Explicaţia detaliată a cancerului colului uterin: cauzele dezvoltării, simptomele şi semnele, etapele, prognosticul de supravieţuire, posibilităţile de tratament

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o tumoare malignă care se dezvoltă din celulele situate pe suprafaţa interioară a colului uterin.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente tumori maligne la femei. În fiecare an, în întreaga lume, se înregistrează mai mult de 500 000 de cazuri noi ale acestei boli.

Care sunt cauzele dezvoltării cancerului de col uterin?

Există mai multe motive care, acţionând împreună, pot declanşa dezvoltarea cancerului de col uterin:

Infecţia cu virusul papilloma uman

Actualmente, cauza principală a cancerului de col uterin se consideră papillomavirusul uman, care poate conduce la transformarea malignă a celulelor colului uterin.

Studiile au arătat că, dintre circa 100 de tipuri ale virusului papilloma uman, cunoscute în prezent, doar câteva specii (viruşii de tipul 16 şi 18) au un potenţial ridicat oncogen, adică, sunt capabile să provoace cancerul.

Până la dezvoltarea cancerului de col uterin, principalul semn al infecţiei cu papillomavirus uman poate fi existenţa condiloamelor genitale, dar, în marea majoritate a cazurilor, infecţia nu se manifestă prin niciun simptom.

Descrierea detaliată a simptomelor, a principiilor de tratament al infecţiei cu papillomavirus uman şi a condiloamelor acutinate este prezentată în articolul Virusul papilloma uman (HPV) şi condiloamele acuminate.

Vârsta

Cel mai mare risc de dezvoltare a cancerului de col uterin apare la femeile de vârstă matură, precum şi la femeile de vârstă înaintată. Cancerul de col uterin la femeile tinere există foarte rar. 

Utilizarea contraceptivelor orale

Studiile arată că utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale (de peste 5 ani), mai ales, în vârsta de după 30-35 de ani, poate creşte riscul dezvoltării al cancerului de col uterin. Pe de altă parte, utilizarea contraceptivelor orale reduce riscul de cancer uterin şi de cancer ovarian.

Fumatul

Fumatul poate creşte riscul dezvoltării cancerului de col uterin, mai ales, în cazul în care acesta este asociat cu infecţia cu papillomavirus uman şi cu administrarea contraceptivelor orale.

Formele cancerului de col uterin

În funcţie de structura celulelor care alcătuiesc tumoarea (tipul histologic), există două tipuri principale ale cancerului de col uterin:

  1. Carcinomul cu celule scuamoase – este compus din celulele maligne derivate din ţesuturi care acoperă partea vaginală a colului uterin.
  2. Adenocarcinomul – este format din celulele maligne derivate din ţesuturile canalului cervical.

Carcinomul cu celule scuamoase este mai puţin agresiv şi mai uşor se supune tratamentului decât adenocarcinomul.

Simptomele şi semnele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se poate dezvolta, o perioadă lungă de timp, fără simptome şi să se manifeste doar după apariţia metastazelor. Din aceste considerente, este important să vă supuneţi unor examinări preventive (screening), care permit identificarea cancerului în stadiile incipiente de dezvoltare, atunci când este posibilă recuperarea de 100% (vezi mai jos).

Primele semne şi simptome ale cancerului de col uterin pot include:

Sângerări vaginale sărăcăcioase care nu au legătură cu menstruaţia. Asemenea eliminări vaginale sangvinolente, adesea, pot apărea după contactul sexual (vezi şi alte cauze ale sângerărilor vaginale).

În caz de sângerare (slabă sau abundentă) din vagin, în perioada de menopauză, după mai mult de o jumătate de an de la dispariţia menstruaţiei, cât mai curând posibil adresaţi-vă medicului. Orice sângerare vaginală, în timpul menopauzei, ar trebui sa fie considerată un semn al cancerului de uter sau de col uterin, atâta timp cât examenele nu vor dovedi contrariul. Informaţie suplimentară în acest sens puteţi citi în articolul Rezolvarea problemelor legate de menopauză.

Un alt simptom al cancerului de col uterin pot fi durerile în timpul sau după actul sexual, senzaţia îndelungată de tragere în perineu sau în zona lombară (vezi Durerile în timpul sau după contactul sexual).

În unele cazuri, semnele cancerului de col uterin pot include:

Cancerul de col uterin şi sarcina

Cancerul de col uterin apare rar la femeile gravide. Dar totuşi, în cazul în care acest lucru se întâmplă, tactica tratamentului va fi determinată în funcţie de stadiul dezvoltării cancerului şi de termenul sarcinii la care cancerul a fost detectat. În cazul în care, fie că cancerul de col uterin este într-un stadiu incipient, fie că femeia este deja în al treilea trimestru de sarcină, medicii pot decide să amâne tratamentul până la perioada de după naştere. De regulă, în acest caz, femeia se supune intervenţiei cezariene. În anumite cazuri, medicii pot recomanda efectuarea unui avort şi începerea tratamentului cât mai curând posibil (vezi mai jos Tratamentul cancerului de col uterin).

Ce înseamnă metastazele în cazul cancerului de col uterin?

Cel mai adesea, cancerul de col uterin dă metastaze în ganglionii limfatici, în plămâni, în ficat şi în oase. Prezenţa metastazelor este un semn rău, dar există cazuri de recuperare şi a femeilor la care tumoarea a dat metastaze.

Ce sunt stadiile cancerului de col uterin? Prognosticul de supravieţuire

Stadiile (gradul dezvoltării) cancerului de col uterin

Stadiul 1 Cancerul nu se extinde dincolo de col uterin. Şansele de recuperare sunt de 80-90%.
Stadiul 2 Cancerul creşte dincolo de colul uterin, dar nu se extinde la organele din jur. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 75%.
Stadiul 3 Cancerul se răspândeşte la vagin şi la uter. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 40%.
Stadiul 4 Tumoarea se extinde la organele din jur şi dă metastaze. Prognosticul de recuperare deplină este de aproximativ 15%.

Care sunt testele şi examenele necesare pentru a detecta cancerul de col uterin?

Examenele preventive (screening) pentru depistarea cancerului de col uterin

În diagnosticul cancerului de col uterin, screening-ul presupune utilizarea frotiului citologic (testul Papanicolau).

Realizarea frotiului citologic pentru depistarea precoce şi pentru tratamentul eficient al cancerului de col uterin şi al stărilor precanceroase este recomandat tuturor femeilor cu vârsta de peste 21 de ani, o dată la 2-3 ani sau mai des, în conformitate cu prescripţia medicală.

Femeile cu vârsta de peste 60 de ani trebuie să se supună testului frotiului citologic, cel puţin o dată pe an. Cu toate acestea, în cazul în care aţi avut înainte rezultate bune ale testului Papanicolau şi virusul papilloma uman (HPV) nu a fost identificat, puteţi discuta cu medicul dumneavoastră posibilitatea de nu a mai efectua frotiul citologic.

Descrierea detaliată a modului în care se efectuează un frotiu citologic, cum să vă pregătiţi pentru acest examenul şi cum să interpretaţi rezultatele testului, sunt prezentate în articolul Frotiul citologic.

În zilele noastre, datorită efectuării masive a frotiului citologic, cazurile îmbolnăvirii de cancer al colului uterin s-au micşorat în mod semnificativ, şi procentul femeilor care se vindecă totalmente după tratament a crescut.

Efectuarea periodică a frotiului citologic este o metodă foarte simplă, accesibilă şi eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Discutaţi neapărat cu ginecologul Dvs. despre efectuarea acestui test. Acest lucru este foarte important!

Tratamentul cancerului de col uterin

Metodele tratamentului cancerului de col uterin depind de stadiul dezvoltării acestuia şi de starea generală a femeii.

În stadiile incipiente, cea mai bună metodă de tratament este intervenţia chirurgicală pentru eliminarea tumorii.

