Durerile abdominale specifice doar femeilor: asociate cu menstruaţia, în cazul întârzierii menstruaţiei, la diferiţi termeni de sarcină, în cazul diferitelor boli ginecologice

Cuprins:

În care cazuri ar trebui să vă adresaţi imediat medicului?

Cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului în cazul în care:

  • Brusc v-au apărut dureri abdominale severe a căror cauză vă este necunoscută;
  • Durerea nu prea severă în abdomen, cauza cărei nu vă este cunoscută, persistă mai multe zile la rând sau apare periodic;
  • Împreună cu durerile abdominale, aveţi, fie că vărsături cu sânge, fie că diaree cu sânge, fie că diaree de culoare neagră;
  • Durerile abdominale sunt însoţite de sângerări vaginale care nu sunt legate de menstruaţie;
  • Concomitent cu dureri abdominale v-au apărut ameţeli sau aţi pierdut cunoştinţa, aţi devenit palidă;
  • Durerile abdominale sunt însoţite de febră, de slăbiciune sau frisoane;
  • Durerile abdominale sunt însoţite de greaţă şi de vărsături;
  • La câteva ore de la debutul durerilor în abdomen aveţi o absenţă deplină a emisiilor de gaze sau de fecale;
  • Pe fondul durerilor abdominale, observaţi colorarea în galben a ochilor sau a pielii, modificarea culorii fecalelor;
  • Dureri abdominale severe au apărut în timpul sarcinii.

În cazul în care aveţi unele dintre simptomele de mai sus, există toate motivele să presupuneţi că durerile abdominale sunt din cauza unei afecţiuni grave, care necesită o asistenţă medicală imediată.

Din cauza că durerile abdominale la femei pot fi declanşate nu doar de boli ginecologice, dar şi de boli ale altor organe, în plus la acest articol, vă recomandăm să citiţi şi recomandările referitor la cauzele comune ale durerilor abdominale la femei şi bărbaţi în articolul Durerile în abdomen.

Durerea asociată cu menstruaţia sau dureri în mijlocul ciclului menstrual

În cazul în care aveţi dureri abdominale care sunt asociate cu menstruaţia sau apar la un moment anume al ciclului menstrual, alegeţi una dintre situaţiile de mai jos, care vă descrie cel mai bine problema.

Durerile abdominale înainte de menstruaţie

La majoritatea femeilor, cu câteva zile înainte de menstruaţie, poate apărea doar o durere vagă în abdomen sau în partea inferioară a spatelui, care este un semn specific şi obişnuit pentru perioada de înainte de menstruaţie.

De foarte multe ori, aceste dureri sunt însoţire de hipersensibilitatea şi durerea înţepătoare a sânilor, de slăbiciune şi iritabilitate.

Aceste dureri sunt considerate normale şi nu necesită niciun tratament.

Dacă simţiţi dureri abdominale mai mult sau mai puţin puternice, încordare sau tensiune în abdomenul inferior şi în partea inferioară a spatelui, care se repetă periodic înainte de menstruaţie, poate fi presupus că acestea sunt simptome ale sindromului premenstrual (PMS).

Asocierea durerilor în partea de jos a abdomenului înainte de menstruaţie cu PMS, în cazul dumneavoastră, este deosebit de probabilă dacă, pe lângă durere, cu câteva zile înainte de menstruaţie, vă mai apar încă cel puţin 5 dintre următoarele simptome:

  1. Deprimare, tristeţe, dorinţa de a plânge
  2. Agresivitate, iritabilitate
  3. Anxietate
  4. Un sentiment de inutilitate, un sentiment că sunteţi într-o situaţie disperată
  5. Apatia – lipsa de interes pentru tot ce se întâmplă, dorinţa de a vă îndepărta de lumea exterioară
  6. Oboseala severă
  7. Scăderea capacităţii de concentrare la rezolvarea unor probleme
  8. Creşterea inexplicabilă a poftei de mâncare
  9. Stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, insomnia
  10. Umflarea picioarelor şi a feţei, creşterea bruscă în greutate şi sensibilitatea sânilor, balonare, dureri severe de cap, senzaţie de constricţie în piept, senzaţie de nod în gât, dispnee.
PMS se supune bine tratamentului. Recomandările detaliate referitor la tratamentul PMS şi al durerilor abdominale asociate cu acesta sunt prezentate în articolul Sindromul premenstrual

Durerile abdominale în timpul menstruaţiei

Durerile abdominale în timpul menstruaţiei se manifestă la majoritatea femeilor şi, într-o oarecare măsură, se consideră a fi un fenomen normal.

Durerile severe în timpul menstruaţiei pot fi un semn al anumitor tulburări şi, în medicină, se numesc dismenoree.

Pentru a înţelege dacă, în cazul Dvs., durerile abdominale în timpul menstruaţiei sunt un fenomen normal, citiţi următoarele recomandări.

Care dureri abdominale în timpul menstruaţiei sunt normale

În timpul menstruaţiei, femeile sănătoase pot avea atât dureri abdominale uşoare, cât şi moderate sau destul de puternice. De regulă, durerile în timpul menstruaţiei se simt în partea de jos a abdomenului, în profunzimea bazinului (dureri surde, cu senzaţie de tragere sau senzaţie de presiune) sau în regiunea lombară. Durerea poate fi constantă sau intermitentă. Durerile normale, în timpul menstruaţiei, încep cu ceva timp înainte de sângerare şi încetează după ce sângerarea se opreşte.

De regulă, intensitatea durerilor abdominale în timpul menstruaţiei, la una şi aceeaşi femeie, un timp îndelungat, rămâne mai mult sau mai puţin constantă şi se schimbă doar în urma anumitor evenimente (de exemplu, naştere, plasarea unui dispozitiv intrauterin, etc.)

În unele cazuri, durerile abdominale în timpul menstruaţiei pot fi însoţite de dureri de cap, de constipaţie, de diaree, de greaţă şi de vărsături.

Durerile abdominale asociate cu greaţa, cu vărsăturile, cu diareea, cu constipaţia, cu durerile de cap şi cu alte simptome pot să nu fie semne ale menstruaţiei. Dacă greaţa, vărsăturile, diareea în timpul menstruaţiei nu sunt tipice pentru Dvs., dar, la moment, le aveţi, citiţi recomandările noastre referitor la alte cauze posibile ale durerilor abdominale în articolul Durerile în abdomen.

Când trebuie să vă adresaţi medicului din motivul durerilor menstruale?

Durerile severe în timpul menstruaţiei pot fi un semn (simptom) a unor boli ginecologice (miom, endometrioza, cancer uterin, polipi uterini – mai multe detalii despre aceste boli sunt descrise mai jos). De aceea, adresaţi-vă neapărat medicul Dvs. dacă:

  • Aţi observat că menstruaţia la Dvs., dintr-o cauză necunoscută, brusc a devenit mult mai dureroasă decât a fost înainte.
  • Durerea abdominală este foarte puternică şi Dvs., aproape întotdeauna, sunteţi nevoită să administraţi câteva pastile analgezice.
  • Menstruaţia dureroasă este însoţită de sângerări vaginale abundente (sunteţi nevoită să schimbaţi absorbantele mai des decât o dată în 1-2 ore).
  • Durerile menstruale sunt însoţite de alte simptome: scăderea în greutate, încălcarea regularităţii ciclului menstrual, dificultăţi în conceperea unui copil.

Cum poate fi uşurată durerea abdominală în timpul menstruaţiei?

În scopul uşurării durerilor şi disconfortului în abdomen în timpul menstruaţiei:

  • În timpul menstruaţiei, încercaţi să vă săturaţi de somn, dar nu staţi în pat prea mult timp, deoarece acest lucru poate spori durerea.
  • Transferaţi toate treburile dificile şi cele care cer un efort fizic semnificativ pentru un timp mai potrivit pentru acest lucru.
  • Încercaţi să mergeţi mai mult pe jos sau să faceţi sport care nu necesită, fie că mişcări rapide, fie că efort fizic sporit (de exemplu, yoga). Observaţiile arată că exerciţiile fizice uşoare ajută nu doar în distragerea atenţiei de la durere, dar şi, într-adevăr, o reduc.
  • Potrivit unor date, sexul sau masturbarea în timpul menstruaţiei, de asemenea, uşurează durerile.
  • Pentru a elimina durerea severă, puteţi administra analgezice, cum ar fi acidul acetilsalicilic (aspirina nu se poate administra în cazul fetelor sub 16 ani), Acetaminofen (Paracetamol) – pentru dureri uşoare sau Ibuprofen, Naproxen – pentru dureri mai severe.

Dacă durerile severe se repetă la Dvs. lunar, în timpul fiecărui ciclu, discutaţi cu medicul referitor la posibilitatea administrării profilactice a medicamentelor analgezice. În scopul de a suporta mai uşor durerea, medicul vă poate recomanda să începeţi să administraţi medicamente până vă apare durerea şi să continuaţi să le luaţi încă 1-2 zile de după debutul durerii.

Durerile abdominale la mijlocul ciclului menstrual

În cele mai multe cazuri, durerile slabe, scurte şi cu o senzaţie de tragere în partea de jos a abdomenului, care apar în mijlocul ciclului menstrual, sunt un semn de ovulaţie. Aceste dureri pot fi însoţite de unele eliminări minore din vagin, de culoare maro sau sangvinolente, care trec rapid, în termen de câteva ore sau în 1-2 zile.

Durerile abdominale ca un semn al sarcinii

Durerile în partea de jos a abdomenului (şi, cu atât mai mult, în alte părţi ale abdomenului), nu poate fi considerată o dovadă definitivă a sarcinii, deoarece, de regulă, fixarea fătului de peretele uterin şi dezvoltarea ulterioară a acestuia este, practic, nedureroasă.

Durerile în partea de jos a abdomenului pot fi considerate un semn posibil al sarcinii, dacă, după 2-3 săptămâni după contactul sexual în care se putea întâmpla conceperea, în loc de menstruaţie aveţi unele eliminări minore din vagin, de culoare maro, care durează 1-2 zile şi sunt însoţite de dureri surde, cu o senzaţie de tragere în partea de jos a abdomenului. Asemenea dureri şi sângerările asociate cu acestea se numesc dureri de implantare.

Descrierea detaliată a acestui şi a altor semne timpurii ale sarcinii, precum şi instrucţiuni specifice cu privire la modul de a identifica cu exactitate sau de a exclude sarcina este prezentată în articolul: Semnele de sarcină.


Dureri în partea de jos a abdomenului în cazul menstruaţiei întârziate

Dacă aveţi o întârziere a menstruaţiei cu câteva săptămâni (sau mai mult) şi, până la această întârziere, aţi avut un ciclu menstrual regulat şi sex, există toate motivele să credeţi că întârzierea prelungită a ciclului menstrual este un semn al sarcinii.

În cazul în care aveţi cea mai mică suspiciune că aţi putea fi gravidă, trebuie să clarificaţi cât mai repede dacă sunteţi gravidă sau nu, pentru a determina dacă nu cumva aveţi o sarcină extrauterină (ectopică).

 Se poate presupune că, în cazul Dvs., durerile abdominale sunt asociate cu o sarcină extrauterină, dacă:

  • Durerile abdominale au început brusc, după 1-3 luni de întârziere a ciclului menstrual şi în cazul în care există alte semne de sarcină.
  • Durerile severe, în partea de jos a abdomenului, sunt ascuţite, tăioase sau pulsatile.
  • În plus la durerile abdominale, v-au apărut eliminări vaginale sangvinolente sau de culoare maro.

Dacă aveţi unele din simptomele enumerate mai sus, chemaţi o ambulanţă. Sarcina ectopică poate provoca complicaţii periculoase pentru viaţă. O descriere detaliată a simptomelor şi a metodelor de tratare a sarcinii ectopice este prezentată în articolul: Sarcina extrauterină, diagnostic şi tratament.

Alte motive posibile pentru întârzierea menstruaţiei şi ce să faceţi în cazul întârzierii menstruaţiei sunt prezentate în articolul Întârzierea menstruaţiei.

Dureri abdominale la fetele adolescente, care nu au avut niciodată ciclu menstrual

Cauza durerii abdominale severe, ascuţite la adolescentele cu vârsta de 11-15 ani, care nu au avut niciodată ciclu menstrual, poate fi acumularea sângelui în uter, datorită himenului totalmente neperforat, care împiedică fluxul de sânge, în timpul menstruaţiei, din vagin.

Dacă aveţi dureri asemănătoare şi dacă menstruaţia nu a început până la vârsta de 16 ani, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului ginecolog pentru examinare. În cazul în care cauza durerilor abdominale este, într-adevăr, acumularea sângelui în vagin şi în uter, din cauza himenului neperforat, medicul ginecolog va efectua o mică intervenţie, în care va face o incizie în himen, iar sângele acumulat se va elimina din organele genitale ale fetei.

Dureri abdominale la femei, asociate cu diferite bolile ginecologice

În multe cazuri, durerile în abdomen (în partea de jos, în partea stângă sau în partea dreaptă), la femei poate fi un semn al bolilor ginecologice. Pentru a înţelege ce poate cauza durerile abdominale, în cazul Dvs., şi ce va trebui să faceţi, alegeţi una dintre situaţiile de mai jos care descrie cel mai bine problema Dvs.:

Durerile abdominale au început brusc şi sunt foarte severe

cauza durerilor abdominale, în acest caz, poate fi:

Toate bolile, enumerate mai sus, prezintă un pericol pentru viaţă şi necesită tratament de urgenţă. De aceea, dacă v-au apărut brusc dureri abdominale severe, chemaţi imediat o ambulanţă!

Asistenţa medicală este necesară mai ales în cazul în care, pe lângă durerile în abdomen:

  • v-a apărut febra
  • v-a apărut greaţa sau voma
  • simţiţi o slăbiciune severă
  • încep sângerări vaginale minore sau abundente
  • au apărut eliminări vaginale cu un miros neplăcut
  • Dvs. ştiţi că sunteţi sau că aţi fi putut să fiţi însărcinată
  • dacă aţi avut recent un tratament de stimulare ovariană
  • dacă aţi efectuat recent unele proceduri sau operaţii ginecologice

Durerile abdominale nu sunt foarte puternice (surde şi cu senzaţie de tragere), dar durează o perioadă lungă de timp

În ultimii ani, problema durerilor prelungite în partea de jos a abdomenului şi în zona lombară au fost studiată intens. Un studiu, publicat în 2011, a arătat faptul că durerile prelungite abdominale le are fiecare a 4-a sau a 5-a femeie. Acest studiu a arătat, de asemenea, că principalele cauze ale durerilor abdominale îndelungate sunt endometrioza (33%) şi aderenţele pelvine (24%).

În plus la aderenţele pelvine şi endometrioză, cauzele durerilor persistente în abdomen pot fi:

Deoarece la domiciliu este imposibil să se stabilească cauza durerilor abdominale şi să se excludă asocierea lor cu aşa boli periculoase precum cancerul, în cazul în care observaţi că aveţi dureri abdominale care apar din timp în timp sau durează deja un timp îndelungat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru examinare.

Pentru a stabili cauza durerilor abdominale medicul poate să vă prescrie o serie de investigaţii, inclusiv:

Tratamentul durerii abdominale de lungă durată depinde de cauza care le provoacă. În cazul în care cauza durerii este stabilită, medicul va prescrie tratamentul, direcţionat înspre eliminarea acesteia.

Ar trebui remarcat faptul că aproximativ în 35% dintre cazuri, cauza durerilor abdominale îndelungate la femei nu poate fi stabilită chiar şi în urma celor mai complete examinări. În cazul în care medicul nu poate determina cauza durerilor, el poate să vă prescrie tratamentul îndreptat spre calmarea durerii.

Dureri abdominale la femei după sex

Cu excepţia cazurilor de violenţă sexuală sau de sex traumatic, durerile în abdomen sau în zona genitală, după actul sexual, la femei, pot fi un semn al bolilor, cum ar fi eroziunea colului uterin, tumorile uterului şi ale colului uterin, miom, cervicită, etc. Recomandări suplimentare puteţi să găsiţi în articolul Durerile în timpul sau după contactul sexual.

Dureri abdominale în timpul sarcinii

Durerile abdominale în timpul sarcinii pot fi şi un fenomen absolut normal, dar şi un semn al unei probleme grave. Pentru a înţelege care ar putea fi cauza durerilor abdominale, în cazul dumneavoastră, citiţi recomandările prezentate mai jos.

Cum pot fi descrise durerile abdominale normale în timpul sarcinii?

De regulă, dezvoltarea fetală decurge, practic, fără durere. Doar unele fenomene, în timpul sarcinii care se dezvoltă normal, pot provoca dureri abdominale:

Întinderea ligamentelor rotunde ale uterului. Ligamentele rotunde ale uterului sunt două fire groase, dense, care fixează uterul de peretele pelvian. În timpul sarcinii, ca urmare a creşterii treptate în volum a uterului, ligamentele rotunde treptat se înting. Întinderea ligamentelor rotunde ale uterului poate fi destul de dureroasă şi se simte ca o durere acută în partea de jos, pe dreapta sau pe stânga abdomenului, care apar, de cele mai deseori, în urma mişcărilor bruşte sau de rotaţie a corpului.

Durerile acute, care sunt tipice întinderii ligamentelor rotunde ale uterului, nu durează mult (de obicei câteva secunde). Dacă, în cazul dumneavoastră, durerile abdominale acute durează câteva minute sau câteva ore, adresaţi-vă neapărat medicului.

Contracţiile pregătitoare şi durerile facerii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor şi ale disconfortului în abdomen în ultima perioadă a sarcinii sunt contracţiile.

Aşa-numitele contracţii pregătitoare (contracţiile Braxton-Hicks) sunt contracţiile uşoare ale pereţilor uterului, care nu pot conduce la naştere, dar pregătesc treptat muşchii uterini pentru naşterea care urmează.

Contracţiile Braxston-Hicks pot fi simţite ca dureri surde sau ca nişte crampe, în partea de jos a abdomenului sau în partea lombară, sau pot fi similare cu o senzaţie de tensiune periodică a pereţilor uterului. Contracţiile pregătitoare pot să se manifeste de la sfârşitul primului trimestru de sarcină, dar sunt din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă a sarcinii.

Durerile de facere sunt mult mai puternice şi mai dureroase decât contracţiile pregătitoare.

În scopul de a distinge contracţiile de pregătire de travaliul adevărat, urmăriţi senzaţiile Dvs., încercând să răspundeţi la următoarele întrebări:

Contracţiile devin mai puternice, mai de lungă durată şi mai dureroase?

Da – cel mai probabil acestea sunt durerile travaliului.

Nu – cel mai probabil acestea sunt contracţiile pregătitoare, dar ar trebui să continuaţi să vă urmăriţi senzaţiile încă ceva timp.

Contracţiile sunt resimţite din toate părţile ale uterului sau doar din faţă?

Din toate părţile – cel mai probabil sunt durerile de facere.

Numai din faţă – cel mai probabil sunt contracţiile pregătitoare.

Contracţiile se intensifică în timpul mersului pe jos?

Da – cel mai probabil acestea sunt durerile travaliului.

Nu – cel mai probabil acestea sunt contracţiile pregătitoare.

 Fiţi atenţi!

Durerile de facere (travaliu) conduc la deschiderea treptată a colului uterin şi pornesc procesul de naştere. Din aceste considerente, imediat după confirmarea acestora trebuie să mergeţi la maternitate.

Când trebuie să vă adresaţi medicului în caz de dureri abdominale în timpul sarcinii?

Este important!

Cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă, în timpul sarcinii, aveţi dureri abdominale şi:

  • V-au apărut eliminările de sânge sau de culoare maro din vagin.
  • Ştiţi că sunteţi gravidă, dar niciodată nu aţi efectuat ecografia (vezi mai sus sarcina ectopică).
  • Odată cu durerile abdominale vă simţit foarte rău, v-au apărut ameţeli.
  • Aţi observat creşterea temperaturii peste 38 C.
  • Aţi încetat să mai simţiţi mişcările fetale.

Semnele căror boli ar putea fi durerile abdominale în timpul sarcinii?

