Instrucţiuni detaliate privind administrarea etanerceptului (enbrel) în tratamentul psoriazisului. Ce prezintă acest medicament, cum se utilizează, precauţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este etanercept (enbrel)?

Etanercept este un medicament cu capacitatea de a inhiba funcţia sistemului imunitar.

Etanerceptul este utilizat, în medicină, pentru tratamentul bolilor autoimune (inclusiv al artritei reumatoide şi al psoriazisului).

În prezent, etanerceptul se produce sub denumirea de enbrel.

Ce efecte secundare poate provoca etanerceptul?

Datele de mai jos privind siguranţa tratamentului cu etanercept se bazează pe observaţii efectuate asupra stării sănătății a peste 600 000 de persoane care au administrat acest medicament o perioadă lungă de timp (până la 5 ani şi mai mult).

După cum s-a menţionat mai sus, etanercept blochează funcţionarea sistemului imunitar. Din acest motiv, la persoanele care administrează acest medicament, infecţiile comune (răceala, gripa, cistita, pneumonia etc.), pot evolua mai agresiv decât în ​cazul persoanelor cu un sistem imunitar care funcționează în mod normal.

De asemenea, în timpul tratamentului cu etanercept, unele infecţii pe care persoana în cauză le-a contractat în trecut se pot reactiva (de exemplu, tuberculoza).

Adresaţi-vă cât mai curând posibil la medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu medicamentul dat, observaţi simptome precum:

  • creşterea temperaturii corpului peste 38ºC;
  • senzaţia de oboseală sau de slăbiciune;
  • cefalee severă;
  • senzaţia de usturime în timpul urinării;
  • febră continuă sau repetată (peste 37,5ºC), care durează de câteva săptămâni;
  • transpirație sau frisoane nocturne, care vă pot tezi din somn;
  • pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare;
  • dureri în piept, tuse care durează de câteva săptămâni sau tuse însoțită de eliminarea sputei și a sângelui (vezi Cauzele posibile ale apariţiei tusei cu sânge);

Unii cercetători au raportat că administrarea etanerceptului şi altor medicamente asemănătoare sporeşte riscul hespesului Zoster care, în condiţii de imunitate redusă, poate să se dezvolte foarte agresiv.

Simptomele zonei Zoster pot include:

  • durerile resimţite pe o porțiune limitată a pielii, în unele regiuni ale corpului (de exemplu, pe o parte a pieptului, pe abdomen, pe gât, pe braţe);
  • înroşirea unei regiuni a pielii, însoţită de durere (sau fără nicio durere);
  • apariţia într-o anumită regiune a pielii a unor vezicule, umplute cu un lichid transparent.
Dacă observaţi simptome asemănătoare cu cele enumerate mai sus, citiţi recomandările noastre dinn articolul Herpes zoster.

Etanerceptul poate avea un efect negativ asupra sistemului nervos, a rinichilor şi a ficatului. Informaţi-l neapărat pe medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, veţi observa simptome precum:

Etanerceptul poate provoca o diminuare a conţinutului de trombocite din sânge şi poate creşte riscul de sângerare. Adresaţi-vă neapărat la medic, dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, observaţi simptome precum:

  • Apariţia rapidă a vânătăilor şi a echimozelor pe piele, chiar după lovituri şi leziuni minore;
  • Sângerarea gravă a gingiilor, hemoragie nazală (mai ales în cazul în care nu aţi mai avut niciodată asemenea simptome);
  • Apariția unui scaun de culoare neagră sau a vomei cu sânge (vezi Cauzele posibile ale apariţiei maselor fecale de culoare întunecată).

Cu toate că, la unele persoane, etanerceptul contribuie la eliminarea simptomelor de psoriazis, în alte cazuri medicamentul dat, dimpotrivă, cauzează apariţia bolii. Adresaţi-vă neapărat la medic, dacă, în timpul tratamentului cu acest medicament, observaţi fie apariţia pe piele a unor pete de culoare roşie sau scuamoase, fie extinderea unor leziuni psoriazice.

La persoanele care suferă de diabet zaharat, etanerceptul poate schimba conţinutul glucozei din sânge.

Dacă observaţi vreo modificare a eficacității tratamentului pentru diabet zaharat după ce aţi început să administraţi etanercept, nu modificaţi doza medicamentelor prescrise de medicul endocrinolog pentru tratamentul diabetului zaharat fără a-l consulta în prealabil.

Poate etanerceptul cauza dezvoltarea cancerului?

Datele unor studii clinice arată că administrarea etanerceptului poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului (în special, a limfomului), dar relaţia exactă dintre utilizarea acestui medicament şi cancer nu a fost stabilită.

Informați-l neapărat pe medicul dumneavoastră în legătură dacă:

  • vă treziţi transpirat sau aveţi frisoane în timpul nopţii;
  • aţi observat că pierdeţi în greutate sau scade pofta de mâncare;
  • aţi observat că obosiţi repede;
  • apare o tuse prelungită;
  • aţi observat mărirea unui sau a mai multor noduli limfatici la nivelul gâtului, abdomenului sau subsuorilor.

După ce medicul vă va examina, va putea stabili cauza acestor simptome şi va determina dacă puteţi continua tratamentul în condiţii de siguranţă.

Cum se poate face un tratament sigur cu etanercept (enbrel)?

În timpul planificării tratamentului:

  • spuneţi medicului dumneavoastră despre toate bolile şi problemele de sănătate pe care le-aţi suportat în trecut, chiar dacă credeţi că acestea nu pot avea nicio legătură cu administrarea etanerceptului sau cu boala pentru vi s-a prescris tratamentul cu acest medicament (este important să-l informați pe medicul dvs. îndeosebi în cazul în care cineva din familia dvs. a suferit de tuberculoză). Mai multe informații în articolul Tuberculoza. Ghid pentru pacienţi, argumentat ştiinţific.
  • întocmiți o listă cu toate medicamentele şi suplimentele pe care le administraţi în prezent sau le-aţi administrat în ultima jumătate de an şi arătaţi-o medicului dumneavoastră.
  • spuneţi medicului despre toate vaccinurile pe care le-aţi făcut în ultima vreme (și mai ales dacă aţi fost vaccinat cu BCG împotriva tuberculozei).
  • informați-l pe medicul dumneavoastră despre toate cazurile de alergii pe care le-aţi avut în trecut (mai ales dacă aţi avut alergie la medicamente similare sau la latex).

În timpul tratamentului cu etanercept trebuie:

  • să efectuaţi periodic teste pentru a verifica starea organelor interne şi starea sistemului imunitar (medicul va trebui să vă spună exact când şi ce teste trebuie să efectuaţi). Dacă aceste teste vor arăta abateri semnificative de la normă, medicul va adapta tratamentul cu etanercept (va reduce doza, va adăuga medicamente suplimentare) ori îl va anula.

Tratamentul cu etanercept şi vaccinările

Pot să mă vaccinez dacă am început deja tratamentul cu etanercept?

Unele vaccinuri conţin microbi vii atenuaţi care nu pot provoca boli grave la persoanele sănătoase, dar pot să se dezvolte agresiv la persoanele ce administrează medicamente similare cu etanerceptul.

În acest sens, în timpul tratamentului cu medicamentul dat, nu se recomandă să faceţi niciun vaccin care conţine microbi vii sau microbi atenuaţi.

Vaccinurile care conţin bacterii moarte sau fragmente ale acestora nu pot cauza boala respectivă, inclusiv la persoanele cu sistemul imunitar grav compromis, de aceea pot fi aplicate chiar în timpul administrării etanerceptului.

Prin urmare, dacă doriţi să vă vaccinaţi (de exemplu, dacă aveţi de gând să călătoriţi în străinătate), discutaţi neapărat despre aceasta cu medicul dvs.. Dacă medicul vă va spune că vaccinul nu conţine bacterii vii, îl puteţi face.

Ce trebuie să fac dacă cineva din persoanele apropiate trebuie/ urmează să se vaccineze?

Unele vaccinuri vii pot provoca, la persoană vaccinată, o formă uşoară a bolii, în timpul căreia această persoană, pentru un timp scurt, elimină în mediul înconjurător microorganisme care, la rândul lor, pot provoca o formă mai gravă a bolii la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Prin urmare, dacă cineva din apropiaţii unei persoane care face tratament cu etanercept (de exemplu, un copil) trebuie vaccinat în curând, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă vaccinul respectiv conţine bacterii vii. Dacă vaccinul este “viu”, este preferabil să amânați tratamentul cu etanercept pentru o lună după vaccinarea membrului familiei dvs.. Dacă nu puteţi amâna tratamentul, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le respectaţi în prima lună după vaccinarea unui membru al familiei dvs..

Este posibil ca medicul să vă recomande limitarea contactului cu persoana vaccinată.

Când mă pot vaccina după întreruperea/ încheierea tratamentului?

Potrivit experţilor, pentru o vaccinare în condiţii de siguranţă (în cazul vaccinului care conţine microorganisme vii), după ce încheiați cura de tratament cu etanercept, trebuie să aşteptaţi cel puţin 5 perioade de înjumătățire a medicamentului în organism.

Dacă aţi terminat tratamentul cu etanercept şi doriți să vă vaccinaţi, nu uitaţi să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră în cât timp se produce înjumătățirea medicamentului pe care l-aţi administrat (aceste informaţii ar trebui să fie furnizate și de instrucţiunile ataşate la medicament). Pe baza acestui parametru, veți determina perioada de timp după care aţi putea să vă vaccinaţi în condiții de siguranță.

Poate fi vaccinat copilul meu dacă am administrat etanercept în timpul sarcinii?

Deoarece etanerceptul poate pătrunde în organismul fătului în curs de dezvoltare, experţii recomandă ca vaccinarea nou-născutului să înceapă nu mai devreme de 6 luni de la naştere.

Etanercept (enbrel) în timpul sarcinii

În studiile efectuate pe animale, cărora li se administra etanercept în doze ce depăşeau de 60-100 de ori dozele utilizate în terapia umană, s-a constatat că acest medicament nu are niciun efect negativ asupra dezvoltării fătului şi nu perturbă evoluţia sarcinii.

Cu toate acestea, din cauza lipsei unor date suficiente cu privire la efectele posibile ale acestui medicament asupra dezvoltării sarcinii la femei, experţii recomandă administrarea medicamentului dat numai în cazuri extreme, în care nu există o altă posibilitate de tratament cu medicamente studiate mai bine.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu etanercept sau aţi administrat acest medicament chiar înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Dacă planificați relații sexuale în timpul tratamentului cu etanercept, va trebui să utilizaţi metode contraceptive sigure. Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă prescrie contraceptive orale sau să vă recomande utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protecţie le puteţi găsi în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Administrarea etanerceptului (enbrel) în timpul alăptării

Actualmente, nu există date credibile cu privire la utilizarea etanerceptului în timpul alăptării.

Nu se ştie dacă acest medicament poate pătrunde în laptele matern şi, dacă da, pătrunde sau nu din laptele matern în sângele copilului.

Dat fiind că alte medicamente asemănătoare cu etanerceptul pot pătrunde în laptele matern şi pot provoca reacţii adverse grave la sugari, experţii recomandă să opriţi alăptarea în caz că sunteți nevoită să administrați etanercept.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Date privind utilizarea etanerceptului (enbrel) în tratamentul diferitor boli

Etanerceptul (enbrel) în tratamentul Psoriazisului

În prezent, etanerceptul este recomandat pentru tratamentul psoriazisului la adulţi şi copii cu vârste de peste 8 ani care nu au putut fi tratați cu alte medicamente şi metode de tratament, inclusiv metotrexat, ciclosporină, PUVA, sau care, din anumite motive, nu pot utiliza un alt tratament.

Etanerceptul poate fi, de asemenea, utilizat pentru tratamentul artritei cauzate de psoriazis.

Etanerceptul se produce sub formă de soluţie injectabilă sau de seringi speciale umplute cu medicament. Injecţiile se administrează o dată sau de 2 ori pe săptămână. Dozele medicamentului pot varia de la 25 mg până la 50 mg.

Studiile, în cadrul cărora s-a verificat eficacitatea etanerceptului în tratamentul cazurilor severe şi moderate ale psoriazisului, au arătat că tratamentul cu durata de 12 săptămâni a condus la dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice la 34% din persoanele care administrau acest medicament de două ori pe săptămână, câte 25 mg, la 38% din persoanele care administrau acest medicament o dată pe săptămână, câte 50 mg, şi la 49% dintre cei care administrau medicamentul de două ori pe săptămână, câte 50 mg.

Un alt studiu, efectuat pe un grup de copii de la 4 la 17 ani care sufereau de psoriazis, a arătat că tratamentul cu etanercept a condus la dispariţis deplină sau aproape deplină a focarelor de boală la aproape jumătate din copiii trataţi.

Rezultate bune ale tratamentului pot deveni vizibile la 6-12 săptămâni după începerea tratamentului. Eficienţa maximă poate fi atinsă abia după 24 săptămâni de tratament.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Recomandările detaliate privind tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

 


data publicării:

Surse: