Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a contracepţiei de urgenţă: Cum poate fi prevenită apariţia unei sarcini după un contact sexual neprotejat? Cum puteţi să vă asiguraţi că nu aţi rămas însărcinată?


Datele actualizate cu privire la contracepția de urgență pot fi accesate pe pagina Contracepție de urgență (postcoitală). Informație argumentată științific.

Cuprins:

În ce situaţii după actul sexual este posibilă apariţia sarcinii?

Riscul sarcinii nedorite apare în cazul actului sexual neprotejat. Contactul sexual neprotejat este orice contact sexual, în care sperma bărbatului ar putea intra în vaginul femeii. Exemple de contacte sexuale neprotejate pot fi:

Cea mai mare probabilitate de sarcină există în cazul actului sexual neprotejat care a avut loc în timpul săptămânii a doua şi a treia după menstruaţie. Cu toate acestea, sarcina este posibilă şi în cazul actului sexual neprotejat, care a avut loc imediat înainte şi după menstruaţie şi, chiar în timpul menstruaţiei.

Descrierea detaliată a schimbării probabilităţii de sarcină în funcţie de ziua ciclului menstrual este prezentată în articolul Probabilitatea de sarcină.

Dacă dezvoltarea sarcinii la moment nu este dorită de Dvs., ar trebui să consideraţi că orice contact sexual neprotejat, în orice zi, poate conduce la sarcină. De aceea, în toate cazurile de acest fel, ar trebui să întreprindeţi măsurile contracepţiei de urgenţă.

Ce este contracepţia de urgenţă? Prin ce se distinge contracepţia de urgenţă de un avort?

Ca şi toate celelalte metode anticoncepţionale, contracepţia de urgenţă ajută la prevenirea dezvoltării unei sarcini nedorite.

Aceasta înseamnă că metodele contracepţiei de urgenţă previn dezvoltarea sarcinii atunci când aceasta încă nu se dezvoltă, şi nu inhibă dezvoltarea unui embrion viabil deja existent, aşa cum se întâmplă în timpul unui avort. Aceasta este diferenţa fundamentală între contracepţia de urgenţă şi avort.

După cum se ştie, concepţia are loc nu în timpul sau chiar după actul sexual, dar peste câteva zile sau chiar câteva săptămâni după acesta (vezi Cum are loc conceperea unui copil?). Astfel, după actul sexual neprotejat există o perioada de timp, aproximativ 3-4 zile, în care dezvoltarea sarcinii poate fi oprită. În cazul în care măsurile de contracepţie de urgenţă nu sunt întreprinse în această perioadă de timp sau se fac mai târziu, ele nu pot opri dezvoltarea sarcinii. În acest caz, pentru a scăpa de sarcină nedorită va trebui să efectuaţi un avort.

Astfel, dacă după actul sexual neprotejat, în cazul Dvs. au trecut nu mai mult de 3 zile (72 de ore), puteţi trece direct la studiul recomandărilor cu privire la utilizarea măsurilor contracepţiei de urgenţă.

Ce se poate face dacă nu am reuşit să administrez la timp pastilele contracepţiei de urgenţă?

Dacă după un contact sexual neprotejat, în cazul Dvs., au trecut mai mult de 3-4 zile, nu are niciun sens să administraţi medicamente pentru contracepţia de urgenţă. Acestea vor fi absolut inutile.

Într-o asemenea situaţie, oprirea dezvoltării sarcinii este posibilă doar cu ajutorul instalării unui dispozitiv intrauterin (DIU). Eficacitatea prevenirii sarcinii, în acest caz, este de mai mult de 99%. Instalarea steriletului poate preveni sarcina chiar şi după 5 zile de la contactul sexual, dar aceasta se efectuează numai de către medicul ginecolog. Dacă nu doriţi să purtaţi sterilet o lungă perioadă de timp, aveţi posibilitatea s-o eliminaţi după următoarea menstruaţie, atunci când absenţa sarcinii este stabilită totalmente. Dacă veţi decide să păstraţi DIU, aceasta vă va oferi un nivel foarte înalt de protecţie împotriva sarcinii nedorite în următorii câţiva ani (până când vă veţi decide să-l înlăturaţi pentru a concepe un copil). Descrierea detaliată a modului de contracepţie prin utilizarea dispozitivului intrauterin este prezentată în articolul Dispozitivul intrauterin (steriletul).

