Explicaţia detaliată a cancerului uterin: cauzele dezvoltării, simptomele şi semnele, etapele, pronosticul de supravieţuire, posibilităţile de tratament

Ce este cancerul uterin?

Cancerul uterin (sin. : cancer de corp uterin, cancerul uterului, cancerul mucoasei uterine, cancer endometrial) este o tumoare malignă care se dezvolta din ţesuturile uterului şi se poate răspândi (metastaza) în tot organismul.

Cancerul uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de tumori maligne la femei. În fiecare an, această tumoare este detectată la câteva sute de mii de femei din întreaga lume.

De cele mai deseori, de cancerul uterin suferă femeile în vârstă de 50-60 de ani şi peste. Foarte rar, cancerul uterin se dezvoltă la femeile mai tinere de 40 ani.

Cancer uterin: tumoare malignă care s-a format în interiorul uterului, din mucoasa acestuia (endometru)

Cauzele dezvoltării cancerului uterin

Cauzele exacte ale cancerului de uter (ca şi a multor alte forme de cancer) sunt necunoscute. Potrivit unor studii, riscul de cancer uterin creşte:

  1. La femeile supraponderale
  2. La femeile nulipare (care nu au născut niciodată)
  3. La femeile la care perioada de menopauză a început cu întârziere (după vârsta de 52 de ani) (vezi La ce vârstă ar trebui să înceapă menopauza în mod normal?)
  4. La femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic (SOP)

Riscul crescut al dezvoltării cancerului uterin, de asemenea, se observă la femeile care au suferit de cancer de sân şi la femeile, rudele directe ale cărora au suferit de cancer uterin.

Care factori pot reduce riscul de apariţie a cancerului uterin?

Studiile numeroase au arătat că administrarea contraceptivelor orale combinate (pastilele anticoncepţionale) reduce riscul de a dezvolta cancerul uterin, mai ales la femeile care nu au născut niciodată.

Se consideră că efectul protector al contraceptivelor orale se dezvoltă după un an de utilizare regulată a acestor medicamente şi continuă să persiste timp de aproximativ 10 ani după încetarea utilizării lor.

De asemenea, studiile au arătat că riscul de a dezvolta cancerul uterin este redus la femeile care fumează (probabil, din cauza unui debut timpuriu al menopauzei). Dar, în niciun caz nu se recomandă fumatul pentru a preveni cancerul uterin. După cum ştiţi, fumatul creşte riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer (de exemplu, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin).

Care sunt semnele şi simptomele prin care se poate manifesta cancerul uterin?

Toate femeile în vârstă de peste 40 de ani ar trebui să urmărească apariţia posibilă a simptomelor cancerului uterin.

Dacă simptomele sunt observate imediat după apariţia tumorii şi femeia se adresează imediat medicului, ea va avea şanse mari de recuperare deplină.

Principalul simptom al cancerului uterin este sângerarea vaginală. Mai jos vom explica cărui tip de scurgeri sangvinolente vaginale trebuie să acordaţi atenţie.

După cum s-a menţionat deja la începutul acestui articol, cancerul uterin apare cel mai des la femeile cu vârsta de peste 40-45 de ani. La această vârstă, cele mai multe dintre femei, fie că sunt deja în menopauză, fie că menopauza, la ele, se apropie.

Simptomele şi semnele cancerului la femei înainte de menopauză

Dacă sunteţi în perioada de instituire a menopauzei, este posibil să aveţi unele sângerări neregulate din vagin, normale pentru această perioadă, care, treptat, (de la lună la lună) apar tot mai rar şi sunt din ce în ce mai sărace.

Simptom de cancer uterin în această perioadă ar trebui să fie considerate sângerările care, în timp, nu devin mai puţin abundente sau mai rare.

Suspiciunea de cancer al uterului poate, de asemenea, să apară dacă aţi observat că menstruaţia apare tot mai rar şi devine tot mai săracă, dar apoi, din nou, brusc, începe să apară mai des şi devine mai abundentă.

Simptomele şi semnele cancerului uterin la femeile în perioada de menopauză

Dacă aţi ajuns la menopauză, adică, dacă aveţi cel puţin câteva luni în care nu a aţi avut nicio menstruaţie, simptom al cancerului uterin ar trebui să fie considerată orice sângerare vaginală sau orice scurgere sangvinolentă din vagin, indiferent de cât de abundentă sau cât de săracă este aceasta, cât timp durează, cât de frecvent apare. Vedeţi şi Rezolvarea problemelor legate de instalarea menopauzei.

Alte simptome posibile ale cancerului uterin

Indiferent de vârsta femeii şi de prezenţa menopauzei la ea, simptomele cancerului uterin pot include:

Dacă observaţi la Dvs. oricare dintre simptomele enumerate mai sus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu pierdeţi timpul şi nu aşteptaţi acasă. Dacă aveţi cancer, cu cât mai devreme vă veţi adresa medicului, cu atât mai multe şanse pentru o recuperare deplină veţi avea.

Cancerul uterin şi sarcina

Cancerul uterin apare foarte rar la femeile gravide. În cazul depistării cancerului uterin în timpul sarcinii, medicii, pentru a salva viaţa femeii bolnave, pot recomanda un avort şi extirparea chirurgicală a uterului.

Consecinţele cancerului uterin

Cancerul uterin este o boală foarte periculoasă, care, în absenţa unui tratament adecvat, conduce, inevitabil, la decesul femeii bolnave.

De cele mai deseori, tratamentul cancerului uterin include îndepărtarea chirurgicală a uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor, dar acest lucru nu are un impact grav asupra vieţii femeii, mai ales, în cazurile în care femeia este în perioada de menopauză şi deja are copii mari.

Care sunt testele şi examenele necesare pentru a detecta cancerul uterin?

Pentru a depista cancerul uterin, ginecologul poate să vă prescrie:

Examenul ginecologic general  – această procedură permite medicului să examineze pereţii vaginului şi porţiunea vaginală a colului uterin şi să verifice dacă cauzele sângerării nu sunt asociate cu bolile acestor organe. O explicaţie detaliată a examinării la ginecolog şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie sunt prezentate în articolul: Examinarea generală ginecologică;

Ecografia uterului – ajută medicul să estimeze mărimea şi structura uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor, precum şi să determine grosimea şi structura endometrului. O descriere detaliată a ceea ce este ecografia uterului, cum trebuie să vă pregătiţi pentru această examinare şi ce ar putea însemna rezultatele acesteia, este prezentată în articolul: Ecografia organelor din zona pelviană.

Chiuretajul diagnostic şi examinarea histologică a ţesutului obţinut este principala metodă de diagnostic al cancerului uterin. Chiuretajul diagnostic se efectuează sub anestezie generală şi, pentru efectuarea acestuia, este necesar să vă internaţi în spital pentru 1-2 zile.

Explicaţia detaliată a modului în care se efectuează chiuretajul şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această procedură este descrisă în articolul Chiuretaj.

Rezultatele examinării histologice a ţesutului obţinut în urma chiuretajului pot fi gata în 1-2 săptămâni. Întrebaţi-l neapărat pe medicul Dvs. când trebuie să reveniţi la el pentru a discuta despre rezultatele analizei.

Investigaţia histologică determină exact tipul cancerului uterin:

Adenocarcinomul este cel mai frecvent tip de tumoare.

Carcinomul scuamos – se întâlneşte mai rar decât adenocarcinomul, dar este o formă de cancer mai puţin agresivă.

Carcinomul seros papilar – una dintre cele mai rare, dar cea mai agresivă formă de cancer uterin.

Ce înseamnă stadiile cancerului de uter? Prognosticul de supravieţuire

Ce înseamnă şi cât de mari sunt şansele de recuperare?
Stadiul 1 Cancerul se extinde în afara mucoasei uterine şi pătrunde în peretele uterului. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 87%.
Stadiul 2 Cancerul uterin pătrunde în colul uterin, dar nu se extinde la organele din jur. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 76%.
Stadiul 3 Cancerul se răspândeşte la alte organe şi la ganglioni limfatici. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 63%.
Stadiul 4 Tumoarea se extinde la organele din jur şi dă metastaze. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 37%.

Tratamentul cancerului de uter

Cancerul uterin este curabil, în stadiile incipiente. Din aceste considerente, cu cât mai devreme boala este detectată, cu atât mai mare este şansa de recuperare.

În stadiile incipiente, cea mai bună metodă de tratament este intervenţia chirurgicală de înlăturare a tumorii. Deoarece, în timpul intervenţiei chirurgicale, nu există nicio modalitate de a determina limitele exacte ale extinderii tumorii şi ale răspândirii acesteia la ganglionii limfatici din apropiere, de regulă, operaţia implică îndepărtarea deplină a uterului, a trompelor uterine, a ovarelor şi a ganglionilor limfatici adiacenţi.

În etapele avansate ale bolii, se efectuează tratamentul medicamentos (chimioterapia) şi cu utilizarea radiaţiei (radioterapia, terapia cu raze X).

În chimioterapie, pentru cancerul de uter, poate fi utilizată Cisplatina.

Recuperarea după intervenţia chirurgicală

După intervenţia chirurgicală poate fi prescrisă o cură cu utilizarea radiaţiei (radioterapia), cu o durată de câteva săptămâni, care reduce probabilitatea reapariţiei tumorii.

Recuperarea după intervenţia chirurgicală pentru cancerul uterin depinde de volumul intervenţiei şi de starea generală a femeii înainte de operaţie.
După îndepărtarea deplină a uterului şi a colului uterin, recuperarea şi restabilirea capacităţii de muncă poate dura 2-3 luni.

Toate femeile care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru a elimina cancerul uterin au nevoie de o monitorizare regulată de către medicul oncolog.

Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală de înlăturare a cancerului uterin, în niciun caz nu rataţi vizitele la medic şi efectuaţi toate examenele preventive prescrise.

data publicării: