Finasterid: tratamentul împotriva căderii părului şi a chelirii. Instrucţiuni de administrare

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 5 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.6. Pe baza a 5 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce reprezintă finasteridul? Cum acţionează acest medicament?

După cum am arătat într-un articol separat (v. alopecia androgenetică), dezvoltarea calviţiei la bărbaţi este legată de activitatea hormonilor sexuali numiţi androgeni.

Cel mai important hormon din grupul androgenilor este testosteronul. Acţiunea fiziologică a androgenilor şi, în particular, a testosteronului constă în formarea unor trăsături tipice pentru organismul bărbătesc: ei susţin creşterea muşchilor şi oaselor, dar stimulează şi creşterea părului pe corp şi pe faţă. Cu toate acestea, la majoritatea bărbaţilor, androgenii au acţiune contrară asupra firelor de păr care acoperă pielea de pe cap. În celulele pielii din regiunile frontală şi parietală a capului, testosteronul este supus acţiunii unui ferment specific (denumirea medicală: 5α-reductază de tip II), care îl transformă într-un hormon mai puternic – dihidrotestosteron. Acest hormon blochează funcţia foliculilor piloşi.

Finasteridul neutralizează acţiunea 5α-reductazei de tip II. După administrarea 1 mg de finasterid, concentraţia dihidrotestosteronului din pielea de pe cap scade cu 70%.

Cât timp trebuie să administrez finasterid ca să mă tratez de alopecie?

Finasteridul nu înlătură cauzele alopeciei androgenetice, ci doar blochează acţiunea acestor cauze asupra foliculilor piloşi. De aceea, după întreruperea tratamentului cu finasterid, firele de păr nou-apărute cad timp de 1 an de zile şi alopecia continuă să progreseze.

Din acest motiv, bărbaţii care sunt mulţumiţi de procesul de regenerare a părului sau ar dori, cel puţin, să încetinească procesul de cădere a acestuia, ar trebui să administreze finasterid fără întreruperi.

Cât de repede va acţiona tratamentul?

Primele semne ale refacerii firelor de păr sub acţiunea finasteridului apar abia peste câteva luni (4 şi mai mult) din momentul în care începe administrarea regulată a medicamentului.

La început, firele de păr noi pot fi subţiri şi incolore, dar, treptat, acestea vor deveni mai groase şi mai vizibile.

Eficienţa tratamentului cu finasterid poate fi evaluată definitiv abia peste 1 an de la începerea curei.

Eficienţa maximă a tratamentului este atinsă abia la 2 ani de administrare regulată a medicamentului.

Dacă peste 1 an veţi fi mulţumit de rezultate, aţi putea continua tratamentul (v. mai sus Cât trebuie să dureze tratamentul?). Dacă rezultatele vor fi nesatisfăcătoare, tratamentul ar putea fi întrerupt. În acest caz, pentru regenerarea părului aţi putea încerca un tratament cu minoxidil sau transplantul de păr.

Contraindicaţii: în ce cazuri finasteridul nu trebuie administrat?

Finasteridul nu trebuie administrat dacă sunteţi alergic la acest medicament.

Finasteridul scade concentraţia unei substanţe chimice speciale, PSA (antigenul specific prostatic), care reflectă funcţia prostatei. Dacă medicul urolog vă indică un test la PSA (concentraţia sporită a acestei substanţe poate sugera dezvoltarea cancerului de prostată), comunicaţi-i neapărat faptul că administraţi finasterid.

Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolele:

În afară de aceasta, informaţi medicii că administraţi finasterid în cazul în care vă decideţi să donaţi sânge. Finasteridul care se conţine în sângele dvs. ar putea tulbura dezvoltarea fătului, dacă sângele va fi transfuzat unei femei însărcinate.

Finasteridul influenţează asupra capacităţii bărbatului de a concepe?

Influenţa finasteridului asupra capacităţii bărbatului de a concepe un copil şi asupra calităţii spermei este insuficient studiată.

Producătorii medicamentului dat le recomandă bărbaţilor care îl administrează să nu încerce să conceapă un copil pe întreaga durată a perioadei de tratament, deoarece finasteridul are proprietatea de a pătrunde în spermă.

Cu toate acestea, în prezent, nu există date care să confirme acţiunea negativă a finasteridului asupra calităţii spermei şi asupra sănătăţii viitorului copil.

Dacă planificaţi să concepeţi un copil, ar fi corect să întrerupeţi administrarea finasteridului cu cel puţin 3 luni înainte de concepere.

În acelaşi timp, dacă, în timpul administrării finasteridului, aţi conceput totuşi un copil, e foarte probabil că aceasta nu va dăuna în niciun fel viitorului dvs. copil.

Este capabil bărbatul care administrează finasterid să întreţină relaţii sexuale cu o femeie însărcinată?

Se cunoaşte cu certitudine că finasteridul este capabil să tulbure, într-o mare măsură, dezvoltarea fătului. Din acest motiv, este strict interzisă administrarea acestui medicament de către femeile care aşteaptă un copil sau de către femeile care doar planifică o sarcină.

Măsurarea concentraţiei de finasterid în sperma bărbatului, care administrează medicamentul dat, a arătat că acesta pătrunde în spermă în cantităţi nesemnificative, incapabile să dăuneze fătului. De aceea, bărbaţii care administrează finasterid, pot întreţine relaţii sexuale cu femeile însărcinate fără a utiliza prezervativul.

Ce efecte secundare poate provoca finasteridul?

Observaţiile efectuate asupra unor grupe mari de bărbaţi care administrau finasterid (doza: 1 mg) pentru a-şi regenera părul, au arătat că majoritatea indivizilor au tolerat bine acest medicament şi nu au acuzat niciun fel de efecte secundare grave, chiar şi în cazul unor cure îndelungate.

Cu toate acestea, producătorii medicamentului dat atrag atenţia pacienţilor lor asupra faptului că finasteridul, în cazuri rare, este capabil să afecteze potenţa, să reducă atracţia sexuală (libidoul), să scadă volumul de spermă eliminată prin ejaculare şi să provoace dureri în regiunea scrotului.

De la 1,2% la 6% dintre bărbaţii care administrează finasterid sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul din cauza efectelor secundare. De regulă, după întreruperea curei, aceste efecte trec de la sine.

Finasteridul va provoca o creştere mai intensă a părului în alte regiuni ale corpului?

Nu, finasteridul nu influenţează asupra creşterii părului în alte regiuni ale corpului.

Cum trebuie administrat finasteridul?

Pentru a trata alopecia, trebuie să administraţi câte 1 pastilă de 1 mg de finasterid pe zi, înainte sau după masă.

Cât de eficient este finasteridul în cazul alopeciei la bărbaţi?

Potrivit cercetărilor ştiinţifice, finasteridul este mult mai eficient decât placebo. După primul an de tratament, la 99% din bărbaţi părul nu mai cade (la 1% părul continuă să cadă).

La 30% din bărbaţi, părul se regenerează într-o măsură nesemnificativă în regiunile unde acesta a căzut deja. La 18%, regenerarea este apreciată drept “pronunţată” sau “semnificativă”.

Ca şi în cazul minoxidilului (un alt medicament împotriva alopeciei), cele mai bune rezultate se atestă la bărbaţii la care alopecia încă nu a reuşit să se dezvolte într-o măsură considerabilă (a început mai puţin de 10 ani în urmă).

Pentru a spori eficienţa tratamentului, unii specialişti le recomandă pacienţilor să îmbine finasteridul cu minoxidilul. Mai multe detalii despre acest medicament veţi găsi în articolele noastre:

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.




]