei acestuia şi perturbă procesul digestiv.

Boala provocată de lamblia se numeşte lambliaza (giardiaza). Giardiaza este mult mai frecventă la copii decât la adulţi.

Conform unor cercetări recente, în lume, sunt infectaţi de giardiază aproximativ 20% dintre copiii sub 10 ani. Răspândirea giardiazei (lambliazei) în rândul adulţilor şi copiilor este în medie de 2-5%.

Cum se produce infectarea cu giardia lamblia?

Sursa de infecţie cu giardia lamblia sunt oamenii infectaţi cu acest parazit. În intestinele persoanelor infectate, paraziţii adulţi se acoperă cu un înveliş dur şi se transformă în aşa-numitele chisturi, care se elimină în afara organismului prin fecale. Chisturile giardia lamblia sunt foarte rezistente la influenţele externe şi pot supravieţui, o lungă perioadă de timp, în mediul înconjurător.

În cazul în care chisturile, care au nimerit în apă sau în alimente, vor fi înghiţite de o persoană sănătoasă (pentru infectarea este suficient ca în organismul omului să intre 10 chisturi parazite), într-un timp scurt, acestea capătă o formă activă (trofozoid) şi încep să se multiplice rapid.

În grupurile de copii, infectarea cu giardia lamblia este posibilă prin intermediul jucăriilor comune şi prin veselă.

Semnele şi simptomele de lambliază (giardiază)

În cele mai multe cazuri, infecţia cu giardia lamblia nu se manifestă prin niciun simptom şi dispare de la sine, fără tratament, în câteva săptămâni sau în câteva luni.

Mai rar, infecţia cu Giardia conduce la dezvoltarea giardiazei (lambliazei), care se caracterizează prin afectarea îndelungată a sistemului digestiv şi a altor sisteme.

Primele simptome ale giardiazei pot să apară după 1-2 săptămâni de la infectare, timp în care paraziţii reuşesc să se înmulţească şi să afecteze funcţionarea intestinului. Giardia lamblia afectează, în principal, intestinul subţire în care se produce digestia şi absorbţia alimentelor. Din acest motiv, fără tratament adecvat, giardiaza poate conduce la malnutriţie severă. Mai puţin frecvent, giardia colonizează ductul biliar şi poate provoca leziuni grave ale ficatului.

    Principalele semne şi simptome ale giardiazei sunt:

    • Diaree, nu foarte frecventă, dar îndelungată, cu fecale foarte urât mirositoare, care se lipesc de closet sau de oală (un semn al prezenţei grăsimilor nedigerate în fecale). Diareea poate dura mai multe săptămâni;
    • Creşterea bruscă a temperaturii la 38 C şi mai sus, slăbiciunea, frisoane;
    • Durerea acută abdominală (de regulă, în zona ombilicului);
    • Greaţa prelungită, vărsăturile periodice;
    • Apariţia erupţiilor pe piele, de culoare roz-roşu, însoţite de mâncărime;
    • Pierderea în greutate.
    Fiţi atenţi!

    Simptomele giardiazei pot fi foarte asemănătoare cu simptomele intoxicaţiei alimentare sau ale altor boli periculoase, în care persoana bolnavă are nevoie de o îngrijire medicală de urgenţă. Dacă nu sunteţi sigur că suferiţi anume de lambliază, citiţi recomandările noastre în articolele Intoxicaţia alimentară, Greaţa şi voma, Durerile în abdomen,  Diareea.

    Caracteristicile giardiazei (lambliazei) la copii

    După cum s-a menţionat mai sus, giardiaza apare la copii, de cele mai multe ori, mai frecvent decât la adulţi, în afară de aceasta, la copii această infecţie are tendinţa spre o dezvoltare mai severă.

    Giardia la sugari

    La sugari şi la copiii sub un an, giardiaza se poate manifesta printr-o diaree severă, prin episoade de febră “inexplicabilă” şi prin reţinere în dezvoltarea fizică, ca urmare a procesului perturbat al digestiei.

    Giardia la copiii mai mari de un an

    În plus la temperatura mărită a corpului şi la diaree, la copiii mai mari de un an giardia poate cauza unele simptome care seamănă cu simptomele alergiei.

    Ca şi ceilalţi paraziţi intestinali, giardia poate cauza reacţii alergice grave ale organismului şi apariţia unei erupţii asemănătoare cu urticarie. În aceste cazuri, dacă alte simptome ale giardiazei sunt uşoare, erupţia poate fi confundată cu o manifestare de dermatită atopică, ceea ce conduce la numeroasele încercări nereuşite de tratament.

    O altă manifestare a giardiazei la sugari pot fi crizele dispneei asemănătoare astmului. Ca şi în cazul erupţiei cutanate, crizele dispneei, dificultăţile de respiraţie, nu sunt interpretate întotdeauna ca un semn al giardiazei. Din această cauză, copilului i se administrează greşit un tratament pentru astm.

    Caracteristicile giardiazei la adulţi

    În cele mai multe cazuri, infecţia cu Giardia lamblia la adulţii nu se manifestă prin niciun simptom şi recuperarea se produce în câteva săptămâni. În cazurile în care infecţia persistă în intestin, poate apărea o diaree cronică, dureri abdominale recurente, pierderea în greutate, senzaţia de oboseală.

    Teste pentru Giardia Lamblia

    Pentru diagnosticul giardiazei se utilizează două tipuri de teste: analiza maselor fecale şi analiza sângelui.

    Examenul microscopic al maselor fecale pentru Giardia

    Esenţa acestei analize este de a investiga masele fecale ale persoanei bolnave sub microscop.

    Cum se efectuează analiza maselor fecale?

    Pentru analiză este necesară o porţiune de fecale proaspete. Pentru exactitatea maximă a analizei, fecalele se colectează dimineaţa, într-un container special, cu conservant. Acest container trebuie să fie luat, în prealabil, din laborator. Fecalele pot fi colectate într-un alt recipient curat, dar este important să le aduceţi, cât de repede posibil, în laborator.

    Fecalele colectate seara trebuie să fie păstrate la rece, dar probabilitatea de a obţine rezultatul corect pe baza analizei unei astfel de probe este redusă.

    Descifrarea rezultatelor analizei. Cât de exacte sunt rezultatele?

    Confirmarea incontestabilă a giardiazei este depistarea în masele fecale, fie că a chisturilor, fie că a paraziţilor adulţi în mişcare.

    Precizia analizei pentru giardia lamblia pe baza unei singure probe a maselor fecale este, în medie, de 50-70%. Analizele efectuate pe baza a trei probe de masele fecale, colectate în zile diferite, au o precizie de aproximativ 90%. Astfel, un rezultat negativ al analizei maselor fecale pentru Giardia nu înseamnă neapărat că infecţia nu există. Pentru o siguranţă cât de cât deplină în absenţa paraziţilor, ar trebui să repetaţi analizele maselor fecale de 3-4 ori, cu un interval de 3 zile între analize.

    Analiza maselor fecale la antigeni

    Această analiză poate detecta antigeni (fragmente) de Giardia în masele fecale ale persoanei supuse investigaţiei.

    Pentru efectuarea acestei analize este nevoie de o porţiune mică de mase fecale.

    Precizia rezultatelor acestui studiu este comparabilă cu exactitatea analizei microscopice a maselor fecale pentru Giardia, descrise mai sus. Această analiză este de dorit, de asemenea, să se repete de 3-4 ori, la intervale de 3 zile între analize.

    Testul de sânge pentru detectarea anticorpilor IgG sau IgM împotriva Giardia

    După 1-2 săptămâni după infectarea cu Giardia, în sângele bolnavului pot fi detectaţi anticorpi de tipul IgM. După alte 1-2 săptămâni anticorpii IgM sunt înlocuiţi cu anticorpii de tipul IgG, care rămân în sângele persoanei, pentru o lungă perioadă de timp, după recuperare. Astfel, prezenţa sau absenţa anticorpilor împotriva Giardia nu poate fi un indicator fiabil al prezenţei infecţiei sau a eficacităţii tratamentului.

    Pentru efectuarea analizei se utilizează o cantitate mică de sânge prelevat din venă.

    Descifrarea rezultatelor analizei. Cât de exacte sunt rezultatele?

    Pentru motivele indicate mai sus, în prezent, analiza de sânge pentru detectarea anticorpilor împotriva Giardia nu este recomandată ca o metodă precisă de diagnostic, nici în ţară, nici în străinătate.

    Normele şi interpretarea valorilor titrului de anticorpi împotriva Giardia variază în funcţie de echipamentele de laborator şi pot fi, prin urmare, identificate şi interpretate numai de către medicii care cunosc metodele laboratorului în care se efectuează analizele.

    Ce trebuie de făcut dacă infecţia cu Giardia a fost găsită la unul din membrii familiei?

    Detectarea Giardia la un membru al familiei poate necesita testarea şi tratamentul tuturor membrilor familiei, mai ales dacă familia trăieşte într-un mediu cu un risc scăzut de infectare din mediul înconjurător (condiţii bune sanitare), sau dacă alţi membri ai familiei au simptomele bolii.

    Tratamentul giardiazei la copii şi la adulţi

    Fiţi atenţi!

    Datorită faptului că lambliaza la copii poate provoca diaree abundentă, care poate conduce la deshidratarea rapidă a copilului, este foarte important, pe lângă tratamentul cu medicamentele de bază antiparazitare, să vă asiguraţi că copilul primeşte cantităţi adecvate de lichid. Recomandări detaliate pentru tratamentul diareei la copii sunt prezentate în articolul: Tratamentul eficient şi inofensiv al diareei la copii.

    Dieta în timpul giardiazei

    În timpul tratamentului lambliozei, se recomandă să fie limitat consumul alimentelor grase şi prăjite, precum şi a laptelui (în special pentru adulţi).

    În primele zile ale bolii, în prezenţa diareei severe, baza alimentaţiei trebui să o constituie bananele coapte, orezul fiert, piureul de mere şi pesmeţii. Vezi mai multe în: Tratamentul diareei.

    Medicamentele pentru tratamentul giardiazei

    Metoda principală de tratament al lambliozeia constă în administrarea antibioticelor şi a medicamentelor antiparazitare speciale. Potrivit observaţiilor clinice, cele mai eficiente în tratamentul giardiazei sunt Metronidazol, Tinidazol, Furazolidon, Nifuratel, Albendazol.

    În special:

    • schemele tratamentului giardiazei cu preparatele Metronidazolului (durata curei 5-7 zile) duc la eradicarea lambliei în 85-90% dintre cazuri.
    • schemele tratamentului cu utilizarea Tinidazolului includ o doză unică a medicamentului (2 g pentru adulţi şi 50 mg/kg de greutate corporală pentru copii) şi conduc la recuperare în 90% de cazuri.
    • schemele tratamentului cu Albendazol pot fi deosebit de eficiente în cazul în care, pe lângă giardiază, la pacient au fost găsiţi, fie unii viermi intestinali ca ascaride, oxiuri, fie alte specii de viermi intestinali.
    Doza exactă de medicamente şi durata tratamentului le stabileşte medicul curant. În niciun caz nu trebuie să încercaţi să trataţi giardiaza din propria iniţiativă.

    Ce trebuie de făcut dacă, după tratamentul giardiazei simptomele bolii persistă?

    Conservarea simptomelor (de exemplu, balonarea, diareea), după tratament nu indică neapărat faptul că tratamentul a fost ineficient şi că infecţia persistă.

    După eliminarea cu succes a giardiazei intestinale, funcţionarea normală a intestinului se restabileşte destul de lent (în special, cel mai greu se restabileşte abilitatea de a digera zahărul din lapte), ceea ce duce la menţinerea simptomelor bolii.

    Pentru a vă convinge că tratamentul a fost eficace, peste 1-2 săptămâni după terminarea tratamentului, ar trebui să repetaţi analiza de fecale.

    În cazurile în care analiza repetată va depista chisturile giardia în masele fecale, va fi extrem de important să se determine: dacă acest lucru este o consecinţă a faptului că medicamentele nu au avut niciun efect asupra infecţiei sau dacă este vorba de o re-infectare.

    În scopul de a rezolva definitiv această problemă, medicul poate sugera examinarea tuturor membrilor familiei.

    Cazurile de re-infecţie pot fi eliminate prin prescrierea aceloraşi medicamente care au fost utilizate pentru tratamentul primului episod al bolii.

    În cazurile în care re-infecţia este imposibilă, şi conservarea infecţiei este legată de rezistenta ei la medicamente, medicul poate prescrie o altă schemă de tratament.

    Tratamentul giardiazei în timpul sarcinii

    Toate medicamentele utilizate pentru tratamentul giardiazei pot avea un efect negativ asupra dezvoltării fetale. Din acest motiv, tratamentul împotriva Giardia lamblia la femeile gravide, fie că este amânată pentru perioada de după naştere, fie că, cel puţin, se amână pentru al doilea trimestru de sarcină, şi se efectuează numai sub supraveghere medicală.

    Îngrijirea bolnavului de giardiază

    În timpul îngrijirii unui bolnav de giardiază ar trebui să acorde o atenţie deosebită respectării igienei personale, care ajută la prevenirea răspândirii infecţiei.

    Dacă aveţi grijă de un bolnav de giardiază:

    • Tăiaţi-vă scurt unghiile;
    • Spălaţi-vă mâinile cu săpun şi cu apă caldă, după fiecare contact cu bolnavul, mai ales după contactul cu lenjeria lui sau cu scutecele;
    • Utilizaţi veselă separată pentru alimentaţia bolnavului şi spălaţi-o bine după utilizare.

    Recomandările suplimentare de protecție împotriva paraziților

    Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
    Din acest ghid, veți afla cu ce helminți (paraziți) se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

    data publicării:

    Surse:

    • Center of Disease Control and Prevention (CDC). Giardia infection
    • Bethony, J. et al., 2006. Soil-transmitted helminth infections: ascariasis, trichuriasis, and hookworm. Lancet, 367(9521), pp.1521–1532.
    • España, F.V.M., 2010. Worm control in dogs and cats. ESCCAP (European scientific counsel animal parasites), 1 segunda, p.28.
    • Lowe, P., 2011. Control of intestinal protozoa in dogs and cats. ESCCAP Guideline, pp.1–24. Available at: papers2://publication/uuid/F146CF79-E451-4D43-B03C-176E5C6DAEC4.