Dacă nu aveţi posibilitate să instalaţi un dispozitiv intrauterin, sau dacă nu vi se potriveşte această metodă de contracepţie, nu disperaţi, pentru că nu este absolut obligatoriu că veţi rămâne gravidă. Se cunoaşte faptul că probabilitatea medie de sarcină, în termen de o lună, fără utilizarea măsurilor contraceptive, nu este mai mare de 15-20%.

Pentru a vă convinge de prezenţa sau absenţa sarcinii, urmaţi recomandările din articolul Semne de sarcină.

Dacă, totuşi, aţi rămas gravidă, nu faceţi prostii şi nu încercaţi să scăpaţi de sine stătător de sarcina nedorită. Pentru aceste scopuri, adresaţi-vă medicului. În articolul Întreruperea sarcinii veţi găsi unele recomandări referitor la pregătirea pentru intervenţia în scopul întreruperii sarcinii (pentru avort) la diferiţi termeni de sarcină.

Cat de eficiente sunt măsurile contracepţiei de urgenţă?

Conform unui studiu recente, eficienţa generală a contracepţiei de urgenţă este, în mediu, de 75%. Acest lucru ar trebui sa fie înţeles astfel: dintre 100 de femei care au avut un contact sexual neprotejat şi au întreprins măsuri de contracepţie de urgenţă, aproximativ, la 8 femei va fi un risc real de sarcină, dar numai două dintre ele, într-adevăr, vor rămâne gravide.

Care sunt dezavantajele măsurilor contracepţiei de urgenţă?

Un dezavantaj major al măsurilor moderne ale contracepţiei de urgenţă este o perioadă scurtă de eficacitate. Medicamentele din acest grup sunt eficiente numai în primele 3 zile (72 de ore) după contactul sexual neprotejat şi acţionează doar câteva zile după administrarea lor. Astfel, medicamentele pentru contracepţia de urgenţă nu dau protecţie pe termen lung împotriva sarcinii nedorite.

Un alt dezavantaj important al măsurilor contracepţiei de urgenţă este faptul că administrarea lor este, adesea, însoţită de un număr mare al efectelor secundare, pe care le vom descrie detaliat mai jos.

Mijloacele contracepţiei postcoitale nu ar trebui sa fie utilizate ca o metodă de contracepţie primară. Dacă aveţi frecvent situaţii în care sunteţi nevoită să utilizaţi aceste medicamente, încercaţi să alegeţi o altă metodă de protecţie – aceasta va fi mult mai eficientă şi mai sigură pentru sănătatea Dvs.

Recomandările detaliate referitor la alegerea unor mijloace sigure de protecţie de sarcină nedorită, sunt prezentate în articolul Alegerea mijloacelor contraceptive.

Un dezavantaj foarte important al contracepţiei de urgenţă este faptul că aceste mijloace nu oferă absolut nicio protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Vezi Ghid pentru femei şi bărbaţi: cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă sporesc riscul dezvoltării sarcinii ectopice, aşa că, dacă în trecut, fie că aţi avut o sarcină extrauterină, fie că aţi suferit o intervenţie chirurgicală pe trompele uterine, fie că aţi avut inflamaţia trompelor uterine sau a ovarelor, trebuie să luaţi în considerare posibilitatea re-dezvoltării acestora. Vezi Simptomele şi tratamentul sarcinii extrauterine.

Care medicamente sunt utilizate pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite?

Pentru a procura medicamentele contracepţiei de urgenţă la farmacie, veţi avea nevoie de prescripţie medicală. Deoarece, în multe cazuri, organizarea vizitei la medic poate dura câteva zile, după care administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă pierde orice sens, în unele ţări (de exemplu, în SUA) a fost introdusă permisiunea de a vinde medicamentele acestui grup, fără prescripţia medicală, femeilor în vârsta de peste 18 ani. În acest caz, pentru a procura medicamente de la farmacie, trebuie să fie prezentat paşaportul sau un alt document care confirmă vârsta.

Faptul ca mijloacele contracepţiei de urgenţă pot fi uşor procurate fără prescripţie medicală, nu înseamnă că acestea pot fi utilizate la fel de uşor ca şi celelalte medicamente care se vând fără prescripţie medicală.

În niciun caz, nu este recomandată administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă, pe cont propriu, fără o consultare prealabilă cu medicul ginecolog.

În prezent, în ţară, sunt disponibile următoarele medicamente pentru contracepţia de urgenţă:

  • Postinor se produce sub formă de 2 pastile, fiecare conţinând 750 micrograme de Levonorgestrel.
  • Escapelle se produce sub formă de 1 comprimat care conţine 1,5 mg de Levonorgestrel.

Ca o metodă alternativă de protecţie împotriva sarcinii nedorite, sub supraveghere medicală, poate fi utilizat Ginepriston (RU-486, mifepristona). Acest medicament, de asemenea, este utilizat pentru avortul medicamentos, dar la o doză care depăşeşte de 60 de ori doza necesară pentru contracepţia de urgenţă.

În care cazuri nu se poate administra Escapelle şi Postinor?

Escapelle sau Postinor nu pot fi utilizate în cazul în care:

  • fie că, la moment, suferiţi de o boală de ficat (hepatită, ciroză, icter etc.), fie că aţi suferit de aceste boli în trecut;
  • încă nu aveţi 16 -18 ani;
  • sunteţi gravidă;
  • alăptaţi copilul;
  • dacă aveţi alergie la oricare dintre componentele medicamentului (de exemplu, în timpul ultimei administrări a unui medicament similar aţi avut, fie că o erupţie puternică, fie că prurit).

Pot administra medicamentele pentru contracepţie de urgenţă dacă administrez pilule anticoncepţionale hormonale?

Da, mijloacele pentru contracepţia de urgenţă pot fi administrate pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite, în cazul în care aţi scăpat administrarea unei sau mai multor pastile anticoncepţionale. După administrarea acestor medicamente, ar trebui să continuaţi administrarea contraceptivelor orale în conformitate cu schema stabilită.

Pot oare fi utilizate Postinorul sau Escapelle pentru a întrerupe dezvoltarea sarcinii?

Administrarea de Postinor sau Escapelle, în timpul sarcinii, este strict interzisă din cauza riscului complicaţiilor periculoase, dar, chiar dacă administraţi aceste medicamente, ele nu vor putea să întrerupă sarcina.

Pot oare fi administrate Postinorul sau Escapelle în perioada de alăptare?

Postinorul şi Escapelle pot fi utilizate în timpul alăptării, dar numai cu condiţia că alăptarea va fi suspendată pentru un timp de 36 de ore de la administrarea medicamentului. În această perioadă, pentru a evita lactostaza, copilul ar trebui să fie hrănit cu un amestec pentru sugari, iar laptele matern trebuie stors. Vezi și Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptării

Cum se administrează medicamentele pentru contracepţia de urgenţă?

Postinor: pentru protecţia împotriva sarcinii nedorite, ar trebui să administraţi prima pastilă în termen de 48-72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar a doua pastilă – peste 12 ore după administrarea primului comprimat.

Escapelle: pentru protecţia împotriva sarcinii nedorite, trebuie să administraţi un comprimat, în termen de 96 de ore de după contactul sexual neprotejat.

Recomandări specifice pentru administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă

  • Pentru a îmbunătăţi eficienţa Postinorului sau a Escapelle, este de dorit să le administraţi pe stomacul gol, dar dacă, înainte de a administra medicamentul, deja aţi mâncat, este mai bine să nu aşteptaţi şi să administraţi medicamentul.
  • Alimentele calde sau reci şi băuturile nu afectează eficacitatea acestor medicamente.
  • Băuturile alcoolice nu afectează eficacitatea Postinorului sau a Escapelle şi nu sporesc şansele de sarcină.
  • Dacă în primele 1-3 ore după administrarea Postinorului sau a Escapelle aţi vomitat – ar trebui să administraţi medicamentul din nou.
  • Eficienţa Postinorului sau a Escapelle se reduce dacă acestea sunt administrate odată cu următoarele medicamente: Rifampicina, Ampicilina, Tetraciclina, Fenobarbital, Fenitoina, Carbamazepina, preparatele sunătoarei, Ritonavirul, Rifabutina, Griseofulvina. Din aceste considerente, dacă administraţi unul dintre medicamentele enumerate (de exemplu, în tratamentul tuberculozei sau a epilepsiei), adresaţi-vă neapărat medicului, dar, în niciun caz, nu încetaţi administrarea lui.

Cât de des pot fi administrate medicamentele pentru contracepţia de urgenţă?

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă conţin doze foarte mari ale hormonilor sexuali şi, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai atunci când sunt absolut necesare ca o “metodă de urgenţă”.

În niciun caz nu se recomandă utilizarea acestor medicamente ca o metoda principală de contracepţie. În primul rând, ele nu sunt ineficiente (probabilitatea de sarcină pe fondul utilizării regulate a contracepţiei de urgenţă este mult mai mare decât în cazul utilizării altor contraceptive hormonale). În al doilea rând, acestea pot fi periculoase pentru sănătatea Dvs.

În cazuri excepţionale, se permite administrarea Postinorului sau a Escapelle de două ori, timp de o lună.

Cum se poate schimba starea mea de sănătate şi ce efecte secundare sunt posibile după administrarea Postinorului sau a Escapelle?

Modificarea ciclului menstrual

Chiar utilizarea foarte rară a Postinorului sau a Escapelle poate perturba ciclul menstrual. De aceea, după ce administraţi aceste medicamente, este posibil că menstruaţia se va începe cu câteva zile sau, chiar cu câteva săptămâni mai înainte (este posibil începutul menstruaţiei cu 1-2 săptămâni mai înainte de timp) sau, cu 3-5 zile de întârziere. Este imposibil de prezis exact, când se va începe menstruaţia după ce aţi administrat aceste medicamente. Sosirea menstruaţiei înainte de timp sau cu întârziere, de până la 7 zile, nu ar trebui să vă provoace nelinişte şi nu are nevoie de niciun tratament.

După cum se va arăta mai jos, întârzierea menstruaţiei cu mai mult de 7 zile poate fi un semn că, în ciuda măsurilor de contracepţie postcoitală, sarcina, totuşi, se dezvoltă.

Durata menstruaţiei se poate schimba – ea poate fi mai scurtă sau mai lungă.

În următoarele câteva luni după ce aţi administrat Postinorul sau Escapelle sunt posibile unele modificări minore în regularitatea ciclului menstrual (menstruaţia apare cu câteva zile mai devreme sau mai târziu).

Eliminări sangvinolente

În unele cazuri, la câteva zile după ce aţi administrat Postinor sau Escapelle, se pot manifesta sângerările vaginale, mai mult sau mai puţin abundente, care pot dura câteva zile. Acest lucru este firesc şi nu are nevoie de niciun tratament. Adesea, sângerarea după administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă, trece direct în menstruaţie. În acest caz, durata totală a sângerării poate fi de peste 10 -12 zile. Asemenea eliminări nu sunt periculoase şi nu necesită niciun tratament special.

Ar trebui să consultaţi medicul dumneavoastră numai dacă hemoragia, fie că persistă timp de peste 2-3 săptămâni, fie că este foarte dureroasă, fie că este însoţită de o deteriorare puternică a stării de sănătate.

Apariţia sângerărilor peste câteva zile după contracepţia de urgenţă, nu este un efect obligatoriu, prin urmare, lipsa sângerării vaginale după câteva zile după administrarea Postinorului sau a Escapelle ar trebui să fie considerată un fenomen firesc, care nu este legat de posibilitatea unei sarcini.

Sângerările după contracepţia de urgenţă au un caracter imprevizibil, astfel încât, chiar dacă acestea v-au apărut o dată după ce aţi administrat Postinor sau Escapelle, nu este neapărat că ele vor apărea şi în cazul administrării repetate a acestor medicamente (şi invers).

Vezi și Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de menstruaţie şi de eliminările sangvinolente din vagin la femei de diferite vârste. Eliminări sangvinolente în timpul sarcinii.

Modificarea stării generale de sănătate

Admiterea Postinorului sau a Escapelle, adesea, este însoţită de următoarele simptome: greaţă, vărsături, dureri surde în abdomen, dureri în zona lombară, tensiune sau furnicături în sâni, slăbiciune, iritabilitate, pierderea sau amplificarea poftei de mâncare, ameţeli.

Aceste simptome sunt o consecinţa firească a administrării unei doze unice mari a hormonilor sexuali şi nu necesită niciun tratament.

Încălcarea stării generale de sănătate şi toate simptomele enumerate mai sus, apărute după administrarea Postinorului sau a Escapelle, în niciun caz nu trebuie văzute ca semnele sarcinii.

Detalii cu privire la modul de a recunoaşte o sarcină, apărută în ciuda măsurilor contracepţiei de urgenţă sunt descrise mai jos.

Există oare probabilitatea dezvoltării unei sarcini după administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă?

Preparatele pentru contracepţia de urgenţă protejează împotriva sarcinii numai în zilele de administrare şi nu afectează şansa de sarcină, în următoarele câteva zile după încetarea utilizării lor.
Prin urmare, după ce aţi administrat medicamentul pentru contracepţia de urgenţă, în viitor, trebuie să utilizaţi metodele suplimentare de contracepţie (de exemplu, prezervativele).

Dacă nevoia măsurilor contracepţiei de urgenţă a apărut din cauza că aţi scăpat administrarea unor doze ale contraceptivelor orale, după ce utilizaţi Postinorul sau Escapelle, trebuie să continuaţi administrarea contraceptivelor orale în conformitate cu schema stabilită, pentru a păstra protecţia împotriva sarcinii.

Care ar putea fi primele semne că măsurile contracepţiei de urgenţă nu au fost eficiente şi că sarcina, totuşi, a apărut?

După cum s-a menţionat mai sus, medicamentele pentru contracepţia de urgenţă nu au o eficacitate de 100%, prin urmare, riscul dezvoltării sarcinii rămâne şi după ce acestea au fost administrate.

Puteţi efectiv determina prezenţa sau absenţa sarcinii după ce aţi administrat Postinorul sau Escapelle în modul următor:

Efectuaţi un test de sarcină peste 4-5 săptămâni de la aplicarea măsurilor contracepţiei de urgenţă. Dacă testul arată un rezultat negativ, înseamnă că nu sunteţi gravidă, în cazul în care rezultatul este pozitiv, este posibil că sarcina, totuşi, se dezvoltă. Recomandări detaliate cu privire la când şi cum trebuie să faceţi acasă un test de sarcină şi cum să interpretaţi rezultatele acestuia, sunt prezentate în articolul Test de sarcină la domiciliu.

Primul semn că măsurile contracepţiei de urgenţă nu au fost eficiente, este întârzierea menstruaţiei cu mai mult de 7-10 zile sau apariţia unei menstruaţii neobişnuite (de exemplu, o menstruaţie mult mai scurtă, cu sângerări mai sărace decât de obicei). Vezi şi Întârzierea menstruaţiei.

Alte careva simptome (modificări ale dispoziţiei, dureri abdominale, creşterea poftei de mâncare, creşterea greutăţii corporale, greaţă, vărsături, urinare frecventă etc.), nu pot fi considerate semne de sarcină. Recomandările detaliate cu privire la semnele de sarcină care pot apărea în stadiile timpurii ale sarcinii şi ce ar trebui să faceţi pentru a recunoaşte dezvoltarea sarcinii, sunt prezentate în articolul: Semnele de sarcină.

Poate oare Postinor sau Escapelle să afecteze, în vreun fel, dezvoltarea fătului?

În cazurile în care, în pofida măsurilor contracepţiei de urgenţă, sarcina, totuşi, a apărut, şi aţi decis să păstraţi copilul nu există niciun motiv sa vă temeţi pentru sănătatea copilului nenăscut. Levonorgestrelul care se conţine în Postinor şi în Escapelle, este un analog sintetic al hormonului care, în cantităţi admisibile, se produce în organismul femeilor gravide.

Cazurile în care trebuie să vă adresaţi neapărat medicului

Din cauza riscului complicaţiilor periculoase pentru viaţă, adresaţi-vă medicului, dacă:

  • Peste 2-4 săptămâni după utilizarea măsurilor contracepţiei de urgenţă, aveţi reţinerea menstruaţiei cu mai mult de 7 zile, sau aveţi alte semne ale sarcinii (caz în care este posibilă dezvoltarea sarcinii)
  • După câteva săptămâni sau câteva luni după utilizarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă, după o lungă întârziere a menstruaţiei, v-au apărut dureri abdominale severe, sângerările vaginale, deteriorarea bruscă a sănătăţii, ameţelile (probabilitatea dezvoltării sarcinii ectopice).

După câteva zile sau câteva săptămâni după contactul sexual, v-au apărut eliminări vaginale neobişnuite (de culoare alb-verde, spumoase, cu un miros urât), prurit şi iritaţii în zona organelor genitale (semne ale infecţiei genitale în urma contactului sexual neprotejat). Vezi Care ar putea fi cauza pruritului organelor genitale şi a eliminărilor vaginale cu miros neplăcut? Cum poate fi rezolvată această problemă? Ghid detaliat pentru femei.

data publicării: