Utilizarea formulelor speciale de lapte praf în tratamentul regurgitaţiilor frecvente, a constipaţiilor, alergiei la laptele de vacă sau a intoleranţei la lactoză la sugari

În acest articol veţi găsi instrucţiuni detaliate cu privire la modul de a alege formula potrivită pentru hrănirea artificială a copiilor care suferă de regurgitare, de constipaţie, de intoleranţă la laptele de vacă sau de intoleranţă la lactoză (deficit de lactază).

Ce este o formulă terapeutică de lapte praf?

Organizarea alimentaţiei artificiale adecvate a nou-născuţilor şi a sugarilor (cu vârsta până la un an) poate fi dificilă, mai ales în cazul în care copilul are, fie regurgitări frecvente, fie constipaţie, fie alergie la proteina din laptele de vacă, fie intoleranţă la lactoză.

În situaţiile enumerate mai sus, pentru a hrăni copilul, ar trebui să alegeţi cu grijă amestecul nutritiv care este adaptat pentru a rezolva o anumită problemă. Aceste amestecuri, adesea, se numesc terapeutice, deoarece utilizarea lor ajută la eliminarea unor boli.

Formule de lapte praf pentru tratamentul regurgitărilor abundente, al refluxului gastro-esofagian şi al constipaţiilor la sugari

Una din principalele modalităţi de a rezolva problema regurgitărilor abundente, a refluxului gastro-esofagian şi a constipaţiilor frecvente la copiii care sunt hrăniţi cu biberonul este trecerea copilului la alimentarea cu formule terapeutice speciale. În procesul digestiei acestor amestecuri, se formează un bol mai dens din alimente, care pe de o parte, nu poate fi regurgitat, iar pe de altă parte, aceste amestecuri sunt eficiente în stimularea peretelui intestinal şi eliminarea constipaţiei.

Amestecurile artificiale moderne, concepute pentru a rezolva problemele regurgitării, refluxului şi ale constipaţiei la copii, includ următoarele componente principale:

  • Cazeină – formează în stomacul copilului un bol dens de proteine care previne regurgitarea şi care se digeră bine în intestin.
  • Răşina (cleiul vegetal, guma) – polizaharide de plante, care se umflă în stomacul copilului şi previn regurgitarea. Cleiul vegetal se digeră numai în colonul copilului. În colon acesta serveşte ca o bază pentru formarea fecalelor moi şi pentru creşterea microflorei intestinale benefice.
  • Amidon – se umflă în stomac şi îngroaşă considerabil bolul alimentar, prevenind regurgitarea.

Schema tratamentului regurgitărilor şi al refluxului gastro-esofagian

În tratamentul regurgitărilor şi al bolii de reflux la copii se utilizează trei tipuri de amestecuri:

  1. Amestecuri care conţin gumă pre-tratată ( Humana AR, Nutrilac AR, Nutrilon AR). Aceste amestecuri se diluează cu apă, la o temperatură de 40-50 C.
  2. Amestecuri care conţin gumă naturală (Frisovom 1 şi Frisovom 2). Ele se dizolvă cu apă, la o temperatură de 70-80 C.
  3. Amestecuri care conţin amidon (Semper Lemolac, Enfamil AR, Nutrilon Confort 1 şi Nutrilon Confort 2 ). Metoda de preparare depinde de tipul de amestec şi trebuie să fie descrisă pe ambalaj.

Pentru tratamentul regurgitărilor, amestecul terapeutic trebuie să fie administrat copilului în timpul fiecărei hrăniri. Cel mai eficient este să începeţi alimentarea cu o cantitate necesară a amestecului terapeutic, şi apoi să continuaţi alimentarea cu amestecul obişnuit, dar puteţi combina amestecul terapeutic cu cel obişnuit.

Tratamentul regurgitărilor se începe cu administrarea unei cantităţi mici de amestec terapeutic. În zilele următoare, cantitatea amestecului terapeutic, administrată copilului, creşte treptat, până în momentul în care regurgitările, fie că se opresc, fie că, cel puţin, se diminuează.

Este important!
În unele cazuri, problema regurgitărilor frecvente la copil poate fi rezolvată totalmente sau semnificativ facilitată prin respectarea unor reguli simple, legate de alimentarea copilului. Descrierea detaliată a acestor reguli şi alte recomandări utile cu privire la această problemă, veţi găsi în articolul: Regurgitări la copii: cauzele şi tratamentul.

Schema tratamentului constipaţiilor

Pentru tratamentul constipaţiei la copii se utilizează:

  • Amestecuri care conţin guma (clei vegetal) şi zerul proteinic (de exemplu, Frisovom, Humana AR)
  • Amestecuri care conţin lactuloza (Semper Bifidus)
  • Amestecuri care conţin amidon (Nutrilon Confort 1 şi Nutrilon Confort 2 ).

Formula terapeutică de lapte praf se administrează copilului de 2-3 ori pe zi, sub formă de alimentare separată. Cantitatea amestecului este crescută treptat până la normalizarea consistenţei scaunului copilului.

Pentru a elimina constipaţia la copiii cu vârsta de peste 4-6 luni, pot fi, de asemenea, utilizate Laptele Agusha cu lactuloză şi terciurile care se gătesc instantaneu din seria Nutrilac: Porumb cu lactuloză şi Fulgi de ovăz cu lactuloză.

Înainte de a începe să utilizaţi o anumită compoziţie terapeutică pentru tratamentul constipaţiei, citiţi recomandările noastre în articolul: Constipaţia la copiii cu vârsta de până la un an: cauzele şi tratamentul.

Formule terapeutice de lapte praf pentru tratamentul insuficienţei lactazei

Amestecurile pentru tratarea deficitului de lactază fie că, practic, nu conţin zahărul de lapte (lactoză) (amestecuri fără lactoză), fie conţin doar cantităţi mici (amestecuri cu puţină lactoză).

Cele mai cunoscute amestecuri fără lactoză sunt Nutrilac fără lactoză (lactose-free), Nan fără lactoză, Enfamil LactoFree

Cele mai bine-cunoscute amestecuri cu puţină lactoză sunt Nutrilac cu conţinut redus de lactoză , Nutrilon cu conţinut redus de lactoză (low-lactose).

Tratamentul deficitului de lactază începe cu introducerea treptată a amestecului cu conţinut redus de lactoză, care este mai mult sau mai puţin diluat cu amestecul obişnuit pentru sugari sau cu laptele matern.

Dacă simptomele deficitului de lactază persistă, amestecul cu conţinut redus de lactoză trebuie schimbat cu unul fără lactoză.

În loc de amestecuri, fie cu puţină lactoză, fie că fără lactoză pentru hrănirea copiilor cu deficitul de lactază pot fi, de asemenea, utilizate şi amestecuri preparate pe baza de soia: Nutrilon Soia, Soia Galia, Frisosoy, Humana SL, Enfamil soia.

Recomandări suplimentare pentru această problemă le veţi găsi în articolul Insuficienţa de lactază la copii: cauzele şi tratamentul.

Formulele de lapte praf pentru tratamentul alergiei la laptele de vacă şi al dermatitei atopice

Amestecurile pentru tratamentul alergiei la proteinele din lapte de vacă sau la alte proteine ​​dietetice conţin moleculele proteinelor parţial sau totalmente ​​digerate, ale căror capacitate de a provoca o reacţie alergică este redusă cu zeci şi sute de mii de ori, comparativ cu laptele integral.

Pentru copiii care suferă de alergii foarte grave şi de dermatită atopică se utilizează amestecurile hipoalergenice terapeutice speciale cu componenta proteinică totalmente digerată (Alfaro, Nutramigen, Friso Pep, Friso Pep AC, Nutrilon Pepti TSC, Nutrilac peptide MCT)

Pentru tratamentul copiilor cu alergii moderate se utilizează amestecurile hipoalergenice terapeutice şi profilactice, cu descompunerea incompletă a proteinelor (Nutrilac HA, HiPP HA (1 şi 2), (1 şi 2), Humana HA (1 şi 2)).

Există, de asemenea, amestecuri preventive hipoalergenice (Nutrilon HA (1 şi 2), NAN HA (1 şi 2)), destinate hrănirii copiilor cu o predispoziţie la dezvoltarea alergiei sau a copiilor care au suferit de alergii în trecut.

În cazurile în care alergia la proteinele laptelui de vacă este combinată cu deficitul de lactază, se recomandă utilizarea amestecurilor de tip Nutramigen, Friso Pep AC.

Toate amestecurile hipoalergice au un gust specific, uşor amar.

După ce începeţi să le utilizaţi, la copil poate să apară diareea uşoară, cu fecalele de culoare verde-brună – acest fenomen este absolut firesc.

În loc de amestecurile hipoalergenice hidrolizate pot fi, de asemenea, utilizate amestecurile pe baza proteinelor ​​de soia: Nutrilac Soia, Nutrilon Soia, Galia Soia, Frisosoy, Humana SL, Enfamil Soia.

data publicării: