Căderea părului sau calviţia la femei, bărbaţi şi copii. Ghid de soluţionare a problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 20 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Cuvânt-înainte de la autorii articolului: care sunt cauzele ce pot determina căderea părului sau calviţia şi cum pot remedia această problemă?

În articolul de faţă sunt prezentate practic toate cauzele principale care determină căderea părului sau calviţia la femei, bărbaţi şi copii. Am trecut intenţionat cu vederea doar cazurile de calviţie care sunt determinate de maladii genetice congenitale sau care sunt legate de otrăvirea cu metale grele şi de chimioterapie.

După cum vom arăta mai jos, există o mulţime de factori care pot determina căderea părului. Unele cauze nu prezintă niciun fel de risc pentru sănătate, iar calviţia pe care o determină trece de la sine timp de câteva luni de zile. În alte cazuri, dimpotrivă, căderea părului poate fi legată de tulburări grave, care necesită un tratament special.

Pentru a stabili cauza căderii părului la dvs. sau la cineva dintre apropiaţii dvs., selectaţi la cuprins doar acel capitol care descrie mai exact anume “cazul dvs.” sau citiţi întregul articol.

Pentru a vă ajuta să înţelegeţi mai bine cum trebuie să procedaţi ca să remediaţi problema, am împărţit articolul de faţă în trei părţi:

În prima parte, vom prezenta cazurile în care căderea părului nu necesită vizita la doctor sau trece spontan, fără tratament, sau cere un tratament pe care îl puteţi organiza şi singuri.

În partea a doua, sunt prezentate cazurile de calviţie determinate de factori mult mai gravi, a căror identificare şi eliminare necesită vizita obligatorie la medic.

În partea a treia, veţi găsi răspunsuri la unele întrebări frecvente, legate de căderea părului, răspunsuri ce s-ar putea dovedi utile în diverse situaţii.

Cazuri de calviţie care pot fi remediate la domiciliu, fără a merge la medic

Căderea mai puţin intensă, dar zilnică, a părului la femei, bărbaţi şi copii. Câte fire de păr e normal să cadă în fiecare zi?

Observaţii îndelungate, efectuate asupra mai multor grupe de oameni (bărbaţi şi femei) cu părul sănătos, au arătat că, zilnic, aceştia pierd în medie de la 60 la 100 de fire de păr.

Este vorba de un proces firesc de reînnoire (fiziologică): în locul firelor de păr căzute vor creşte, treptat, altele noi.

“Durata de viaţă” normală a firelor de păr sănătoase constituie 3-5 ani. La sfârşitul acestei perioade, firul de păr nu mai creşte şi, peste ceva timp, cade.

Datorită faptului că firele de păr cresc şi cad asincronic, numărul total al firelor de păr de pe cap se menţine aproximativ la acelaşi nivel (circa 100 000). Din toată această cantitate, 85-90% din fire se află în faza de creştere şi circa 10% în faza de cădere iminentă.

Dacă firele de păr sunt scurte, ele cad practic pe neobservate. Dacă firele de păr sunt lungi, căderea lor devine mai vizibilă. La multe femei cu părul lung, căderea normală a părului provoacă o stare de nelinişte – în fiecare zi pe pieptene rămâne câte un “smoc de păr”.

Convingerea că până şi cea mai neînsemnată cantitate de păr căzut este “anormală” este determinată, în mare parte, de publicitatea televizată, unde pieptenele “curat” este un indicator al sănătăţii părului. Lucrurile nu stau însă întocmai aşa. Căderea zilnică a firelor de păr, care nu conduce, cu timpul, la rărirea părului, este un proces normal.

Dacă aţi observat la dvs. o “problemă” similară şi doriţi să vă convingeţi că e vorba de o cădere normală a părului şi de nimic altceva, acordaţi atenţie următoarelor aspecte:

  • Căderea normală a părului durează ani de zile şi practic întotdeauna are loc în aceleaşi proporţii (de exemplu, în fiecare zi pe pieptene rămâne un “smoc de păr” de aproximativ aceleaşi dimensiuni).
  • În ciuda “căderii permanente” a părului, desimea acestuia rămâne, în medie, neschimbată şi uniform repartizată în diferite regiuni ale capului (de exemplu, în vârfului capului, părul e la fel de des ca şi la ceafă sau la tâmple).
  • Căderea normală a firelor de păr nu le modifică linia de creştere.
  • Pentru a determina cantitatea de păr căzut, recurgeţi la un test simplu: spălaţi-vă bine pe cap seara în ajun, pieptănaţi-vă şi uscaţi-vă părul, apoi prindeţi-l în coadă sau adunaţi-l în cosiţă, pentru ca firele de păr, care trebuie, în mod normal, să se desprindă de pe cap, să nu cadă. Aproximativ peste 24 de ore (în seara următoare), pieptănaţi-vă foarte bine părul, adunaţi firele de păr căzute şi număraţi-le.

Ce pot face în cazul în care căderea părului este anormală?

Dacă aţi observat că, în timp, firele de păr au devenit mai rare pe toată suprafaţa capului sau în anumite regiuni ale capului sau dacă pe zi cad peste 100 de fire de păr, citiţi neapărat capitolele din articolul de faţă, unde se vorbeşte despre căderea prelungită a părului, ce conduce la modificarea desimii acestora. În aceste capitole, vom arăta ce aţi putea face în situaţiile respective.

Căderea părului şi mătreaţa moderată

Mătreaţa mai mult sau mai puţin moderată se atestă la aproape toată lumea. După cum am arătat în articolul nostru consacrat tocmai acestei probleme, căderea părului poate fi accelerată, într-o măsură mai mare sau mai mică, la oamenii cu mătreaţă severă. În asemenea cazuri, “tratamentul” adecvat al mătreţei ar putea reduce cantitatea de păr căzut.

Recomandări detaliate în această privinţă veţi găsi în articolul nostru privind modalităţile de soluţionare a problemelor legate de Mătreaţă.

Calviţia determinată de înaintarea în vârstă (ereditară) la BĂRBAŢII tineri sau maturi. Căderea lentă a părului de pe creştet, dar nu şi de pe părţile laterale ale capului

În tinereţe sau la maturitate, la circa 50-70% din bărbaţi se atestă un proces de cădere a părului condiţionat de înaintarea în vârstă sau de factori ereditari.

De regulă, în cazul calviţiei determinate de vârstă, părul se răreşte lent, timp de mai mulţi ani (adică mai mult sau mai puţin evident). De aceea, bărbaţii, de regulă, nu observă cum le cad “smocuri de păr”, ci doar că în anumite regiuni ale capului, părul a devenit mai rar sau a dispărut cu totul.

Căderea părului începe, de regulă, din creştetul capului: linia de creştere a părului de pe frunte “se retrage”, treptat, spre lobii parietali, chelia înaintând pe părţile laterale ale frunţii. Nu de puţine ori, “focarul” calviţiei apare pe creştet şi, mărindu-se treptat, se uneşte cu chelia care înaintează dinspre partea din faţă a capului.

Pe măsură ce calviţia evoluează, unele regiuni ale pielii capului chelesc, cu vârsta, pe suprafaţa lor rămânând doar fire de păr scurte, subţiri şi incolore. Pe părţile laterale ale capului, firele de păr rămân, de regulă, la fel de dese ca şi mai înainte.

În majoritatea cazurilor, la bărbaţi, căderea părului, determinată de înaintarea în vârstă, se dezvoltă atât de tipic, încât nu poate fi confundată cu cea determinată de alte cauze.

În medicină, calviţia determinată de înaintarea în vârstă se numeşte alopecie androgenetică (sin. Pattern alopecia).

Dacă aţi observat că părul dvs. cade în modul descris mai sus, adică seamănă cu alopecia androgenetică, sau sunteţi sigur că părul cade anume de această cauză, citiţi articolul nostru consacrat anume acestei probleme – Alopecia androgenetică. După ce vă veţi familiariza cu informaţiile prezentate în articolul dat, veţi afla că, în prezent, există câteva metode de tratament capabile să oprească alopecia determinată de înaintarea în vârstă şi să restabilească, parţial, firele de păr în regiunile în care acestea deja au căzut.

Căderea părului la bărbaţi, femei şi copii, legată de emoţii, stres fizic şi intelectual, maladii şi intervenţii chirurgicale, anestezie, traumatisme, de stresul acumulat în timpul examenelor sau de alte situaţii stresante

În diferite momente ale vieţii, oamenii observă perioade în care firele de păr de pe cap încep, dintr-odată, să cadă masiv. Studiul clinic al acestor cazuri a arătat că, de multe ori, părul începe să cadă brusc la câteva săptămâni sau luni după un stres mai mult sau mai puţin intens. Drept stresante pot fi considerate următoarele situaţii:

  • Maladiile suferite, mai ales dacă acestea au fost însoţite de febră mare;
  • Intervenţiile chirurgicale (inclusiv sub anestezie);
  • Traumatismele;
  • Stresul psihologic din perioada examenelor, legat de procesul de învăţare intensă, sau acumulat în urma antrenamentelor solicitante sau a unor evenimente neplăcute.

În prezent, nu se cunoaşte exact modul în care stresul determină căderea părului.

O particularitate caracteristică a alopeciei, cauzate de stresul psihic sau fizic, este durata ei scurtă şi evoluţia favorabilă: în majoritatea cazurilor, căderea masivă a părului se întrerupe după câteva luni de zile, nu conduce la pierderea vizibilă a părului de pe cap şi nu necesită niciun fel de tratament, exceptând, desigur, revenirea la modul de viaţă normal şi recuperarea adecvată.

Dacă aţi observat că, la dvs. sau la copilul dvs., părul începe să cadă masiv de pe toată suprafaţa capului, urmăriţi modul în care evoluează această condiţie.

Nu trebuie să faceţi niciun fel de tratament, deoarece e foarte posibil ca problema să se rezolve de la sine, dacă:

  • Căderea părului nu are, deocamdată, o durată mai mare de 6 luni.
  • Firele de păr cad uniform de pe toată suprafaţa capului, iar părul nu pare mai rar decât a fost înainte de aceasta (pentru un plus de exactitate, puteţi să faceţi, din când în când, câte o cărare în păr şi să o fotografiaţi, pentru a-i măsura lăţimea).
  • Nu aţi observat alte schimbări în starea generală a sănătăţii, dar aţi trecut recent printr-un stres.

Dat fiind că la unii oameni (în special, la femei), căderea părului determinată de stres poate “evolua” în forme nefavorabile, citiţi neapărat acele paragrafe din articolul nostru în care se vorbeşte despre căderea prelungită a părului sau mergeţi la medic:

  • Dacă observaţi că părul cade mai mult de 6 luni, chiar şi după ce acţiunea factorului de stres a trecut.
  • Dacă observaţi că, în anumite regiuni ale pielii de pe cap, părul a devenit vizibil mai rar (de exemplu, în regiunea creştetului).
  • Dacă, în afară de căderea părului, notaţi şi alte schimbări în condiţia dvs. fizică: slăbiciuni, senzaţie neobişnuită de oboseală, apariţia edemelor, modificarea elasticităţii pielii, tulburări ale ciclului menstrual.

Căderea părului, legată de regimul alimentar strict sau de alimentarea inadecvată

Mulţi oameni se interesează dacă alopecia poate fi cauzată de alimentarea inadecvată, de insuficienţa de vitamine sau de minerale.

La această întrebare putem răspunde în felul următor: căderea părului poate fi, într-adevăr, determinată de alimentarea inadecvată, adică de insuficienţa de vitamine (în special, a biotinei), de minerale (mai ales a zincului şi fierului) sau de alte componente (proteine, acizi graşi nesaturaţi). Cu toate acestea, în prezent, în condiţii economice şi sociale mai prielnice, printre oamenii sănătoşi care nu urmează diete speciale, se atestă rareori cazuri de acest gen.

Căderea părului, determinată de alimentarea neadecvată, se observă cu precădere la:

  1. Persoane care suferă de tulburări digestive, determinate de boli cronice ale organelor digestive (de exemplu, la oamenii care suferă de boala Crohn, cu tulburarea funcţiei hepatice şi pancreatice, sau cărora li se administrează perfuzii nutritive).
  2. Persoane sănătoase, care urmează diete stricte, limitând la maxim cantitatea şi varietatea produselor alimentare consumate.
În cazul în care credeţi că, la dvs., căderea părului ar putea fi determinată de alimentarea inadecvată, străduiţi-vă să diversificaţi meniul sau apelaţi la medicul dietolog, pentru a planifica împreună regimul alimentar.

De asemenea, aţi putea face testul general al sângelui, pentru a verifica nivelul hemoglobinei. Dacă nivelul va fi scăzut, ar fi bine să administraţi suplimente cu fier.

Mai multe detalii despre căderea părului legată de concentraţia fierului şi de anemie vedeţi în paragraful de mai jos, intitulat Căderea severă a părului la femei, care poate dura peste 6 luni la rând şi care poate determina (posibil, dar nu obligatoriu) o rărire vizibilă a părului.

Căderea masivă a părului la femei la câteva săptămâni sau luni după sarcină şi naşterea copilului

Multe femei observă că, la ceva timp după naşterea copilului (peste 2-5 luni), începe să le cadă, dintr-odată, foarte mult păr. Acest fenomen este bine studiat şi se atestă, într-adevăr, la aproape jumătate din femei în perioada postnatală.

În perioada de sarcină, din cauza nivelului înalt de hormoni sexuali feminini, procesul de reînnoire firească a părului încetineşte. Din acest motiv, numărul firelor de păr care cad este mai mic, chiar dacă ciclul lor vital s-a încheiat (v. mai sus Căderea mai puţin intensă, dar zilnică a părului la femei, bărbaţi şi copii. Câte fire de păr trebuie să cadă în fiecare zi?).

Curând după naşterea copilului, nivelul hormonilor sexuali din sângele femeii revine la normal, iar acţiunea protectoare a acestora asupra firelor de păr încetează. Când se întâmplă acest lucru, toate firele de păr ce trebuiau să cadă, dar nu au căzut în perioada de sarcină, se desprind aproape concomitent într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Astfel, căderea firelor de păr după naştere, chiar dacă pare un fenomen catastrofal, în realitate, este urmarea procesului firesc de reînnoire a părului. Căderea masivă a părului după graviditate nu necesită niciun fel de tratament.

Căderea severă a părului se poate repeta în viitor?

Deoarece graviditatea modifică ritmul natural al căderii părului, menţinând un mare număr de fire în stadiul lor final de dezvoltare, ritmul normal şi asincronic de reînnoire a părului, care asigură prezenţa unui număr constant de fire pe cap, se poate schimba. La unele femei, după naşterea copilului, perioadele de cădere severă a părului au loc în mai multe reprize. Aceasta se explică prin faptul că, după sarcină, un număr mare de fire de păr au căzut aproape simultan, pentru ca, mai apoi, firele noi de păr să înceapă să se dezvolte aproape sincron.

Căderea părului după vopsirea sau ondulaţia chimică a acestuia

Vopsirea părului şi ondulaţia chimică (permanentul) pot favoriza, într-adevăr, căderea firelor de păr.

În unele cazuri, după aceste proceduri, firele devin mai uscate şi din această cauză se rup mai uşor (dintr-o parte, aceasta arată ca o cădere a părului).

În alte cazuri, cauza căderii părului poate fi reacţia alergică a pielii de pe cap la unele componente din vopselele şi produsele care se utilizează la prelucrarea chimică a părului.

Dacă presupuneţi că, în cazul dvs., căderea părului poate fi legată de anumite proceduri cosmetologice, cu câteva zile înainte de o nouă ondulare sau vopsire a părului, aplicaţi pe piele o cantitate mică de reagenţi. Dacă aceasta nu va provoca nicio iritaţie pe piele (prurit, roşeaţă), probabilitatea căderii părului în urma unor reacţii alergice va fi mai mică.

Pentru a reface firele de păr uscate, apelaţi la recomandările noastre, expuse în partea finală a acestui articol.

Căderea părului la femei după începerea sau întreruperea administrării pastilelor anticoncepţionale (contraceptive)

Observaţiile efectuate asupra femeilor care administrează pastile anticoncepţionale (în scopul prevenirii unei sarcini nedorite sau în scopuri curative) au arătat că, la începutul şi la sfârşitul perioadei de administrare a acestor medicamente, putem atesta o cădere severă, dar temporară, a părului. Acest lucru nu este periculos şi nu impune necesitatea unui tratament.

În acelaşi timp, femeile la care hormonii sexuali masculini sunt hiperactivi, administrarea orală a contraceptivelor cu componente antiandrogene (de exemplu, drospirenon) poate contribui la refacerea părului. Mai multe detalii le găsiţi mai jos, în paragraful Căderea severă a părului la femei, care poate dura peste 6 luni la rând şi care poate determina (posibil, dar nu obligatoriu) o rărire vizibilă a părului.

Răspunsuri la alte întrebări importante, legate de administrarea anticoncepţionalelor le găsiţi în articolul nostru consacrat anume acestei probleme – Administrarea anticoncepţionalelor orale.

Căderea “sezonieră” a părului vara şi la începutul toamnei

Unele persoane observă, în fiecare an, o cădere mai accentuată a părului în perioada iulie-octombrie. Cauza exactă a acestui fenomen nu este cunoscută. După părerea unor specialişti, fenomenul poate fi determinat de acţiunea distrugătoare pe care o exercită lumina solară puternică (în particular, partea ultravioletă a spectrului) asupra rădăcinilor firelor de păr.

În prezent, specialiştii nu au propus niciun tratament capabil să prevină căderea sezonieră a părului în perioada vară-toamnă.

Căderea părului de pe ceafa şi/ sau de pe creştetul nou-născuţilor sau bebeluşilor

Mulţi părinţi observă la nou-născuţii sau sugacii lor, de 2-4 luni, o cădere masivă a părului pe ceafă sau pe creştet, care poate conduce chiar la formarea unei “chelioare” pe cap.

Cauza exactă a fenomenului dat nu este deocamdată cunoscută. Potrivit unor specialişti, acesta ar putea fi legat de faptul că părul nou-născuţilor sau al sugacilor, spre deosebire de părul adulţilor, creşte sincron şi, de aceea, în anumite momente, firele pot cădea practic concomitent.

Mult timp s-a crezut că o asemenea cădere a părului ar putea fi legată şi de faptul că “firele subţiri de păr pur şi simplu se rod”. Cu toate acestea, cercetările mai recente au demonstrat că lucrurile nu stau întocmai aşa: firele de păr de pe ceafă cad şi de pe capul copiilor care dorm pe ceafă şi de pe capul celor care dorm pe burtică.

Ce trebuie să reţinem în cazul de faţă?

  • Căderea părului de pe ceafă sau de pe creştet la copiii care arată perfect sănătoşi, cresc şi se dezvoltă fără probleme, trebuie considerat drept un fenomen absolut normal, care nu necesită niciun fel de tratament. Acesta NU este un semn de rahitism. Pentru a afla semnele posibile ale rahitismului vedeţi articolul Rahitismul şi vitamina D.
  • Chiar dacă nu vă place că de pe ceafa copilului dvs. cad multe fire de păr, culcaţi-l în continuare pe spate. Acest lucru e important pentru reducerea riscului SMSS (v. Sindromului Morţii Subite la Sugari).
  • Dacă, în afară de căderea părului, aţi observat vreo inflamaţie sau alte schimbări pe pielea copilului, mergeţi neapărat la medicul pediatru pentru un consult. De asemenea, citiţi articolul nostru, în care se vorbeşte despre alte probleme pe care le poate avea pielea nou-născuţilor şi a sugarilor.

Cazuri de cădere a părului sau de alopecie în care trebuie să apelaţi la medic pentru a remedia problema

Căderea severă a părului la femei, care poate dura peste 6 luni la rând şi care poate determina (posibil, dar nu obligatoriu) o rărire vizibilă a părului. Căderea părului, determinată de alopecia androgenetică, de insuficienţa fierului, zincului, de tulburări ale funcţiei glandei tiroide, de “excesul” de hormoni sexuali masculini ş.a.m.d.

Căderea prelungită a părului la femei, care conduce la rărirea, mai mult sau mai puţin pronunţată, a părului, de cele mai multe ori, este legată de una sau de mai multe dintre cauzele enumerate mai jos:

  • Căderea cronică (telogenă) a părului;
  • Alopecia androgenetică;
  • Forma difuză a alopeciei areata;
  • Anemia;
  • Tulburarea funcţiei glandei tiroide;
  • Hiperactivitatea hormonilor sexuali masculini;
  • Insuficienţa de zinc în organism.

Mai jos, vom descrie mai amănunţit fiecare dintre cauzele enumerate, dar cel mai important lucru pe care îl puteţi face, pentru a soluţiona problema dată, este să mergeţi la medicul tricolog care are competenţa necesară pentru a vă examina. Niciuna dintre cauzele enumerate nu este evidentă, de aceea diagnosticul nu poate fi stabilit la domiciliu.

Ce poate face medicul tricolog?

Medicul va începe cu examinarea firelor de păr şi cu întrebări privind perioada în care a început să vă cadă părul şi modul în care a evoluat problema dată în timp. Informaţi-l neapărat pe medicul dvs. despre toate medicamentele pe care le administraţi şi despre toate problemele de sănătate (în special, cele legate de piele, de glanda tiroidă sau de ordin ginecologic) de care aţi suferit în trecut.

În funcţie de rezultatele examenului şi de scenariul specific după care a evoluat problema, restabilit de medic din datele pe care i le veţi furniza, tricologul vă va putea indica unul sau mai multe dintre testele enumerate mai jos:

  • Analiza generală a sângelui, pentru stabilirea nivelului de hemoglobină (necesară la diagnosticarea anemiei)
  • Testarea nivelului de feritină (un indicator mai precis pentru stabilirea concentraţiei fierului în sânge)
  • Analiza la hormoni ai glandei tiroide şi la anticorpi împotriva acesteia (pentru a diagnostica posibile tulburări ale funcţiei acestei glande)
  • Testul la sifilis şi la unele boli autoimune
  • Testarea nivelului de zinc în sânge
  • Testul la hormoni sexuali
  • Analiza sângelui pentru determinarea nivelului de zinc în sânge

În afara acestor analize, medicul poate recurge la un examen special al firelor de păr (tricoscopia) şi la biopsia pielii de pe cap.

Când rezultatele analizelor vor fi gata, medicul va putea formula diagnosticul şi planifica tratamentul.

Am exclus intenţionat din articolul de faţă informaţiile complicate, destinate specialiştilor, referitoare la interpretarea datelor acestor analize. Enumerând testele diverse pe care le-ar putea indica medicul, am dorit să vă transmitem, de fapt, o singură idee:

Căderea prelungită a părului poate fi legată de un şir întreg de factori, care pot să nu se manifeste prin alte semne exterioare şi care pot fi stabiliţi doar cu ajutorul unor teste speciale. După cum vom arăta mai jos, o parte din aceste cauze (de exemplu, alopecia androgenetică sau alopecia areata) afectează numai creşterea firelor de păr, pe când altele sunt capabile să genereze probleme mult mai grave în întregul organism (de exemplu, schimbări în funcţia glandei tiroide sau în activitatea hormonilor sexuali masculini).

Putem trata căderea prelungită a părului numai dacă îi cunoaştem cauzele. În unele situaţii, ţinta principală a tratamentului este tocmai eliminarea “cauzei periculoase” şi mai puţin regenerarea firelor de păr.

Efluviul telogen cronic al părului

Efluviul telogen cronic al părului (engl. Chronic telogen effluvium, CTE) este un termen întrebuinţat pentru descrierea cazurilor de cădere severă şi prelungită a părului la femei (peste 6 luni şi, posibil, chiar timp de ani de zile), nelegată de alte cauze.

În caz de CTE, firele de păr cad “de pe tot capul”. Cu toate acestea, aspectul exterior nu are prea mult de suferit din această cauză. Lăţimea cărării, desimea părului şi linia creşterii acestuia nu se schimbă în decursul anilor.

Diagnosticul dat se stabileşte atunci când se exclud toate celelalte cauze ale căderii cronice a părului (v. mai sus).

La unele femei, cu diagnosticul iniţial de “efluviu telogen cronic”, caracterul afecţiunii evoluează în timp (de pildă, apar zone în care părul devine vizibil mai rar). În asemenea cazuri, medicul poate reformula diagnosticul, cel mai des în “alopecie androgenetică”.

În prezent, nu există vreun tratament eficient împotriva efluviului telogen al părului. Medicamentele care şi-au dovedit eficienţa în alte cazuri de alopecie (minoxidil, corticosteroizi, anticoncepţionale cu componente antiandrogene) sunt ineficiente în cazul de faţă. De aceea, medicul vă poate propune doar să urmăriţi starea părului dvs. şi să reveniţi pentru un consult repetat în cazul în care căderea părului se va intensifica. La unele femei, care au optat pentru o asemenea abordare, problema trece în mod spontan, fără tratament, peste mai mulţi ani. Medicul vă poate propune, de asemenea, să administraţi suplimente cu zinc şi fier, chiar dacă nivelul acestor minerale în sângele dvs. va fi normal.

Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică (sin. Pattern alopecia) este un termen medical întrebuinţat pentru cazurile în care, la unele femei, părul cade ca la bărbaţii afectaţi de alopecia ereditară:“părul cade mai ales în partea superioară a capului [pe creştet] şi se răreşte vizibil, astfel încât se vede pielea de pe cap”.

Medicul tricolog poate stabili diagnosticul de “alopecie androgenetică” pornind de la “desenul” caracteristic pe care îl generează căderea părului, dar şi în temeiul datelor furnizate de analiza histologică a pielii.

Căderea părului la femei, determinată de alopecia androgenetică, poate fi tratată. Recomandări detaliate în această privinţă veţi găsi în articolul nostru Alopecia androgenetică.

Forma difuză a alopeciei areata

Alopecia areata (sin. Alopecia focală) este o boală destul de răspândită, atât la adulţi cât şi la copii, ce se caracterizează printr-o cădere intensă a părului ce conduce la formarea unor chelii mai mult sau mai puţin mari pe cap. Pentru o descriere detaliată a acestei boli, vezi articolul nostru consacrat Alopeciei areate.

Termenul “alopecia areata difuză” a fost propus de medicii tricologi pentru a desemna cazurile de alopecie la femei şi la bărbaţi, în care părul cade şi se răreşte pe “tot capul”, dar fără apariţia unor chelii bine delimitate, lipsite aproape în întregime de păr.

Studierea unor probe de ţesut cutanat microscopice, prelevate de la femeile şi bărbaţii ce s-au confruntat cu problema respectivă, au arătat prezenţa unor schimbări asemănătoare cu cele care au loc în caz de alopecie focală obişnuită.

Din acest motiv, cercetătorii cred că, în ciuda manifestărilor exterioare diferite, alopecia difuză este, în realitate, o formă a alopeciei focale şi că poate fi tratată cu ajutorul unor medicamente ce blochează funcţia celulelor sistemului imunitar.

În cazul confirmării diagnosticului de alopecie difuză, medicul v-ar putea recomanda, în particular, un tratament cu corticosteroizi (în formă de spumă, şampon sau unguent).

Căderea părului, determinată de tulburarea funcţiei tiroidiene

Tulburările grave şi de durată ale funcţiei glandei tiroide (hipotiroidia – reducerea funcţiei secretorii sau hipertiroidia – secreţia excesivă a hormonilor tiroidieni) pot conduce, într-adevăr, la căderea părului, care devine evidentă peste câteva luni după debutul bolii.

De regulă, în aceste cazuri, părul cade în mod difuz, adică “de pe tot capul” şi, uneori, destul de masiv.

Dacă, după examenul medical şi rezultatele testelor, tricologul va stabili drept cauză a problemei dvs. tulburarea funcţiei tiroidiene, acesta vă va sfătui să mergeţi la medicul endocrinolog, pentru a urma un tratament sub supravegherea acestuia.

Tratarea reuşită a problemei glandei tiroidiene contribuie, de regulă, şi la restabilirea creşterii normale a părului. Primele rezultate pozitive devin vizibile la câteva luni după revenirea secreţiei hormonale tiroidiene la parametrii normali.

Căderea părului, determinată de insuficienţa fierului în sânge şi de anemie

Celulele care participă la creşterea firelor de păr se divid foarte repede, de aceea sunt foarte sensibile la insuficienţa fierului, necesar pentru producerea materialului lor genetic. Din acest motiv, insuficienţa fierului în organismul femeilor poate tulbura creşterea părului şi provoca o cădere severă a acestuia.

Medicul tricolog poate presupune că, în cazul dvs., căderea părului este legată de insuficienţa fierului, dacă analiza sângelui va atesta anemie (scăderea nivelului de hemoglobină şi/ sau de eritrocite în sânge) sau un nivel redus de feritină.

În aceste cazuri, medicul vă poate recomanda, în calitate de tratament, medicamente ce conţin fier, timp de 3-6 luni de zile. Un asemenea tratament poate nu numai să oprească procesul de cădere intensă a părului, ci şi să elimine alte simptome neplăcute ale anemiei: fatigabilitate sporită, slăbiciune, ameţeli.

Căderea părului, determinată de concentraţia sporită a hormonilor sexuali masculini în sânge

Căderea severă a părului poate fi, într-adevăr, determinată de secreţia în exces a hormonilor masculini. Acest lucru este mai probabil la femei, care, în afară de căderea părului, mai acuză şi unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

În cazul în care, în urma examenului medical, se va stabili că părul vă cade din cauza excesului de hormoni masculini sau a prolactinei, medicul tricolog va trebui să vă scrie un bilet de trimitere la ginecolog sau endocrinolog, pentru a urma un tratament sub îndrumarea acestuia.

În cazuri de acest gen, în urma examenului ginecologic, multe femei sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Recomandări detaliate privind tratamentul acestei condiţii veţi găsi în articolul Sindromul ovarelor polichistice.

Căderea părului, determinată de insuficienţa zincului

Conexiunea dintre insuficienţa zincului şi căderea părului a fost studiată în cadrul mai multor cercetări ştiinţifice. Potrivit unui studiu, s-a stabilit că oamenii care suferă de căderea părului, determinată de cauze diverse (alopecia focală, alopecia androgenetică, efluviul telogen), concentraţia generală a zincului în sânge este mai mică decât la oamenii cu părul sănătos. În cadrul altor cercetări, s-a constatat că integrarea în schema de tratament a suplimentelor cu zinc sporeşte eficienţa tratării unor forme ale calviţiei (în special, a alopeciei areata).

Astfel, dacă rezultatele testelor de laborator vor arăta că nivelul zincului din sângele dvs. este redus, medicul tricolog v-ar putea prescrie suplimente cu zinc.

Părul copilului sau adultului a căzut într-o anumită regiune limitată a scalpului, formând o chelie

Căderea focală a părului (în formă de cuiburi, pete, locuri, porţiuni) de pe pielea capului este, de cele mai multe ori, simptomul:

  1. unei infecţii micotice sau al tricofiţiei (trăsături caracteristice: părul nu atât cade, cât se “rupe”, lăsând pe chelie puncte sau firişoare scurte de culoare neagră; pielea din regiunea pleşuvită a scalpului poate provoca un prurit intens şi se poate inflama).
  2. alopeciei focale (trăsături caracteristice: părul cade în întregime şi pielea de pe cap rămâne netedă, de regulă, fără semne inflamatorii).

Pentru a remedia problema dată, mergeţi neapărat la medicul dermatolog. Examinând locul unde cade părul, acesta va putea face un diagnostic corect şi prescrie tratamentul adecvat.

Alte recomandări în această privinţă – în articolele noastre Tricofiţia şi Alopecia areata.

Căderea părului la bărbaţi: regiuni lipsite de păr de pe piept şi de pe corp

Căderea firelor de păr din barbă şi din alte regiuni al corpului poate fi semnul unei alopecii focale sau al unei infecţii micotice (tricofiţia).

După cum spuneam mai sus, pentru a soluţiona problema, mergeţi la medicul dermatolog, care va putea stabili cu precizie cauza exactă a maladiei. După aceasta, veţi putea reveni la informaţiile pe care le prezentăm în articolele Alopecia focală şi Tricofiţia.

Căderea genelor şi a sprâncenelor

Căderea subită, fără o cauză aparentă, completă sau parţială, a genelor şi sprâncenelor, de o parte şi de alta a feţei, reprezintă, de regulă, un simptom al alopeciei focale.

Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul Alopecia areata.

Căderea părului, determinată de administrarea unor medicamente

Se ştie cu certitudine că unele medicamente sunt capabile să provoace o cădere mai mult sau mai puţin severă a părului. Dacă dvs. sau copilul dvs. acuzaţi căderea masivă a părului de pe “tot capul” şi, totodată, administraţi careva medicamente, citiţi cu atenţie prospectul acestora. Dacă în prospect se spune că medicamentul respectiv poate “tulbura creşterea părului” sau “provoca o cădere a părului”, informaţi-l neapărat pe medicul care v-a prescris doctoria în cauză despre efectul secundar al acesteia.

De cele mai multe ori, căderea părului începe pe fundalul administrării unor medicamente precum:

  • Retinoizii (etretinat, acitretină, izotretinoin);
  • Minoxidil (la începutul tratamentului şi după întreruperea acestuia);
  • Medicamente împotriva cancerului;
  • Medicamente pentru scăderea colesterolului;
  • Medicamente anticonvulsivante;
  • Medicamente care reduc coagularea sângelui;
  • Medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale: beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie;
  • Medicamente ce conţin litiu;
  • Medicamente antiparkinsoniene (în special, pramipexol);
  • Lamotrigina.

Căderea părului însoţită de prurit intens, de inflamaţia scalpului şi de mătreaţă abundentă

În cazul în care, dincolo de căderea părului, aţi mai observat la dvs. simptome precum înroşirea pielii capului (a întregului scalp sau a unor regiuni), prurit intens (mâncărimi ale pielii), apariţia unor leziuni sau mătreaţă severă (scuame), mergeţi neapărat la medicul dermatolog pentru un examen.

În asemenea cazuri, căderea părului poate fi legată de nişte condiţii dermatologice precum seboreea, psoriazisul, lichenul plan, micozele, lupusul şi alte boli mai rare.

Nu vă oferim cu bună intenţie în acest paragraf recomandări privind autodiagnosticarea, deoarece la domiciliu nu e posibilă practic nici diagnosticarea exactă şi, prin urmare, nici planificarea corectă a tratamentului.

Părul gras + căderea părului

O asemenea combinaţie a simptomelor este, de cele mai multe ori, semnul seboreei. Petru a remedia problema dată, parcurgeţi recomandările noastre din articolul Seboreea.

Căderea părului + coşurile

Dacă, în afară de căderea severă a părului, vă deranjează problemele pe care le aveţi cu pielea feţei sau din alte regiuni ale corpului (coşuri, acnee, comedoane), apelaţi neapărat la serviciile dermatologului.

La domnişoare şi doamne, căderea părului laolaltă cu acneea poate indica asupra creşterii nivelului hormonilor sexuali masculini, care poate fi legată, la rândul său, de unele tulburări ginecologice sau endocrine (în special, de sindromul ovarelor polichistice)

Recomandări detaliate privind tratamentul coşurilor veţi găsi în articolul pe care l-am consacrat anume acestei probleme: Ghid pentru soluţionarea problemei coşurilor.

Nu creşte păr pe cicatrice

De foarte multe ori, în locurile cu leziuni cicatrizate, părul dispare cu totul. Singura posibilitate de a restabili firele de păr, în acest caz, este transplantul. Mai multe detalii în această privinţă – în articolul Transplantul de păr.

Căderea părului, determinată de paraziţi (toxoplasme, lamblii)

Unele persoane care s-au confruntat cu problema căderii părului (de exemplu, cu alopecia areata la copii) se interesează dacă aceasta ar putea fi determinată de activitatea unor paraziţi, mai ales dacă testele de laborator au arătat, la copiii lor, titre crescute de anticorpi împotriva paraziţilor (de exemplu, lamblii, toxoplasme).

Putem răspunde în felul următor la această întrebare: studiind materialele ştiinţifice referitoare la căderea părului la copii şi la adulţi, nu am găsit nicio informaţie privitor la posibila legătură dintre alopecie şi infecţiile provocate de paraziţi, inclusiv de toxoplasme sau de lamblii. Existenţa unei legături este, îndeobşte, problematică, deoarece aceste infecţii trec foarte repede (în mod spontan sau în urma tratamentului). După cum puteţi afla şi din articolele noastre în această privinţă (v. Lambliile şi Toxoplasmoza), titrele crescute de anticorpi împotriva infecţiilor respective nu sunt o dovadă sigură a persistenţei infecţiei, ci indică mai curând asupra faptului că infecţia s-a produs “în trecut”.

Cititorilor care se arată îngrijoraţi de căderea părului la copii, le recomandăm articolul nostru Alopecia areata. Această boală este una dintre cauzele principale ale căderii părului la copii (în focare sau pe tot capul).

Răspunsuri la întrebări frecvente privind căderea şi regenerarea părului

Are vreo influenţă asupra părului coafura pe care o port?

În cadrul unor cercetări, s-a constatat că, la multe fetiţe, adolescente şi femei care s-au obişnuit să-şi adune părul în cozi sau în cosiţe, se poate dezvolta aşa-numita alopecie de tracţiune (cu alte cuvinte, căderea părului, determinată de tragerea excesivă a părului, care se transmite la rădăcina firelor şi le distruge). În asemenea cazuri, la început cad, de regulă, firele care sunt trase cel mai tare: de pe frunte, tâmple şi creştet.

Partea cea mai neplăcută, legată de alopecia de tracţiune, este faptul că rădăcinile afectate de întinderea excesivă a firelor de păr nu se mai refac, iar părul, odată căzut, nu mai creşte la loc.

Pentru a evita alopecia de tracţiune la dvs. sau la copilul dvs., aveţi grijă ca felul în care vă aranjaţi părul de pe cap să nu vă “producă dureri”. Dacă, adunând părul, simţiţi că aţi tras prea tare firele, slăbiţi puţin legătura.

Există măşti eficiente, şampoane sau alte mijloace împotriva căderii părului, pentru întărirea sau îndesirea firelor de păr, ce ar putea fi utilizate în condiţii casnice? Cum să aleg remediul perfect?

În prezent, în vânzare găsiţi o mulţime de mijloace cosmetice (uleiuri, loţiuni, balsamuri, şampoane), pe care scrie că “întăresc rădăcinile firelor de păr”, “ameliorează creşterea” acestora sau “fac părul mai des”.

Multe femei, care află despre aceste mijloace în internet şi văd opiniile pozitive ale altor cititoare, se interesează dacă aceste mijloace, care “ameliorează creşterea părului”, există cu adevărat şi, dacă da, cum să aleagă remediul perfect?

La această întrebare, putem răspunde în felul următor: după cum am arătat mai sus, există o mulţime de forme de alopecie, determinate de cele mai diverse cauze. Din acest motiv, nu putem numi un mijloc universal care ar fi “perfect” pentru toate femeile.

Aţi putea găsi numeroase opinii pozitive despre medicamentele ce conţin minoxidil, dar trebuie să ştiţi că eficienţa acestor doctorii a fost dovedită numai în cazul alopeciei androgenetice. Alte femei pot da drept cele mai bune mijloace anticoncepţionalele cu componente antiadrogene, dar şi aceste medicamente ajută numai în cazuri specifice.

Astfel, interesându-vă de acţiunea unor remedii diferite, acordaţi atenţie, în primul rând, mecanismului lor de acţiune şi tipului de alopecie de care suferea femeia pe care remediul respectiv a ajutat-o.

În general, trebuie să spunem că, din păcate, în afară de mijloacele şi metodele de tratament descrise în acest articol şi în articolele asociate, pe care le-am consacrat unor forme anume de alopecie, nu există alte mijloace a căror eficienţă să fi fost cu adevărat demonstrată.

Unele femei se mai interesează dacă “fiolele” sau “capsulele” pentru “întărirea părului”, pe care le promovează unele companii cosmetologice, sunt cu adevărat eficiente.

Am încercat să verificăm informaţiile referitoare la medicamentele care conţin aminexil, dar nu am găsit date demne de încredere în această privinţă. Din acest motiv, nu vă putem recomanda aceste mijloace pentru tratamentul alopeciei.

Trebuie să administrez vitamine şi minerale pentru a opri căderea părului sau pentru a întări firele de păr?

După cum am mai spus-o în diferite paragrafe ale acestui articol: în cazurile în care vorbim despre căderea părului, înainte de a efectua un tratament sau altul, trebui să stabilim cauza exactă a problemei.

În cazul căderii obişnuite (fiziologice), sezoniere a părului sau în cazul alopeciei cauzate de stres, suplimentele cu vitamine şi minerale nu sunt de prea mare folos.

Pe de altă parte, în cazurile în care căderea părului este legată de insuficienţa de zinc sau de fier, suplimentele speciale care conţin aceste microelemente sunt cu adevărat necesare (se recomandă să administraţi anume medicamente speciale şi nu polivitamine).

Căderea părului, părul uscat şi fragil

Pierderea părului poate fi legată nu numai de “căderea firelor cu tot cu rădăcină”, ci şi de faptul că firele de păr au proprietatea de a se rupe. Acest lucru e cu atât mai posibil în cazul oamenilor cu părul lung, a cărui structură a fost deteriorată în timpul vopsirii, ondulării chimice, îndreptării.

Problema firelor de păr uscate şi fragile este puţin studiată din punct de vedere ştiinţific. Din acest motiv, vă putem oferi doar o listă scurtă cu recomandări practice, pe care le-am adunat din experienţa mai multor femei. Chiar dacă aceste recomandări nu vor ameliora creşterea părului, v-ar putea ajuta să conferiţi părului dvs. un volum mai mare şi un aspect mai agreabil.

  • În cazul în care pielea de pe capul dvs. nu este prea grasă, puteţi încerca să vă spălaţi pe cap numai cu mijloace de condiţionare a părului. Aplicaţi balsamul pe părul ud, întindeţi-l uniform pe firele de păr şi pe pielea capului şi apoi clătiţi-vă bine părul. După aceasta, mai aplicaţi o dată balsamul de condiţionare, întindeţi-l din nou pe pielea capului şi clătiţi încă o dată părul.
  • O metodă şi mai rapidă: cu 2 ceasuri înainte de a face duş, aplicaţi balsamul de condiţionare pe părul umed, pe care îl veţi clăti apoi în timp ce veţi face duş.
  • Dacă observaţi că aceste metode de spălare a părului lasă după ele o piele excesiv de “grasă”, aţi putea încerca să spălaţi părul în felul următor: întindeţi minuţios balsamul de condiţionare pe păr şi, fără a-l clăti, aplicaţi pe pielea capului, cât mai aproape de rădăcina firelor (dar nu şi pe toată lungimea firelor de păr), puţin şampon. Masaţi pielea cu vârful degetelor, apoi întindeţi uniform şamponul şi după aceasta clătiţi-vă bine părul.

Pentru a reduce vătămarea firelor de păr în urma contactului cu perna, încercaţi să folosiţi feţe de pernă din mătase sau satin.

Deschideți surse

ul>

  • Blume-Peytavi, U. et al., 2011. S1 guideline for diagnostic evaluation in androgenetic alopecia in men, women and adolescents. British Journal of Dermatology, 164(1), pp.5–15.
  • Blumeyer, A. et al., 2011. Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men. JDDG – Journal of the German Society of Dermatology, 9(SUPPL. 6), pp.1–57.
  • Choi, J.W. et al., 2012. Relation between treatment efficacy and cumulative dose of 3% topical minoxidil in male pattern baldness. Journal of the American Academy of Dermatology, 66(1), pp.e10–e12. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2010.10.008.
  • Ej, V.Z. et al., 2012. Interventions for female pattern hair loss (Review).
  • Herskovitz, I., & Tosti, A. (2013). Female Pattern Hair Loss. International Journal of Endocrinology and Metabolism11(4). doi:10.5812/ijem.9860
  • Lee WS, Lee HJ, Choi GS, et al. Guidelines for management of androgenetic alopecia based on BASP classification–the Asian Consensus Committee guideline. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013;27(8):1026-34.
  • Tsuboi, R. et al., 2012. Guidelines for the management of androgenetic alopecia (2010). The Journal of dermatology, 39(2), pp.113–120.
  • Alsantali, A., 2011. Alopecia areata: a new treatment plan. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 4, pp.107–15. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21833161%5Cnhttp://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=PMC3149478.
  • Bang, C.Y. et al., 2013. Successful treatment of temporal triangular alopecia with topical minoxidil. Annals of Dermatology, 25(3), pp.387–388.
  • Campuzano-Maya, G., 2011. Cure of alopecia areata after eradication of helicobacter pylori: A new association. World Journal of Gastroenterology, 17(26), pp.3165–3170.
  • Delamere, F. et al., 2008. Interventions for alopecia areata (Review). The Chochrane Collaboration, (3), p.50.
  • Ito T. Advances in the management of alopecia areata. J Dermatol. 2012;39(1):11-7.
  • Shapiro, J., 2013. Current treatment of alopecia areata. J Investig Dermatol Symp Proc, 16(1), pp.S42-4. Available at: http://dx.doi.org/10.1038/jidsymp.2013.14.
  • Werner, B. & Mulinari-Brenner, F., 2012. Clinical and histological challenge in the differential diagnosis of diffuse alopecia: female androgenetic alopecia, telogen effluvium and alopecia areata – part I. Anais Brasileiros de Dermatologia, 87(5), pp.742–747.
  • Haynes JW, Persons R, Jamieson B. Clinical inquiries: childhood alopecia areata: what treatment works best?. J Fam Pract. 2011;60(1):45-52.
  • Messenger AG, Mckillop J, Farrant P, Mcdonagh AJ, Sladden M. British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of alopecia areata 2012. Br J Dermatol. 2012;166(5):916-26.


  • Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
    Scopul nostru este:

    să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

    să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

    Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

    PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
    ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
    Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

    Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.