În etapele avansate, se efectuează tratamentul medicamentos (chimioterapia) şi radiologic (radioterapia, terapia cu raze X).

Tratamentul cancerului de col uterin în stadiul 1

La primul stadiu al dezvoltării cancerului, de regulă, se efectuează intervenţia chirurgicală.

În cazurile de cancer, care nu se extind în adâncul colului uterin, poate fi efectuată criodistrucţia tumorii, cauterizarea cu laser sau electrocauterizarea. Aceste proceduri sunt foarte puţin-invazive şi bine tolerate de toate femeile.

Dacă tumoarea creşte în profunzimea colului uterin, în uter sau în vagin, s-ar putea să fie nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a elimina totalmente uterul, colul uterin, trompele uterine, ovarele şi ganglionii limfatici adiacenţi.

Recuperarea după intervenţia chirurgicală

După intervenţia chirurgicală, poate fi prescrisă o cură cu utilizarea radiaţiei (radioterapia), cu o durată de câteva săptămâni, care reduce probabilitatea reapariţiei tumorii.

Recuperarea după intervenţia chirurgicală cu privire la cancerul de col uterin depinde de volumul intervenţiei. În cazul utilizării criodistrucţiei, cauterizării cu laser sau a electrocauterizării, recuperarea este rapidă, în termen de 1-2 săptămâni.

După îndepărtarea deplină a uterului şi a colului uterin, recuperarea şi restabilirea capacităţii de muncă poate dura 2-3 luni.

Toate femeile care au avut intervenţii chirurgicale pentru a elimina cancerul de col uterin, au nevoie de o monitorizare regulată de către medicul oncolog.

Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală pentru a elimina cancerul de col uterin, nu rataţi vizitele la medic şi efectuaţi toate examenele preventive prescrise.

Tratamentul cancerului de col uterin în stadiile 2, 3 şi 4 ale dezvoltării

În stadiile 2, 3 şi 4, principalul tratament al cancerului de col uterin este combinarea chimioterapiei şi radioterapiei. Această combinaţie creşte eficacitatea tratamentului.

În calitate de chimioterapie poate fi utilizată Cisplatina şi combinaţia acesteia cu alte medicamente: Paclitaxelul, Vinorelbina, Gemcitabina, Topotecanul. Studiile au arătat că o combinaţie de Cisplatină cu alte medicamente este mai eficientă împotriva cancerului de col uterin, decât monoterapia cu Cisplatină.

Vaccinarea preventivă (vaccinul) împotriva cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin vaccinare. Datorită faptului că principala cauză a cancerului este virusul papilloma uman, vaccinarea la timp împotriva infecţiei poate crea o apărare puternică împotriva infectării şi a riscului de dezvoltare a tumorii.

Actualmente, pentru protecţia împotriva infecţiei de papillomavirus uman se utilizează vaccinuri speciale:

Vaccinul Cervarix – este eficient împotriva celor mai periculoase tipuri de HPV (16 şi 18) şi este proiectat pentru vaccinarea fetelor şi a femeilor tinere cu vârsta între 9 şi 26 de ani. Vaccinarea se realizează în 3 etape: prima doză, la 1 lună – a doua doză şi peste 6 luni – a treia doză.

Vaccinul Gardasil – este eficient împotriva tipurilor de virus 16 şi 18 – tipurile care pot cauza cancer, şi împotriva tipurilor 6 şi 11 – tipurile care, cel mai des, cauzează condiloamele genitale. Vaccinarea se realizează în 3 etape: prima doză, la 2 luni – a doua doză şi la 6 luni – a treia doză.

Întregul curs de vaccinare poate fi destul de costisitor. Imunitatea stabilă se dezvoltă în urma celor trei vaccinări, realizate în timpul indicat.

Vaccinarea fetelor înainte de debutul vieţii sexuale creşte eficienţa vaccinării.

Cervarix şi Gardasil sunt absolut sigure din punct de vedere microbiologic – ele nu pot fi sursa infecţiei cu virus şi nu pot cauza cancer.

data publicării: