Deviație de sept nazal: cauze, simptome, în ce cazuri este necesară și cum se efectuează septoplastia

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 8 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 2 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este septul nazal? Care poate fi cauza deviației de sept?

Septul nazal este o lamelă care trece prin mijlocul nasului și separă cavitatea nazală (nara) stângă de cea dreaptă.

În partea anterioară a nasului, septul este constituit din cartilaj învelit cu mucoasa nazală. În partea posterioară, septul nazal este format dintr-o lamelă verticală osoasă.

În mediu, la 20% dintre oameni septul nazal trece exact prin mijlocul cavității nasului. La 80% dintre oameni, într-o anumită măsură, septul deviază de la centru, spre stânga sau spre dreapta.

Cauzele principale ale deviației de sept sunt traumele în regiunea nasului în timpul nașterii, în copilărie sau la maturitate.

În cazul unei traume, în sept se pot forma una sau mai multe fisuri. În procesul de vindecare a fisurilor se poate forma o cantitate excesivă de țesut cartilaginos, care face ca septul să devieze în stânga sau în dreapta.

Mai rar, în rezultatul traumei, septul rămâne întreg, dar se deplasează din șanțul situat în mijlocul maxilarului.

Ce simptome poate provoca deviația septului nazal?

La majoritatea oamenilor deviația septului nasului nu cauzează niciun fel de simptome și nu necesită tratament.

În cazurile când deviația de sept blochează cavitatea nazală, problema se poate manifesta prin obstrucție nazală persistentă (nas astupat), unilaterală sau, mai rar, bilaterală.

Alte simptome ale deviației septului nasului pot fi:

  • sângerări frecvente din nas;
  • respirație fornăită (zgomotoasă) în somn;
  • destul de frecvent, odată cu deformarea septului nazal se observă și schimbarea formei nasului la exterior (nas strâmb).

În ce cazuri este nevoie de îndreptarea chirurgicală a septului nazal? Poate fi rezolvată problema fără operație?

Corecția chirurgicală a formei sau a poziției septului nazal se recomandă doar atunci când deviația provoacă simptome pronunțate, care nu au putut fi rezolvate prin alte metode.

Mai precis, atunci când cea mai deranjantă manifestare este obstrucția nazală, înainte de a recurge la intervenție chirurgicală, trebuie încercate posibilitățile de tratament medicamentos.

După cum am arătat în articolul Recomandări argumentate ştiinţific pentru pacienţi cu privire la guturai, nas înfundat, diverse forme de rinită şi sinuzită, obstrucția nazală persistentă este doar rareori legată de deviația septului nazal.

Mult mai frecvent problema nasului înfundat este cauzată de sinuzita cronică, rinita alergică sau rinita vasomotorie. Având în vedere faptul că deviația de sept, într-o măsură mai mare sau mai mică, este prezentă la majoritatea adulților și copiilor, determinarea exactă a cauzei obstrucției nazale, de la bun început, poate fi dificilă. Astfel, algoritmul de rezolvare a problemei se alcătuiește conform principiului „de la simplu la complex”. Inițial se încearcă ameliorarea simptomelor de nas înfundat fără operație, cu ajutorul medicamentelor. Dacă tratamentul cu medicamente duce la ușurarea respirației, devine clar că obstrucția nazală nu era provocată de deviația septului nazal, ci de o altă cauză. Pe de altă parte, dacă tratamentul medicamentos se dovedește a fi ineficient, dacă s-au exclus toate celelalte cauze posibile și pacientul are mai mult de 18 ani, septoplastia (corecția chirurgicală a septului nazal) poate să fie o alegere rezonabilă. Îndreptarea septului pe cale chirurgicală la copii mai mici de 18 ani nu se recomandă, pentru că în perioada respectivă septul continuă să crească și înlăturarea unei părți a lui poate afecta forma corectă a nasului.

La etapa de tratament al obstrucției nazale cu medicamente nu este nevoie de investigații suplimentare. Pentru a determina dacă septul este deviat, medicului ORL (otorinolaringolog) îi este suficient să facă o examinare obișnuită a cavității nasului (nazoscopie). Efectuarea tomografiei computerizate (CT) este necesară doar în cadrul pregătirii pentru operație (dacă tratamentul medicamentos nu a fost eficient). Această investigație permite determinarea particularităților anatomice ale nasului și ale sinusurilor nazale. Tomografia computerizată mai poate fi necesară în cazul în care deviația pronunțată a septului a apărut în rezultatul unei traume recente în regiunea capului, pentru a determina dacă nu sunt prezente și alte modificări patologice în urma loviturii.

Efectuarea radiografiei cavității nasului posedă este inutilă. Deformarea părții cartilaginoase a septului, practic, nu se observă pe peliculele radiografice obișnuite.

Septoplastia mai poate fi justificată în următoarele situații:

Cum se efectuează septoplastia?

Operația de îndreptare a septului nazal se face cu anestezie locală sau generală. În multe cazuri, pacientul poate pleca acasă în scurt timp după operație (în aceeași zi).

Inițial medicul aplică pe mucoasa nazală medicamente cu acțiune vasoconstrictoare, pentru a lărgi cavitatea nasului și pentru a reduce hemoragia din timpul intervenției.

Apoi, medicul face o mică incizie a mucoasei nazale în partea anterioară a septului și, cu ajutorul unor instrumente speciale, o separă de cartilaj. Aceeași procedură se face și din cealaltă parte.

Ulterior, în dependență de forma, dimensiunea și localizarea porțiunii deformate, medicul poate:

  • Să înlăture porțiunea deformată a septului nazal (tehnică, numită rezecție submucoasă a septului nazal);
  • Să extragă septul din cavitatea nasului, să-l îndrepte și apoi să-l reintroducă la loc, fixându-l cu suturi speciale;
  • Să repoziționeze septul în poziția corectă.

După îndreptarea septului, inciziile de pe mucoasa nazală se închid cu suturi speciale. Pentru a fixa septul în poziția corectă, medicul poate introduce în nas niște tampoane speciale sau poate instala niște atele nazale din plastic în interiorul și pe partea externă a nasului.

În primele câteva ore după intervenție pot apărea sângerări ușoare.

De regulă, durerile de după septoplastie nu sunt foarte pronunțate, dar obstrucția nazală provocată de prezența tampoanelor nazale poate fi destul de neplăcută.

În primele 24-48 ore după operație trebuie să țineți capul ridicat (se recomandă să dormiți pe 2 perne).

Dacă pentru menținerea poziției corecte a septului se folosesc tampoane nazale, medicul poate prescrie antibiotice, pentru a preveni apariția unei infecții. Tampoanele se înlătură peste 1-2 zile după operație.

Dacă în timpul operației s-a corectat doar forma septului nazal, în mod normal, nu se formează hematoame (vânătăi) sub ochi. Însă dacă concomitent cu septoplastia s-a făcut și rinoplastia (corectarea formei nasului), sub ochi se pot forma hematoame care dispar în decurs de 7-10 zile.

Dacă pentru menținerea poziție septului s-au folosit atele nazale, va trebui să reveniți la medic peste 10 zile după septoplastie. Medicul va înlătura atelele și va examina cavitatea nasului. Dacă totul va fi în regulă, va trebui să mai veniți o dată peste 6 săptămâni, pentru examinarea finală.

Ce complicații pot apărea în urma septoplastiei?

În general, operația de corecție a septului nazal este sigură.

În cazuri rare, în timpul sau după intervenție pot apărea hemoragii pronunțate din nas, pentru rezolvarea cărora poate fi nevoie de tratament suplimentar.

De asemenea, rareori, în primele zile după operație, se pot forma hematoame (colecții de sânge) sub mucoasa nasului care învelește septul. Semnele de formare a unui hematom pot fi: dureri puternice în nas, edem al nasului (umflare), formarea unei vânătăi în regiunea buzei superioare, obstrucția nazală completă.

Dacă apar asemenea manifestări, trebuie să mergeți imediat la medic. Medicul va trebui să extragă sângele acumulat și să prescrie o cură de antibiotice, pentru a prevenit apariția unei infecții. Fără tratament adecvat, hematomul se poate solda cu necroza cartilajului septului și deformarea nasului.

În primele câteva luni de la operație se poate deforma șaua nasului sau se poate perfora septul nazal (adică, în septul nazal se poate forma un orificiu). Simptomele unei perforații de sept includ sângerări repetate din nas și sunete șuierătoare la respirație. Pentru corectarea perforației poate fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală.

Cât de eficientă este septoplastia în tratamentul obstrucției nazale?

Actualmente, cu privire la eficiența operației de îndreptare a septului nasului în tratamentul obstrucției nazale, există doar date obținute în rezultatul unor studii științifice mici. Rezultatele acestor cercetări arată că la persoanele la care înainte de operație s-au exclus toate celelalte cauze posibile a nasului înfundat, septoplastia duce la ușurarea semnificativă a respirației nazale în majoritatea cazurilor (până la 70%).

Eficiența pe termen lung a septoplastiei în rezolvarea obstrucției nazale deocamdată nu a fost determinată. În cadrul unui studiu în care au participat 11 persoane, s-a stabilit că, peste 6 luni de la intervenție, respirația nazală normală (fără senzație de obstrucție) s-a menținut la 53% dintre pacienți. Însă, în următorii 3-5 ani, la peste 80% dintre pacienți a reapărut o obstrucție mai mult sau mai puțin pronunțată, iar unii pacienți au remarcat că obstrucția a devenit mai pronunțată decât a fost înainte de operație.

Aceste date sunt insuficiente pentru a face o concluzie finală referitor la eficiența pe termen lung a septoplastiei. Totodată, ele indică asupra faptului că doar îndreptarea septului nazal poate fi insuficientă pentru rezolvarea obstrucției nazale pe termen lung. Astfel, dacă la obstrucția nazală ar putea contribui rinita alergică, rinita vasomotorie sau sinuzita cronică, după operație poate fi necesară continuarea tratamentului cu medicamente și a irigațiilor nazale cu soluție salină. Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolul Recomandări argumentate ştiinţific pentru pacienţi cu privire la guturai, nas înfundat, diverse forme de rinită şi sinuzită.

Vedeți sursele
  • Matthias, C., 2007. Surgery of the nasal septum and turbinates. GMS Current Topics in Otorhinolaryngology – Head and Neck Surgery, 6.
  • Nasal Septal Surgery. ENTUK position paper 2010.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.