Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a dispepsiei funcţionale: cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul eficient, dieta

Datele actualizate cu privire la dispepsia funcțională pot fi accesate pe pagina Recomandări argumentate ştiinţific pentru pacienţi cu privire la arsuri, dureri şi senzaţie de greutate în stomac

Ce este dispepsia funcţională?

Dispepsia funcţională este o stare destul de frecventă, în care la persoanele sănătoase se manifestă diferite simptome, specifice bolilor gastrice (de exemplu, durere şi disconfort abdominal, arsuri la stomac). Din acest motiv, persoanele cu dispepsie funcţională sunt nevoiţi, adesea, să se trateze, o lungă perioadă de timp, de gastrită, de ulcer gastric şi de alte boli ale stomacului care, în cazul lor, este ineficient (spre deosebire de cazurile adevărate ale gastritei, ale ulcerului şi ale altor boli gastrice).

Termenul “dispepsie funcţională” înseamnă, literalmente, indigestie (dispepsie), care nu este asociată cu unele modificări patologice ale organelor tubului digestiv (funcţională).

În cazul dispepsiei funcţionale, ţesutul gastric este perfect sănătos, iar simptomele bolii, cel mai probabil, apar din cauza dereglării programului complex de reglare a funcţionării diferitelor părţi ale stomacului şi din cauza sensibilităţii crescute la întindere a pereţilor stomacului. În contrast, la persoanele care suferă de gastrită, de ulcer peptic sau de reflux gastro-esofagian simptomele sunt asociate cu inflamaţia, mai mult sau mai puţin severă, a ţesutului gastric şi cu distrugerea acestuia.

Cauzele dezvoltării dispepsiei funcţionale

Cauzele exacte ale dispepsiei funcţionale, în prezent, nu sunt pe deplin cunoscute. Conform ultimelor cercetări, un anumit rol în dezvoltarea acestei afecţiuni pot juca factorii psihologici şi alimentaţia incorectă.

Rolul factorilor psihologici (conflictele psihologice şi stresul), în dezvoltarea dispepsiei funcţionale, a fost demonstrat de unele studii internaţionale. Aceste studii au arătat că la persoanele cu această tulburare se observă prevalenţa semnificativă a depresiei şi a nivelului ridicat al stresului.

Dispepsia funcţională şi infecţia Helicobacter pylori

Se cunoaşte că infecţia Helicobacter pylori este una dintre cauzele majore ale gastritei şi ale bolii ulceroase, dar, după cum arată studiile recente, această infecţie nu joacă niciun rol în dezvoltarea dispepsiei funcţionale.

Simptomele şi semnele dispepsiei funcţionale

Principalele simptome ale dispepsiei funcţionale sunt:

  • Durerile şi disconfortul, în partea de mijloc sau partea de sus a abdomenului, care apar după masă şi nu dispar după defecaţie;
  • Senzaţia de stomac plin şi de presiune în partea de sus a abdomenului;
  • Eructaţiile (râgâiala) frecvente;
  • Episoadele de greaţă şi vomă.
Vă rugăm să reţineţi:
Simptomele dispepsiei funcţionale sunt asemănătoare cu cele ale ulcerului gastric, ale gastritei sau ale refluxului gastro-esofagian. Din această cauză, numai descrierea simptomelor bolii nu dă nicio posibilitate de a stabili cauza exactă a acestora. Dacă nu ştiţi ce cauzează durerile şi disconfortul în abdomen în cazul Dvs. şi nu v-aţi supus niciodată unor investigaţii din acest motiv, adresaţi-vă neapărat medicului pentru examinare şi pentru a efectua investigaţiile necesare.

Analizele şi investigaţiile

Diagnosticul dispepsiei funcţionale se efectuează prin metoda excluderii. Aceasta înseamnă că, înainte de a stabili diagnoza, medicii trebuie să excludă posibilitatea tuturor celorlalte boli gastrice şi să se asigure că nu există nicio schimbare anormală în stomac. Din acest motiv, persoanele cu simptomele dispepsiei funcţionale, se supun aceloraşi investigaţii ca şi persoanele, la care se suspectă ulcerul sau gastrita (vezi Ulcerul gastric şi ulcerul duodenal).

Tratamentul dispepsiei funcţionale

Pentru că, în prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale dispepsiei funcţionale, precum şi pentru că manifestările bolii pot fi foarte diverse, la ziua de azi, nu există nicio schemă standard a tratamentului cu medicamente al acestei boli, care ar fi eficientă în toate cazurile.

Tratamentul îl stabileşte medicul curant, în cazul fiecărui pacient, individual.

Tratamentul dispepsiei funcţionale include, de regulă, câteva componente principale:

  1. Dieta
  2. Medicamentele
  3. Psihoterapia

Vom discuta despre fiecare componentă aparte.

Dieta pentru tratamentul dispepsiei funcţionale

În scopul de a reduce sau de a elimina simptomele dispepsiei funcţionale, se recomandă:

  1. Regula cea mai importantă: Străduiţi-vă să mâncaţi mai puţin dintr-o singură dată, dar mâncaţi mai des. O cantitate mare de alimente, consumate dintr-o singură dată, conduce la producerea unor cantităţi mari de suc gastric acidulat şi la întinderea puternică a pereţilor stomacului, ceea ce poate provoca durere, disconfort şi greaţă.
  2. În niciun caz nu vă supraalimentaţi!
  3. Încercaţi să mâncaţi cât mai puţin înainte de somn.
  4. Străduiţi-vă să nu faceţi pauze îndelungate între mese. Trebuie să mâncaţi, cel puţin, de 4-5 ori pe zi. Luaţi neapărat micul dejun!

Ce produse pot fi consumate

  1. Dacă observaţi că unele alimente vă provoacă, fie că dureri abdominale, fie că balonare, fie că indigestie şi alte simptome ale dispepsiei, încercaţi să nu le mai consumaţi.
  2. Încercaţi să reduceţi consumul citricelor, condimentelor, ciocolatei, cafelei, băuturilor carbogazoase (mai ales dacă observaţi că aceste alimente vă provoacă arsuri la stomac şi dureri abdominale).
  3. Încercaţi să introduceţi în dieta Dvs. mai multe produse care conţin glucide complexe şi fibre alimentare: cereale, pâine cu tărâţe, paste, cartofi. Aceste produse neutralizează aciditatea în exces, se digeră bine şi sunt foarte nutritive. (Vezi şi Dieta bogată în fibre).
  4. Încercaţi să reduceţi consumul grăsimilor. Grăsimile se reţin mai mult timp în stomac, ceea ce poate provoca greaţă şi o senzaţie de “greutate la stomac”.
  5. Încercaţi să evitaţi complet, sau limitaţi la maximum, consumul băuturilor alcoolice.
  6. Renunţaţi la fumat.

Psihoterapia şi antidepresivele

Conform cercetărilor actuale, fiind, în mare parte, cauzată de starea psihologică, dispepsia funcţională se supune bine tratamentului psihoterapeutic.

În special, utilizarea tehnicilor de relaxare, precum şi a hipnozei şi a terapiei cognitive, sub îndrumarea terapeutului, înlătură simptomele bolii şi previne apariţia lor în viitor, în marea majoritate a cazurilor.

Medicamentele din grupul antidepresivelor (de exemplu, amitriptilina), utilizate în doze mai mici decât cele necesare pentru tratamentul depresiei, pot fi, de asemenea, eficiente în tratamentul dispepsiei funcţionale (mai ales, în cazul persoanelor cu nivel ridicat de stres şi cu tendinţă spre depresie).

Tratamentul helicobacteriozei

În timpul investigaţiilor, realizate în scopul diagnosticării dispepsiei funcţionale, la unele persoane poate fi identificată infecţia cu Helicobacter pylori. Cu toate că această infecţie poate, o perioadă lungă de timp, să nu provoace niciun rău organismului uman şi chiar poate dispărea de la sine, fără vreun tratament, medicul Dvs. vă poate recomanda să urmăriţi o cură specială de tratament, care va elimina infecţia. Schema tratamentului helicobacteriozei constă din două antibiotice şi dintr-un medicament care reduce aciditatea gastrică. Descrierea detaliată o veţi găsi în articolul Explicaţia detaliată a Helicobacteriozei.

După cum arată studiile recente, probabilitatea că tratamentul va ajuta la eliminarea simptomelor dispepsiei, este mai mică de 50%.

Medicamentele pentru tratamentul dispepsiei funcţionale

Reieşind din faptul că simptomele dispepsiei funcţionale sunt asemănătoare cu simptomele gastritei şi ale ulcerului peptic, în tratamentul dispepsiei, adesea, sunt utilizate medicamentele incluse în schema standard a tratamentului gastritei sau ulcerului. Dar, potrivit unor studii recente, tratamentul cu antacide, cu preparate de bismut sau cu sucralfat este doar puţin mai eficient decât tratamentul cu placebo.

Pe de alta parte, medicamentele din grupul inhibitorilor pompei de protoni (precum, Omeprazolul) sau din grupul blocantelor receptorilor de histamină H2 (precum, Ranitidina) pot fi utile, mai ales, în cazul persoanelor la care principalele simptome ale dispepsiei sunt durerile abdominale şi arsurile la stomac.

Medicamentele care accelerează peristaltismul stomacului (de exemplu, cisapridul, domperidonul) pot fi, de asemenea, de ajutor unor persoane care suferă de dispepsie funcţională, în special, dacă simptomele principale ale bolii sunt greaţa, vărsăturile şi senzaţia de plenitudine după masă.

Medicamentele specificate mai sus trebuie administrate doar sub controlul medicului curant.

data publicării: