Explicaţia ecografiei (ultrasonografiei, USG) în sarcină: cum se efectuează, cum trebuie să vă pregătiţi, efectele posibile asupra copilului, descifrarea rezultatelor

Este oare dăunătoare efectuarea ecografiei (ultrasonografiei) în timpul sarcinii?

Numeroase studii clinice au arătat că ecografia, efectuată în timpul sarcinii pentru cercetarea fetală, este absolut sigură şi nu are efecte adverse asupra dezvoltării fetale.

Mai mult decât atât, ecografia în timpul sarcinii este o procedură inofensivă, chiar şi atunci când aceasta se repetă de multe ori.

Ecografia nu produce efecte nocive asupra fătului, chiar şi la primele etape ale sarcinii, când organele şi ţesuturile embrionului sunt deosebit de sensibile la influenţele externe.

Ce fel de ecografie se efectuează în timpul sarcinii?

Există două metode principale ale diagnosticului ecografic în timpul sarcinii: ecografia transabdominală, în cazul căreia senzorul este situat pe abdomen şi ecografia transvaginală, în cazul căreia senzorul se introduce în vagin.

Şi ecografia transabdominală şi ecografia transvaginală sunt absolut nedureroase şi se efectuează în condiţii de siguranţă.

După cum se va arăta mai jos, ecografia transvaginală are o precizie şi o sensibilitate mai mare, decât ecografia realizată prin abdomen.

Ce prezintă ecografia 3D (tridimensională) şi 4D (patru-dimensională) în timpul sarcinii?

Ecografia tridimensională (3D) funcţionează pe baza unui program de calculator care generează o imagine spaţială (tridimensională) a fătului, pe baza unui număr mare de imagini bidimensionale (plate). Astfel, ecografia tridimensională (3D) oferă o imagine, mai mult sau mai puţin exactă, a copilului nenăscut.

În prezent, ecografia 3D este utilizată, în principal, pentru diagnosticarea precoce a unor anomalii fetale care pot fi rămase neobservate în timpul ecografiei convenţionale. Ecografia tridimensională este mai costisitoare decât ecografia convenţională şi nu este disponibilă în toate clinicele şi centrele de diagnostic.

Ecografia patru-dimensională (4D) a fătului oferă o imagine tridimensională a copilului, în timp real și posibilitatea de a observa mişcările lui şi activitatea organelor interne. Această metodă de examinare este disponibilă numai în centrele moderne de diagnostic.

În multe centre, acolo unde este disponibilă ecografia 3D sau 4D, puteţi solicita imprimarea imaginilor sau, chiar, înregistrarea video de pe disc. Imprimarea fotografiilor sau înregistrarea video nu sunt dăunătoare pentru făt, dar pot necesita plată în plus.

Ce este o ecografie Doppler în timpul sarcinii?

Ecografia Doppler permite să se exploreze circulaţia sângelui în vasele sanguine şi în inima copilului, precum şi în cordonul ombilical şi în vasele de sânge din placentă.

Rezultatele ecografiei Doppler au o mare importanţă pentru detectarea malformaţiilor inimii, anomaliilor vasculare, problemelor cu placenta, etc.

Ecografia Doppler este recomandată tuturor femeilor gravide, la a 12-a sau a 20-a săptămână de sarcină. Această investigație este mai costisitoare decât ecografia convenţională.

La ce etape de sarcină trebuie efectuată ultrasonografia?

Ecografia de rutină este recomandată la următoarele etape ale sarcinii:

  • Prima ecografie, efectuată pentru a stabili sarcina, la, aproximativ, a 5-6-7-a săptămână de sarcină.
  • Cea de a doua ecografie se efectuează în a 11-12-13-a săptămână, pentru a evalua dezvoltarea fătului şi starea placentei, precum şi pentru a exclude malformaţiile în dezvoltarea copilului.
  • A treia ecografie se efectuează în a 19-20-21-a săptămână şi ajuta la determinarea malformaţiilor fetale, la determinarea stării placentei şi a cantităţii lichidului amniotic.
  • A patra ecografie se efectuează în a 32-33-34-a săptămână, pentru a evalua greutatea aproximativă a copilului, adaptarea dimensiunii capului copilului la dimensiunea canalului de naştere al mamei, starea cordonului ombilical, etc.
  • Adesea, medicii recomandă efectuarea ultimii ecografiei chiar înainte de naştere – aceasta ajută la determinarea tacticii de naştere şi permite o pregătire prealabilă pentru eventualele complicaţii.

În diferite situaţii, cum ar fi, în cazul sângerărilor vaginale, al durerilor abdominale, etc., medicul poate decide efectuarea unor examinări ecografice suplimentare, neprogramate. După cum s-a menţionat mai sus, repetarea frecventă a ecografiei nu afectează dezvoltarea copilului.

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru ultrasonografie în timpul sarcinii?

Ca să vă pregătiţi în mod corespunzător pentru USG, încercaţi să aflaţi din timp ce tip de ecografie trebuie să efectuaţi: prin abdomen sau prin vagin.

Pentru a obţine rezultate precise la ecografie transabdominală, cu 1,5-2 ore înainte de examinare, ar trebui să beţi 1 litru de apă şi să nu mergeţi la toaletă până la finisarea procedurii.

În caz de ecografie transvaginală, dimpotrivă, este de dorit ca vezica urinară să fie goală, astfel încât, înainte de a merge în cabinetul medicului, trebuie să mergeţi la toaletă.

Prima ecografie. Determinarea sarcinii cu ajutorul USG

Prima ecografie se desfăşoară pentru confirmarea finală a sarcinii, pentru determinarea locului de ataşare a embrionului (excluderea sarcinii extrauterine), pentru determinarea vârstei aproximative a sarcinii şi pentru evaluarea viabilităţii fătului (vezi, de asemenea, Sarcina oprită în dezvoltare).

Ecografia poate determina preyența sarcinii la un termen de, cel puţin, 4-5 săptămâni (ecografia transvaginală poate determina sarcina, începând de la 4 săptămâni, iar ecografia transabdominală, de obicei, nu mai devreme de 5 săptămâni). Mai devreme de acest termen, ecografia nu poate “vedea” sarcina.

De obicei, prima ecografie pentru determinarea sarcinii se efectuează în cazul prezenţei semnelor sarcinii (întârzierea menstruaţiei, testele de sarcină pozitive. Vezi, de asemenea, Semne posibile de sarcină). O asemenea tactică a diagnosticului de sarcină este corectă şi necesară.

În toate cazurile, atunci când testul de sarcină prezintă un rezultat pozitiv, ar trebui să consultaţi medicul pentru a efectua o ecografie pelviană care va exclude sarcina ectopică. Sarcina extrauterină este mai probabilă în prezenţa, la femeia gravidă, a durerilor abdominale şi a sângerărilor vaginale. Ecografia poate detecta sau exclude sarcina extrauterină deja în a 5-a – a 6-a săptămână.

Ce ar trebui să fac în cazul în care la ecografie nu se vede sarcina, dar testul de sarcină a fost pozitiv?

O situaţie asemănătoare poate apărea la începutul sarcinii, când fătul este încă atât de mic, încât nu poate fi văzut cu ultrasunete. Trebuie să aveţi atitudine calmă pentru asemenea situaţii. Medicii, de obicei, sugerează să se repete ecografia, după 1 sau 2 săptămâni.

Cea de a doua ecografie la 12 săptămâni de sarcină

A doua ultrasonografie se desfăşoară la 11, 12, 13 sau 14 săptămâni, pentru a exclude orice anomalii fetale. Efectuarea ecografiei a doua până la 12 săptămâni, se recomandă din considerente că în această perioadă (de exemplu, în cazul depistării unor malformaţii congenitale grave), sarcina poate fi încă destul de uşor întreruptă.
La a doua ecografie, medicul analizează în detaliu structura creierului, a inimii, a coloanei vertebrale, a rinichilor şi a altor organe interne ale copilului.

A treia ecografie la 20-22 săptămâni

A treia ultrasonografie se recomandă în perioada de la 20 până la 24 săptămâni de sarcină, pentru a evita o posibilă dezvoltare a malformaţiilor fetale, a evalua starea placentei şi a estima cantitatea lichidului amniotic.

Ecografia a patra la termenul de 32-34 săptămâni ale sarcinii

A patra ecografie planificată ajută medicului să evalueze gradul de pregătire a copilului pentru naştere (greutatea corpului, locaţia fătului în uter, starea cordonului ombilical şi a placentei, cantitatea lichidului amniotic).

Ce trebuie să fac dacă din anumite motive am pierdut un examen ecografic planificat?

Dacă dintr-un motiv sau altul, nu aţi putut se mergeţi la o ecografie planificată, mergeţi, neapărat, cât mai curând posibil, la acest examen şi arătaţi rezultatele investigației medicului.

Descifrarea şi valorile admisibile ale rezultatelor examenului ecografic în timpul sarcinii

Normele parametrilor şi ale indicatorilor din tabelul de mai jos, variază în funcţie de termenul sarcinii şi sunt determinate de medici cu ajutorul unor tabele speciale. Rezultatele sondajului ecografic le poate interpreta cu precizie numai medicul care a realizat examenul.

Dimensiunea fătului

În rezultatele examenului ecografic pot fi specificaţi parametrii care descriu dimensiunea fătului:

  1. Lungimea fătului de la creștetul capului până la coccis (CRL), diametrul biparietal (BPD), lungimea femurului fătului (FL) ajută la a determina vârstei sarcinii (vezi, de asemenea, Determinarea termenului de sarcină).
  2. Circumferinţa capului fătului (HC) este utilizată pentru a determina vârsta gestaţională şi posibilitatea de naştere în mod natural.

Variaţiile posibile în cantitatea de lichid amniotic

În uter copilul este înconjurat de lichid amniotic (lichidul din sacul amniotic) care îl protejează de lovituri, deshidratare şi de infecţii.

Mărirea sau reducerea volumului de lichid amniotic este notată, respectiv, cu termenii polihidramnios şi oligohidramnios. Mărirea sau micşorarea cantităţii de lichid amniotic, în unele cazuri, poate fi un semn al infecţiei fetale, al tulburărilor rinichilor şi ale sistemului nervos al fătului.

Posibilele abateri în dezvoltarea placentei

Placenta conectează organismul copilului cu organismul mamei şi asigură alimentația şi respiraţia copilului în uterul mamei.

Ecografia ajută la determinarea grosimii placentei, a gradului ei de maturitate, precum şi prezenţa unor încălcări de fixare şi de dezvoltare (de exemplu, hematomul retroplacental, placenta previa, etc.). Descrierea detaliată a ceea ce este placenta, care este rolul ei în dezvoltarea copilului, precum şi descrierea celor mai frecvente abateri asociate cu placenta, sunt prezentate în articolul: Corionul şi placenta.

Determinarea sexului copilului prin ecografie

Determinarea sexului copilului prin ecografie este posibilă la a treia ultrasonografie planificată (după 20 de săptămâni de sarcină). Exactitatea determinării sexului prin această metodă este de 80-90%.

Dacă, din anumite motive, nu vreţi să ştiţi sexul copilului până la naşterea lui, înainte de examenul ecografic, preveniţi-l în privinţa acestui detaliu pe medicul dumneavoastră. Mulţi medicii comunică această informaţie fără a întreba dacă părinții vor să știe sau nu.

Anomaliile dezvoltării fetale care pot fi detectate prin ecografie

Hidrocefalia – acumularea în cavitatea craniană a lichidului cefalorahidian care ameninţă dezvoltarea normală a creierului copilului.

Anencefalia – lipsa creierului. Fătul cu asemenea malformaţie moare.

Mielomeningocelul – hernia măduvei spinării, care ameninţă dezvoltarea normală a creierului sau a măduvei spinării copilului.

Spina bifida – defect de dezvoltare a coloanei vertebrale, care poate conduce la protruzia măduvei spinării prin aceste defecte.

Atrezia duodenului  reprezintă lipsa trecerii din stomac în intestin și necesită intervenţia chirurgicală de urgenţă imediat după naştere, pentru a repara ocluzia intestinală.

Malformaţii ale inimii – abaterea în structura inimii care perturbă circulaţia normală a sângelui în inima copilului. Unele defecte ale inimii pot fi foarte periculoase şi necesită intervenţii chirurgicale complicate imediat după naştere.

Sindromul Down – tulburarea cromozomială care se caracterizează prin multiple malformaţii şi prin retard mintal al copilului.

data publicării:

Surse:

  • Medscape.com. Estimated Date of Delivery (EDD) Pregnancy Calculator
  • Mul T, Mongelli M, Gardosi J. A comparative analysis of second-trimester ultrasound dating formulae in pregnancies conceived with artificial reproductive techniques. Ultrasound Obstet Gynecol. 1996 Dec;8(6):397-402.
  • Westerway SC, Davison A, Cowell S. Ultrasonic fetal measurements: new Australian standards for the new millennium. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2000 Aug;40(3):297-302.
  • Altman DG, Chitty LS. New charts for ultrasound dating of pregnancy. Ultrasound Obstet Gynecol. 1997 Sep;10(3):174-91.