Descrierea detaliată a dermatoscopiei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 3 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este un examen medical în timpul căruia medicul, cu ajutorul unui instrument optic special, examinează toate aluniţele, leziunile, petele etc. dintr-o anumită regiune de pe pielea omului.

În prezent, dermatoscopia este o metodă utilizată de medicii dermatologi în special pentru a diferenţia formaţiunile inofensive de pe piele (de exemplu, aluniţele obişnuite, negii, semnele din naştere, ş.a.) de cancerul de piele.

Cum ne pregătim pentru dermatoscopie?

Examenul dermatoscopic nu cere o pregătire prealabilă.

Înainte de dermatoscopie, mai precis în ziua în care urmează să o efectuaţi, nu ungeţi locul care urmează să fie examinat de medic cu creme, unguente sau cu alte mijloace cosmetice dacă v-aţi obişnuiţi să le aplicaţi pe regiunea respectivă a pielii.

Cum se face dermatoscopia?

În timpul dermatoscopiei, medicul examinează o regiune anumită a pielii cu ajutorul unui aparat special – dermatoscopul –, care îi permite să obţină o imagină mărită şi detaliată a porţiunii examinate.

Diferiţi medici din diferite clinici utilizează dermatoscoape diferite.

Unele dermatoscoape sunt, de fapt, instrumente optice portabile, arătând ca nişte tuburi metalice lungi, pe când altele funcţionează ca nişte camere video, fiind conectate la monitoare pentru a vizualiza imaginile filmate.

Pentru a efectua dermatoscopia, medicul vă poate ruga să vă aşezaţi sau să vă culcaţi şi să descoperiţi acea regiune a pielii pe care se află formaţiunea ce urmează să fie verificată.

În cazul unor dermatoscoape, medicul este nevoit să aplice pe pielea ce urmează să fie examinată o cantitate mică de gel sau de ulei. Aceasta îi permite să reducă reflectarea luminii de pe suprafaţa pielii şi să obţină, astfel, o imagine mult mai clară.

Ce concluzii poate trage medicul în urma dermatoscopiei?

Dermatoscopia este mult mai exactă decât examinarea pielii cu ochiul liber, oferindu-i medicului posibilitatea de a obţine o informaţie mai precisă despre microstructura pielii şi a formaţiunilor care se află pe aceasta. În baza informaţiei date, medicul, în majoritatea cazurilor, poate diferenţia formaţiunile «inofensive» de cele «periculoase».

Cu toate acestea, în unele cazuri, chiar şi după examenul dermatoscopic, medicul nu poate stabili diagnosticul final.

În asemenea situaţii, mai ales dacă formaţiunea pare suspectă (cu alte cuvinte, dacă medicul depistează, în urma dermatoscopiei, semne ce pot denota existenţa unui cancer de piele), specialistul vă poate recomanda îndepărtarea acesteia pe cale chirurgicală (sau efectuarea biopsiei). După intervenţie, medicul va preleva un fragment de ţesut pentru efectuarea testului histopatologic, în urma căruia se va putea stabili diagnosticul final şi tratamentul necesar.

Informaţii detaliate privind modul de diferenţiere a aluniţelor de cancerul de piele

Dacă doriţi şă ştiţi care sunt semnele şi simptomele ce denotă transformarea unei aluniţe sau altor formaţiuni de pe piele într-o tumoare canceroasă, parcurgeţi recomandările noastre din articolele despre simptomele posibile ale cancerului de piele, despre cum pot fi depistate/ recunoscute aluniţele periculoase şi ce prezintă negii şi verucile.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.