Infecţia cu rotavirus (gripa intestinală, gripa stomacală/ gastrică) la copii şi la adulţi. Vaccinul împotriva rotavirusului.

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 10 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.4. Pe baza a 5 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Infecţia cu rotavirus este periculoasă pentru copii şi adulţi? Ce urmări şi complicaţii poate provoca aceasta?

Din literatura medicală, în timpul consultului la medic sau de la alţi oameni aţi fi putut afla că infecţia cu rotavirus (sinonime: gripa intestinală, gripa stomacală, gastroenterita cu rotavirus) poate fi periculoasă, în special pentru copii.

Acest lucru este adevărat. La mulţi copii infectaţi cu rotavirus (mai rar, la adulţi), boala provoacă o vomă severă şi diaree, care pot conduce la deshidratarea rapidă a bolnavului.

Copiii, în special nou-născuţii, sugarii şi copiii în primii ani de viaţă sunt foarte sensibili la deshidratare, deoarece rezervele de apă din organismul lor sunt limitate. Peste câteva ore sau zile de la debutul maladiei, din cauza deshidratării masive, în organismul copilului poate avea loc tulburarea circulaţiei sangvine şi funcţiei organelor interne, în urma cărora copilul bolnav poate deceda.

Din această cauză, dacă dvs. sau copilul dvs. v-aţi îmbolnăvit de infecţia cu rotavirus, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceţi este să recuperaţi cantitatea de apă pe care aţi eliminat-o din organism pe toată durata bolii.

Mai jos, vom arăta ce anume trebuie să faceţi pentru aceasta, dar vom răspunde şi la alte întrebări importante, legate de rotavirus.

Dacă este tratată cum se cuvine, infecţia cu rotavirus nu provoacă urmări grave, nici la copii, nici la adulţi, şi se termină cu însănătoşirea deplină într-un răstimp de 7-10 zile.

Când trebuie să merg neapărat la medic?

Nu pierdeţi timpul cu lectura acestui articol şi apelaţi de urgenţă la serviciile medicului (sau chemaţi ambulanţa), dacă aţi observat la copilul bolnav de gripa stomacală (gastrică) simptome ce pot indica asupra deshidratării:

  • Copilul acuză o somnolenţă şi o moliciune (lipsă de vigoare) bizare. Doarme mult şi reacţionează inadecvat la ceea ce se întâmplă în jurul său;
  • Copilul plânge, dar fără lacrimi;
  • Copilul are buzele uscate şi puţină salivă în gură;
  • Pielea copilului şi-a pierdut elasticitatea şi a devenit flască;
  • În ciuda diareei continue, copilul refuză să bea apă;
  • Din cauza vomei severe, copilul varsă toată apa pe care o înghite.

Apelaţi de urgenţă la medic şi dacă aţi observat apariţia sângelui în scaunul bolnavului.

Prin ce semne şi simptome se poate manifesta infecţia cu rotavirus la copii şi adulţi?

Simptomele principale ale infecţiei cu rotavirus (gripa intestinală) ar putea fi:

  • diaree severă (scaun apos frecvent, fără sânge), care poate dura timp de 5-7 zile.
  • creşterea nesemnificativă a temperaturii corpului;
  • dureri abdominale, greaţă, vomă, care pot continua câteva zile la rând;
  • slăbiciune pronunţată.

La adulţi, simptomele infecţiei cu rotavirus pot fi greaţa, pierderea poftei de mâncare, durerile abdominale şi diareea care, de regulă, este mai puţin frecventă şi abundentă ca la copii.

La copii mai mari şi la adulţi, infecţia cu rotavirus se dezvoltă destul de frecvent fără febră şi fără vomă.

Tusea şi erupţiile nu sunt caracteristice pentru infecţia cu rotavirus. Dacă aţi observat la dvs. sau la copilul dvs. tuse şi erupţii care apar odată cu diareea, voma şi durerile abdominale – mergeţi urgent la medic. Dacă aveţi aceste simptome, cauza bolii ar putea fi rujeola care, în unele cazuri, poate fi periculoasă (vezi Rujeola la copii şi la adulţi: prezentare detaliată.)

Cât durează boala în caz infecţiei cu rotavirus?

Diareea în caz de rotavirus durează, în medie, 5-7 zile. Omul revine la normal şi îşi recapătă pofta de mâncare, în medie, la 7-10 zile de după debutul bolii.

Cum pot deosebi infecţia cu rotavirus de intoxicaţia alimentară?

Intoxicaţia alimentară şi infecţia cu rotavirus (gripa stomacală) se manifestă prin simptome identice. Mai mult, şi într-un caz şi în celălalt, este posibilă apariţia concomitentă a simptomelor la mai multe persoane, care s-au aflat în aceleaşi condiţii.

De aceea, în primele zile ale bolii, este practic imposibil să deosebeşti infecţia cu rotavirus de intoxicaţia alimentară.

Cu toate acestea, dacă simptomele maladiei persistă mai mult de 2-3 zile (aceasta este durata normală a simptomelor în caz de intoxicaţie alimentară), atunci probabilitatea infectării cu rotavirus creşte.

Diferenţierea definitivă a gripei gastrice (intestinale) de intoxicaţia alimentară se face cu ajutorul analizelor scaunului la antigenii virusului.

Ce trebuie făcut în cazul în care o femeie care alaptează face infecţia cu rotavirus ?

Dacă v-aţi îmbolnăvit de infecţia cu rotavirus în perioada de alăptare, străduiţi-vă, înainte de a alăpta copilul, să vă spălaţi foarte bine pe mâini şi pe piept pe toata durata bolii. Urmăriţi cu atenţie starea copilului şi mergeţi de urgenţă la medic dacă observaţi apariţia unor simptome precum voma şi diareea (vezi particularităţile scaunului la sugari). Lactaţia nu trebuie întreruptă.

Cum se tratează infecţia cu rotavirus la copii şi la adulţi?

Cel mai important element al tratamentului

După cum spuneam mai sus, pericolul principal al infecţiei cu rotavirus este proprietatea acesteia de a provoca deshidratarea organismului.

Din această cauză, dacă dvs. sau copilul dvs. aţi făcut o infecţie cu rotavirus (gripa intestinală), cel mai important lucru este să asiguraţi cantitatea necesară de apă pe întreaga durată de evoluţie a maladiei.

Noi am elaborat o serie de recomandări speciale în această privinţă, pe care le puteţi găsi în articolele:

Pot/ trebuie să administrez medicamente pentru diaree sau vomă?

În cadrul cercetărilor clinice, s-a constatat că medicamentele pentru diaree şi vomă pot ameliora simptomele infecţiei cu rotavirus şi reduce deshidratarea. Cu toate acestea, utilizarea acestor doctorii se recomandă numai în cazul copiilor cu vârste de peste 6 luni şi numai sub supravegherea medicului.

Înainte de a-i da copilului dvs. un medicament pentru vomă sau diaree, cereţi neapărat consultaţia medicului în această privinţă.

Pot trata infecţia cu rotavirus cu antibiotice sau medicamente antivirale?

În caz de infecţie cu rotavirus, tratamentul cu antibiotice şi antivirale nu este necesar.

Tratamentul infecţiei cu rotavirus la femeile însărcinate

Ca şi în cazul copiilor, tratamentul infecţiei cu rotavirus la femeile gravide constă în compensarea deshidratării printr-un aport adecvat de lichide.

Datele existente în prezent indică asupra faptului că rotavirusul nu perturbă dezvoltarea fătului şi a sarcinii.

Ce pot să mănânc în caz de infecţie cu rotavirus?

În perioada de boală, se recomandă reducerea parţială a cantităţii obişnuite de alimente consumate (în paticular, se recomandă limitarea consumului de lapte de vaci, care sporeşte diareea şi balonarea abdominală), dar nu trebuie să excludeţi cu totul alimentele, mai ales dacă e vorba de un bolnav copil.

O soluţie potrivită pentru prima zi de boală este următorul regim alimentar: banane proaspete, orez fiert, piure de mere, pesmeţi.

În a 2-3 zi de boală, regimul alimentar poate fi diversificat prin carne mai puţin grasă, iaurturi, paste făinoase, terciuri.

Dacă se îmbolnăveşte un copil care este alăptat artificial, acesta trebuie să consume amestecuri pe bază de soia care nu conţin lactoză, pe care sugarul le digerează mai uşor în perioada respectivă.

Dacă se îmbolnăveşte un copil alăptat în mod natural, lactaţia trebuie continuată.

Cum se transmite infecţia cu rotavirus (gripa intestinală)?

Infecţia cu rotavirus este contagioasă şi se tranmsmite prin produse alimentare, apă, vesélă şi alte obiecte pe care ar fi putut nimeri particule de scaun provenind de la oameni deja contaminaţi cu această infecţie.

Nu de puţine ori, infecţia cu rotavirus se dezvoltă epidemic, contaminările în masă având loc, de regulă, în perioada iarnă-primăvară (din decembrie până în mai).

Cât timp este contagioasă persoană contaminată cu rotavirus?

În cadrul cercetărilor epidemiologice s-a constatat că adulţii şi copiii contaminaţi cu rotavirus devin contagioşi cu puţin timp înainte de apariţia primelor simptome ale bolii şi rămân contagioşi în următoarele 10 zile. Perioada contagioasă nu este îndelungată în caz de infecţie cu rotavirus.

Bolnavul este cel mai contagios în perioada în care acuză simptome precum voma şi diareea.

Carantina (adică izolarea oamenilor bolnavi) în caz de infecţie cu rotavirus trebuie să dureze 10 zile din momentul în care boala a debutat.

Este deosebit de importantă izolarea persoanei contaminate cu rotavirus de nou-născuţi şi sugari, care încă nu au fost vaccinaţi împotriva acestei infecţii.

Ce trebuie să fac ca să nu mă contaminez cu rotavirus?

Dacă trebuie să îngrijiţi o persoană bolnavă de infecţia cu rotavirus şi vreţi să-i protejaţi pe ceilalţi membri ai familiei dvs. (în special, copii) de contaminare, în primele 10 zile după apariţia simptomelor bolii:

  • spălaţi-vă cât mai des pe măini cu săpun, mai ales după ce vă atingeţi de persoana bolnavă sau de hainele/ obiectele acesteia;
  • insistaţi ca bolnavul să se spele cât mai des pe mâini;
  • pe toată perioada de boală, persoana afectată de infecţie trebuie să utilizeze vesélă şi tacâmuri personalizate, pe care dvs. le veţi spăla foarte bine cu apă caldă şi cu detergenţi;
  • străduiţi-vă să izolaţi cât mai mult posibil persoana bolnavă de ceilalţi membri ai familiei;
  • obiectele persoanei infectate nu mai sunt contagioase după spălarea sau curăţarea în apă caldă cu detergenţi. Alte măsuri de dezinfecţie nu sunt necesare.

Dacă aveţi unele temeri privind posibilitatea contaminării copilului dvs. cu rotavirus la grădiniţă sau în perioada vacanţelor (la mare, la ţară etc.), cum se întâmplă deseori, vaccinaţi-l neapărat împotriva acestei infecţii.

Pot să mă îmbolnăvesc de infecţia cu rotavirus a doua oară?

Copiii şi adulţii care au fost bolnavi, în trecut, de gripa intestinală nu formează, din păcate, o imunitate puternică împotriva tuturor varietăţilor (diferite tulpini virale/ subtipuri de microbi care circulă în mediul uman) acestei infecţii. În legătură cu aceasta, infectarea repetată cu rotavirus este foarte posibilă.

Cât durează perioada de incubaţie în caz de infecţie cu rotavirus?

Perioada de incubaţiePerioada de incubație este intervalul de timp care se scurge între momentul pătrunderii infecției în organismul omului și apariția primelor simptome de boală.
În cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii, precum gripa, perioada de incubație constituie 1-3 zile (adică primele simptome ale bolii apar peste 1-3 zile după infectare).
În cazul altor infecții, perioada de incubare poate varia de la câteva zile (mai rar ore), până la mai multe săptămâni, luni sau chiar mai mulți ani.
în cazul infecţiei cu rotavirus durează în jur de 2 zile.

Diagnosticul. Testele la rotavirus

Pentru a preciza diagnosticul de infecţie cu rotavirus, în unele cazuri, medicul poate să indice o analiză a scaunului, ce îi va permite să depisteze antigenii (fragmentele virusului) în fecalele bolnavului.

Răspunsuri la întrebări despre vaccinarea împotriva infecţiei cu rotavirus (Rotarix)

Ce este vaccinul anti-Rotavirus?

Vaccinul împotriva rotavirusului (Rotarix) este un preparat care conţine formele vii, atenuate ale tulpinilor virale principale ale rotavirusului.

După introducerea în organismul uman, vaccinul declanşează procesul de formare a imunităţii împotriva diverselor tulpini virale ale acestui microb. Imunitatea dobândită astfel se menţine timp de mai mulţi ani de zile.

Vaccinul împotriva rotavirusului se recomandă copiilor până la 2 ani de zile.

Cum se administrează Rotarixul?

Vaccinul împotriva rotavirusului (Rotarix) se produce în formă de picături care se picură în gura copiilor.

Vaccinarea are loc în două etape. Prima doză de vaccin se recomandă la vârsta de 6 săptămâni, a doua doză – la vârste cuprinse între 16-24 săptămâni (dar nu mai devreme de 4 săptămâni după prima doză de vaccin).

După administrarea vaccinului, copilul nu trebuie să-şi schimbe regimul alimentar obişnuit (dacă e sugar, trebuie să continue să se hrănescă cu laptele mamei).

Vaccinul împotriva rotavirusului poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri?

În cadrul cercetărilor clinice s-a constatat că vaccinul împotriva rotavirusului poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri (inclusiv DTP, ROR, vaccinul împotriva polimielitei, vaccinul împotriva hepatitei B, vaccinul împotriva bacilului Pfeiffer/ Haemophilus influenzae). Aceasta nu scade eficienţa vaccinării şi nu sporeşte riscul unor efecte adverse.

În ce cazuri vaccinul Rotarix nu trebuie administrat?

Vaccinul împotriva rotavirusului nu trebuie administrat copiilor care au făcut reacţie alergică la prima doză de vaccin, copiilor care au suferit, în trecut, de invaginaţie intestinală sau copiilor cu malformaţii de dezvoltare a intestinului, care pot predispune spre invaginaţie.

Ce efecte adverse poate provoca Rotarixul?

Siguranţa vaccinului împotriva rotavirusului a fost dovedită în baza unor cercetări clinice, în cadrul cărora au fost ţinuţi sub observaţie zeci de mii de copii vaccinaţi cu Rotarix.

Rezultatele acestor studii au arătat că copii vaccinaţi împotriva rotavirusului (concomitent cu alte vaccinuri sau separat) nu se confruntă cu un risc mai mare de complicaţii sau de boli.

În cadrul uor cercetări ştiinţifice s-a constatat că după vaccinarea cu Rotarix, la copii creştea, pentru o scurtă perioadă de timp, riscul invaginaţiei intestinale. Cu toate acestea, aceste date nu au fost confirmate de alte studii, care au arătat, la rândul lor, că la copiii vaccinaţi cu Rotarix invaginaţia intestinală se întâmplă la fel de des ca şi la copiii cărora nu li s-a administrat acest vaccin. De aceea, în prezent, legătura dintre vaccinul împotriva rotaviruslui şi riscul sporit de invaginaţie intestinală este considerată drept ipotetică şi nedemonstrată.

În cadrul unor cercetări s-a stabilit, de asemenea, că copiii vaccinaţi cu Rotarix au şanse ceva mai mari de a dezvolta boala Kawasaki, dar trebuie să menţionăm, totodată, că aceste date necesită o verificare suplimentară, iar probabilitatea generală de dezvoltare a acestei maladii este extrem de scăzută. În afara de aceasta, boala Kawasaki se poate dezvolta şi la copiii care nu au fost vaccinaţi niciodată împotriva rotavirusului.

Cât de eficient este vaccinul împotriva rotavirusului?

La copiii vaccinaţi cu Rotarix (vaccin împotriva rotavirusului), probabilitatea dezvoltării unor forme periculoase ale maladiei respective scade cu 75%.

Unde mă pot vaccina cu Rotarix?

În prezent, Rotarixul nu este inclus în programul de imunizări obligatorii al României, dar figurează în programul naţional de imunizare al Republicii Moldova. De aceea, pe teritoriul României, vaccinarea împotriva rotavirusului poate fi efectuată doar în centrele de imunizare private.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.