Versiunea arhivată

Displazia cervicală. Informație argumentată științific pentru pacienți.


Datele actualizate cu privire la displazia colului uterin pot fi accesate pe pagina Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin
DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 8 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.2. Pe baza a 6 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Introducere

În acest scurt articol informațional cititorii vor găsi răspunsuri la următoarele întrebări generale cu privire la displazia (starea precanceroasă) a colului uterin:

  1. Ce este displazia de col uterin?
  2. Care sunt cauzele ce duc la formarea displaziei?
  3. Ce pericol prezintă displazia cervicală?
  4. Ce metode de diagnostic și tratament al acestei stări sunt disponibile la moment?

Răspunsuri la alte întrebări, mai importante, în legătură cu displazia de col uterin sunt prezentate în următoarele capitole ale ghidului complet (vedeți Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin):

  • Opțiunile de care se pot folosi femeile pentru a-și reduce riscul individual de dezvoltare a cancerului colului uterin – în această secțiune se explică care este legătura dintre displazia cervicală și cancerul colului uterin, și ce valoare practică prezintă pentru o femeie diagnosticul și tratamentul acestei stări.
  • Informații pentru femeile care urmează să facă sau care au făcut deja analiza citologică (testul Papanicolau), analiza HPV, sau ambele teste – în această secțiune se explică care sunt cauzele ce duc la dezvoltarea displaziei colului uterin, ce analize se utilizează pentru estimarea probabilității prezenței la o femeie a modificărilor precanceroase, și ce investigații se recomandă femeilor la care rezultatele analizelor indică asupra unui risc crescut de prezență a displaziei.
  • Informație pentru femeile care urmează să efectueze sau care au efectuat deja colposcopia și biopsia colului uterin – în această secțiune se explică procesul de diagnostic al displaziei și sunt prezentate informații cu privire la evoluția naturală a displaziei de gradul 1, 2 și 3 (adică, cât este de probabilă dispariția spontană a displaziei sau progresia acesteia spre cancer, în timp, fără tratament).
  • Algoritmul de luare a deciziilor, în funcție de rezultatele colposcopiei și biopsiei colului uterin – în această secțiune se explică ce modalități de rezolvare a displaziei pot fi argumentate, în funcție de vârsta femeii, de gradul displaziei, și de rezultatele investigațiilor anterioare (continuarea supravegherii, investigații suplimentare, sau tratament).
  • Tratamentul displaziei cervicale – în această secțiune sunt prezentate metodele de tratament al displaziei cu eficacitate dovedită, se explică în ce cazuri poate fi nevoie de tratament, care metode de tratament sunt inadecvate, ce efecte adverse poate avea tratamentul, cât este de mare probabilitatea dezvoltării repetate a displaziei după tratament, și ce program de supraveghere li se recomandă femeilor după efectuarea tratamentului.

Accesați ghidul complet pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

***

Ce este displazia de col uterin?

Termenul de displazie se folosește pentru a desemna modificările structurii țesuturilor colului uterin, care, în timp, pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.

Din cauza că displazia se poate transforma în cancer de col uterin, aceasta este numită stare precanceroasă. Totodată, la majoritatea femeilor cu displazie de gradul întâi și la o mare parte dintre femeile cu displazie de gradul doi sau trei, displazia regresează (dispare) spontan, fără tratament, și nu ajunge niciodată să se transforme în cancer de col uterin.

Unica valoare practică pe care o are diagnosticul și tratamentul displaziei cervicale pentru femei este reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Femeile interesate de această posibilitate pot beneficia de diagnosticul și tratamentul displaziei în timp util, și de continuarea investigațiilor cu scop profilactic, conform programului descris în secțiunea Opțiunile de care se pot folosi femeile pentru a-și reduce riscul individual de dezvoltare a cancerului colului uterin, din articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

Displazia cervicală nu este același lucru cu eroziunea de col uterin (ectropionul sau ectopia cervicală). Acestea sunt două stări complet diferite, vedeți Ce este ectropionul cervical.

Cauzele displaziei colului uterin

Apariția displaziei cervicale este asociată cu infecția persistentă cauzată de tipurile oncogene ale virusului papiloma uman (HPV). Din aproximativ 100 de tipuri de HPV cunoscute în prezent, tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 și 68 pot provoca apariția displaziei de grad înalt (stare precanceroasă).

Displazia de grad scăzut poate fi, de asemenea, cauzată de tipurile 6 și 11 de HPV, însă aceste tipuri ale virusului nu provoacă displazie mai severă și nu măresc riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Infecția HPV este extrem de răspândită printre adulți și multe femei contactează cu infecția respectivă pe parcursul vieții. La 90% dintre femeile cu semne de infecție activă (rezultat pozitiv al testului la HPV), acestea dispar în decursul următorilor 2 ani (rezultatele testelor devin negative). La celelalte femei, infecția activă poate persista în decursul multor ani (posibil zeci de ani). La câțiva ani după infectare, infecția activă cu HPV poate duce la dezvoltarea displaziei. Persistența infecției active (și a focarelor de displazie) pentru o perioadă îndelungată de timp (10-20 de ani) sporește în mod semnificativ probabilitatea de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Analize și investigații pentru depistarea displaziei

În prezent, pentru detectarea displaziei cervicale se utilizează următoarele investigații:

Testul Papanicolau (analiza citologică, testul Pap, frotiul citologic) și analiza la HPV

Așa cum am arătat în secțiunea Informații pentru femeile care urmează să facă sau care au făcut deja analiza citologică (testul Papanicolau), analiza HPV, sau ambele teste din articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin, Aceste două teste permit determinarea probabilității faptului că o femeie are displazie de col uterin.

Efectuarea regulată a acestora analiză în cadrul unui program de investigații profilactice (vedeți secțiunea Opțiunile de care se pot folosi femeile pentru a-și reduce riscul individual de dezvoltare a cancerului colului uterin din articolul menționat) contribuie la detectarea și tratamentul displaziei în timp util și reduce în mod semnificativ riscul femeii de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin pe parcursul întregii vieți.

Colposcopie și biopsie

Aceste investigații se recomandă în anumite situații, în care rezultatele analizei citologice (frotiul Papanicolau) și/sau ale analizei la HPV indică asupra unui risc crescut de prezență a displaziei. Efectuarea colposcopiei și a biopsiei se recomandă, de asemenea, în cazurile în care în cadrul unui examen ginecologic obișnuit au fost observate zone modificate ale colului uterin (vedeți Leucoplazia colului uterin).

După cum am arătat în secțiunea Informație pentru femeile care urmează să efectueze sau care au efectuat deja colposcopia și biopsia colului uterin, aceste investigații permit confirmarea definitivă a prezenței displaziei și determinarea gradului de severitate a acesteia.

Stadiile displaziei cervicale (gradele de severitate)

Gradele de severitate ale displaziei cervicale desemnează profunzimea la care s-au răspândit celulele modificate ale colului uterin.

Stadiile (gradele de severitate) displaziei cervicale
Displazia de gradul 1
(displazie ușoară, CIN I)
Celulele modificate ocupă doar o treime din grosimea mucoasei cervicale.
Displazia de gradul 2 (displazie moderată, CIN II) Celulele modificate ocupă două treimi din grosimea mucoasei cervicale.
Displazie de gradul 3
(displazie severă, CIN III)
Celulele modificate ocupă întreaga grosime a mucoasei cervicale.

Probabilitatea de regresie spontană a displaziei și probabilitatea de apariție a cancerului de col uterin în timp, și, respectiv, raționalitatea efectuării tratamentului, depind de o serie de factori, precum tipul HPV, vârsta femeii și caracterul adecvat al investigațiilor efectuate. Explicații detaliate în acest sens sunt prezentate în secțiunea Algoritmul de luare a deciziilor, în funcție de rezultatele colposcopiei și biopsiei colului uterin (gradul de displazie), din articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

Simptomele și semnele displaziei de col uterin

De regulă, displazia cervicală nu se manifestă prin niciun simptom. În orice caz, diagnosticul displaziei și monitorizarea evoluției acesteia doar în baza simptomelor sunt măsuri complet inutile.

Displazie de col uterin și sarcina

Displazia nu influențează în mod negativ asupra evoluției sarcinii și nici asupra stării fătului. Din acest motiv, în cazul în care displazia este depistată în timpul sarcinii, se recomandă amânarea tratamentului până în perioada de după naștere. Toate metodele disponibile la moment de tratament al displaziei (diverse modalități de cauterizare sau îndepărtare chirurgicală a țesuturilor afectate) sunt contraindicate în timpul sarcinii din cauza riscului crescut de complicații.

Displazia (în prezent sau în trecut) nu reduce capacitatea unei femei de a concepe și de a da naștere unui copil sănătos, însă unele metode de tratament al displaziei (mai ales excizia cu ansă sau conizația colului uterin, și, într-o măsură mai mică, crioterapia) pot crește riscul de naștere prematură la femeile care planifică sarcină în viitor.

Recomandări mai detaliate cu privire la alegerea tratamentului displaziei la femeile care planifică conceperea unui copil în viitor sunt prezentate în secțiunea Testul Papanicolau, analiza la HPV, biopsia de col uterin și tratamentul displaziei cervicale în timpul sarcinii din articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

Tratamentul displaziei cervicale

Actualmente sunt disponibile câteva modalități de tratament al displaziei de col uterin:

  • Crioterapia (adică înghețarea zonei colului uterin, afectate de displazie);
  • Excizia cu ansă electrică (adică îndepărtarea porțiunii colului uterin, în care s-a dezvoltat displazia, cu ajutorul unui instrument electro-chirurgical special);
  • Conizația colului uterin (procedură chirurgicală în timpul căreia, medicul, folosind un bisturiu, înlătură o porțiune a colului uterin în formă de con, care conține întreaga zonă în care cel mai frecvent se formează focarele de displazie).

Care modalitate de tratament este cea mai eficace? Cum se alege procedura?

Toate modalitățile de tratament enumerate mai sus au eficacitate comparabilă în sensul înlăturării displaziei și al reducerii riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin, însă conizația este asociată cu un risc puțin mai înalt de hemoragie care va necesita transfuzie de sânge.

Strategia de tratament al displaziei depinde de gradul acesteia, de vârsta femeii și de rezultatele investigațiilor anterioare. Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în secțiunea Tratamentul displaziei cervicale din articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

Înainte de tratament, întrebați-l pe medicul dumneavoastră:

  • Ce modalități de tratament sunt disponibile în clinica în care urmează să vă tratați?
  • Cât costă fiecare dintre modalitățile disponibile de tratament și care sunt complicațiile posibile?
  • Cât de dureroasă va fi procedura?
  • Spuneți-i neapărat medicului dacă planificați să concepeți un copil în viitor.

Recomandări pentru perioada de după tratamentul displaziei

În primele 4-6 săptămâni după înlăturarea displaziei pot apărea eliminări ușoare sangvinolente sau mucoase din vagin. De asemenea, pot apărea dureri ușoare în partea de jos a abdomenului sau în perineu. De regulă, aceste simptome se rezolvă rapid și nu necesită niciun tratament. În caz de dureri severe, pot fi administrate analgezice (de exemplu, o pastilă de Ibuprofen sau Paracetamol).

În decurs de 4-6 săptămâni după tratamentul displaziei (de regulă, în această perioadă are loc vindecarea deplină a leziunii) se recomandă evitarea:

  • Contactelor sexuale;
  • Tampoanelor vaginale (la necesitate, pot fi folosite absorbante).
  • Spălăturilor vaginale, vedeți și Care pot fi pericolele spălăturilor vaginale?
  • Băilor în cadă sau a saunelor (se poate face duș).
  • Efortului fizic intensiv.

Consultați neapărat medicul dacă după tratamentul displaziei apar:

  1. eliminări sangvinolente abundente din vagin,
  2. secreții vaginale abundente cu miros neplăcut,
  3. febră peste 38°C,
  4. dureri abdominale severe.

Următoarea vizită la ginecolog pentru verificarea eficacității tratamentului se planifică peste câteva luni. Recomandări detaliate cu privire la programul de supraveghere după tratamentul displaziei sunt prezentate în secțiunea corespunzătoare a articolului Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la protecția împotriva cancerului de col uterin.

Tratamentul displaziei cu medicamente antivirale sau cu medicamente ce sporesc imunitatea

În sursele pe care le-am folosit pentru scrierea acestui articol (vedeți Sursele) nu am găsit date cu privire la raționalitatea tratamentului displaziei cervicale sau al infecției cu HPV cu medicamente ce stimulează imunitatea sau cu preparate antivirale.

Remedii naturiste în tratamentul displaziei cervicale

Utilizarea oricăror metode naturiste de tratament al displaziei colului uterin nu se recomandă din următoarele motive:

  • Marea majoritate a metodelor naturiste de tratament al displaziei implică efectuarea dușurilor vaginale (spălături vaginale) sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în diverse infuzii, ceea ce poate duce la apariția complicațiilor. Vedeți Care pot fi pericolele spălăturilor vaginale?
  • Actualmente nu există nicio metodă de tratament naturist al displaziei cu eficacitate și inofensivitate dovedită, care ar permite eliminarea infecției HPV și înlăturarea porțiunilor modificate ale țesutului cervical, în care se poate dezvolta cancerul.
  • Eficacitatea aparentă a unor metode naturiste de tratament poate fi explicată prin faptul că, deseori, displazia dispare în mod spontan, fără niciun tratament.
Vedeți sursele
  • Massad, L.S. et al., 2013. 2012 Updated Consensus Guidelines for the Management of Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Journal of Lower Genital Tract Disease, 17(5), pp.S1–S27. American Society for Colposcopy and Cervical Pathology Consensus Guidelines
  • Arbyn, M. et al., 2007. European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening, International Agency for Research on Cancer
  • von Karsa, L. et al., 2015. European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening – Second Edition Supplements, International Agency for Research on Cancer
  • Huh, W.K. et al., 2015. Use of primary high-risk human papillomavirus testing for cervical cancer screening: Interim clinical guidance. Gynecologic Oncology, 136, pp.178–182. Society of Gynecologic Oncology,American Society for Colposcopy and Cervical Pathology, American College of Obstetricians and Gynecologists, American Cancer Society, American Society of Cytopathology, College of American Pathologists, and the American Society for Clinical Pathology.
  • Bentley, J., 2012. Colposcopic management of abnormal cervical cytology and histology. Journal of obstetrics and gynaecology Canada: JOGC = Journal d’obstétrique et gynécologie du Canada: JOGC, 34(12), pp.1188–202. Clinical Practice Guideline prepared by Executive Council of the Society of Canadian Colposcopists.
  • WHO, 2013. WHO Guidelines for Screening and Treatment of Precancerous Lesions for Cervical Cancer Prevention.
  • WHO, 2014. Comprehensive Cervical Cancer Control. A guide to essential practice. Second edition.
  • Bornstein, J. et al., 2012. 2011 Colposcopic Terminology of the International Federation for Cervical Pathology and Colposcopy. Obstetrics & Gynecology, 120(1), pp.166–172.
  • von Karsa, L. et al., 2015. European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening. Summary of the supplements on HPV screening and vaccination. Papillomavirus Research, 1, pp.22–31,
  • Goodman, A., 2015. HPV testing as a screen for cervical cancer. BMJ, 350, p.h2372.
  • Petry, K.U., Wörmann, B. & Schneider, A., 2014. Benefits and risks of cervical cancer screening. Oncology Research and Treatment, 37(suppl 3), pp.48–57.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.