La începutul sarcinii: Avortul spontan

Unul dintre motivele principale ale apariţiei senzaţiei de tragere în partea de jos a abdomenului sau a unor crampe la începutul sarcinii este avortul spontan. Descrierea detaliată a ceea ce prezintă un avort spontan şi ce se poate face atunci când suspectaţi un avort spontan este prezentată în articolul Avortul spontan: diagnosticul şi tratamentul.

Durerile abdominale într-un avort spontan pot fi descrise după cum urmează:

  • Durere surdă, cum ar fi durerile abdominale în timpul menstruaţiei;
  • Aceste dureri sunt simţite, în mare măsură, în partea de jos a abdomenului sau în partea lombară;
  • Sunt însoţite de sângerare vaginală;
  • Durează câteva ore.

Ultima perioadă a sarcinii: placenta abruptio

Dezlipirea prematură a placentei poate fi una dintre principalele cauze a durerilor abdominale severe şi a sângerărilor vaginale în perioada mai târzie a sarcinii. Descrierea detaliată a ceea ce este dezlipirea de placentă şi ce se poate face atunci când este suspectată aceasta sunt prezentate în articolul Corion şi placentă.

Principalele simptome ale dezlipirii de placentă sunt:

  • Sângerarea vaginală
  • Senzaţia de crampe şi dureri surde în partea de jos a abdomenului
  • Încetarea mişcărilor fetale
  • Brusca înrăutăţire a stării de sănătate
  • Ameţeli, pierderea cunoştinţei
  • Creşterea temperaturii corpului;

Ruptura uterului

Ruptura uterină este o complicaţie extrem de periculoasă în timpul sarcinii, care poate conduce la moartea femeii gravide şi a copilului ei.

Cel mai mare risc de ruptură uterină apare în al treilea trimestru de sarcină, la femeile care au avut anterior o cezariană.

Principalele simptome ale rupturii uterine sunt:

  • Durerile severe abdominale.
  • Înrăutăţirea bruscă a stării femeii gravide, pierderea cunoştinţei.
  • Sângerările vaginale.
La cea mai mică suspiciune a rupturii uterine trebuie să chemaţi urgent ambulanţa!

Ultima perioadă a sarcinii + dureri abdominale + dureri de cap + edeme + greaţă şi vărsături + vederea înceţoşată

Această combinaţie de simptome poate fi un semn de preeclampsie. Preeclampsia este deosebit de posibilă în cazul femeilor gravide, care au tensiune arterială crescută, edeme, precum şi prezenţa proteinelor ​​în urină.

La cea mai mică suspiciune a preeclampsiei, consultaţi imediat medicul.

Alte cauze ale durerilor abdominale în timpul sarcinii

Fireşte, femeile gravide, ca şi ceilalţi oameni, pot suferi de dureri abdominale care nu sunt asociate cu sarcina. Mai mult decât atât, în timpul sarcinii, creşte semnificativ riscul durerilor abdominale asociate cu refluxul gastro-esofagian, cu constipaţia, cu infecţiile tractului urinar (incidenţa acestor boli la femeile gravide este mult mai mare decât în populaţia generală).

Dacă descrierea durerilor abdominale în cazul Dvs. nu se potriveşte specificaţiilor de mai sus, citiţi recomandările noastre referitor la durerile abdominale în alte cazuri (vezi Durerile în abdomen la maturi şi la copii).

Durerile abdominale după naştere

Durerile abdominale minore sunt un fenomen normal după naştere. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele pot fi un semn al bolii (de exemplu, endometrita, cheaguri de sânge în uter, tumoare dezvoltată din reziduuri ale ţesutului fetal).

Suspiciunea ar trebui să apară în cazurile durerilor abdominale după naşterea copilului cu următoarele caracteristici:

  • Durerile abdominale severe au apărut pentru prima dată după 3-7 zile de la naştere sau la câteva luni după naştere.
  • Durerile abdominale se amplifică cu timpul.

În plus la durerile abdominale, sunt prezente simptomele suplimentare:

  • Eliminări vaginale abundente şi urât mirositoare.
  • Creşterea temperaturii la 38 C sau mai mare, în câteva zile după naştere.
  • Oboseală severă, frisoane.

În cazul apariţiei simptomelor de mai sus, ar trebui să vă adresaţi imediat medicului.

data publicării: