Scrâșnitul din dinți în timpul somnului. Bruxismul la copii și la adulți: răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Încă nu sunt voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Din ce cauză apare scrâșnitul din dinți la copii și la adulți? Ce prezintă bruxismul (bricomania)? Există vreo legătură dintre scrâșnit și paraziți intestinali

Scrâșnitul din dinți noaptea, în somn, se observă frecvent la copii de diferite vârste și, mai rar, la adulți. În medicină acest fenomen este considerat o manifestare a bruxismului. În continuare vom explica ce înseamnă acest termen și vom răspunde la întrebări practice cu privire la această problemă.

Bruxismul se caracterizează prin apariția periodică a episoadelor semi-conștiente sau inconștiente de încleștare puternică a fălcilor sau efectuarea unor mișcări ritmice cu mandibula. Unul dintre semnele vizibile ale acestui fenomen este apariția unui sunet caracteristic (scârțâit). Respectiv, scrâșnitul și bruxismul nu sunt una și aceeași. Scrâșnitul este o posibilă manifestare a bruxismului (adică a episoadelor de contractare puternică a fălcilor), dar la multe persoane bruxismul nu este însoțit de scrâșnit.

Episoadele de bruxism pot avea loc atât noaptea, cât și pe parcursul zilei. Scrâșnitul, de regulă, apare doar în timpul episoadelor de bruxism nocturn.

Cauza exactă de apariție a bruxismului și a scrâșnitului din dinți nu se cunoaște. Totodată, rezultatele unor cercetări polisomnografice arată că există o strânsă legătură dintre fenomenul dat și activitatea creierului. În timpul polisomnografiei, persoana examinată adoarme în laborator și pe parcursul întregii perioade de somn se înregistrează indicii activității creierului, ritmul respirației, frecvența contracțiilor inimii, tensiunea arterială, mișcările musculare, etc.

Cu ajutorul polismnografiei s-a determinat că la multe persoane ce suferă de bruxism episoadele au loc conform următorului patern:

  • Episodul de mișcări ritmice ale mandibulei sau de contractare puternică a fălcilor cel mai des apare cu puțin timp înaintea fazei REM a somnului, atunci când apar visele.
  • Cu 4 secunde înainte de începutul episodului de bruxism, aparatele înregistrează semne de activare a cortexului cerebral (care generează impulsurile ce încordează mușchii).
  • Cu 1 secundă înainte de începutul episodului de bruxism, brusc, are loc creșterea frecvenței bătăilor inimii și a respirației.  Apoi, persoana face două inspirații profunde și încordează fălcile.

Aceste date sunt valoroase prin aceea că indică asupra faptului că impulsurile care provoacă bruxismul și scrâșnitul din dinți sunt generate în cortexul cerebral și nu sunt legate de alte iritări sau modificări în celelalte regiuni ale corpului. De asemenea, în baza acestor rezultate se poate conclude că bruxismul, cel mai probabil, nu are nicio legătură cu paraziții intestinali. Dacă această legătură ar fi existat, episoadele de bruxism nu ar avea așa o legătură strânsă cu fazele somnului și cu activitatea scoarței cerebrale.

Însă este important să menționăm că, chiar dacă bruxismul și paraziții intestinali sunt două fenomene separate, o persoană poate suferi concomitent de ambele probleme. Recomandări detaliate cu privire la diagnosticul și tratamentul helmintiazelor sun prezentate în articolul Helminţii. Ghid pentru pacienţi, argumentat ştiinţific.

Dacă impulsurile care provoacă bruxismul sunt generate în scoarța cerebrală, înseamnă că persoana afectată are dereglări ale sistemului nervos?

Majoritatea copiilor și a adulților cu bruxism nu suferă de afecțiuni ale sistemului nervos.

Totodată, bruxismul poate fi observat și la persoane cu dereglări severe ale funcției creierului, cum ar fi la persoane aflate în comă, la pacienți care administrează antidepresanți, medicamente utilizate în tratamentul bolii Parkinson sau la persoane care consumă droguri.

Există vreo legătură între bruxism și stres?

Legătura dintre bruxism și stres a fost studiată în cadrul mai multor cercetări.

Asocierea dintre aceste fenomene a fost depistată, într-adevăr, în cazul persoanelor care suferă de bruxism diurn: persoanele supuse unui nivel mai înalt de stres suferă de episoade mai frecvente de bruxism.

Legătura dintre bruxismul în somn și stres deocamdată nu a fost stabilită. În cadrul mai multor studii s-a încercat modificarea frecvenței episoadelor de bruxism cu ajutorul medicamentelor care reduc nivelul de stres și îmbunătățesc dispoziția, însă, sub influența acestor medicamente, frecvența episoadelor nu s-a redus, chiar dacă participanții au relatat că au simțit un nivel mai redus de stres.

Prin ce poate fi periculos bruxismul? Ce tratament este necesar pentru a rezolva problema?

Actualmente încă nu există medicamente sau metode de tratament care ar putea rezolva problema bruxismului și a scrâșnitului nocturn din dinți la toți oamenii. Majoritatea adulților și a copiilor cu această problemă nu necesită niciun tratament, deoarece bruxismul nu are careva consecințe negative în cazul lor.

Atunci când episoadele de bruxism se întâmplă foarte frecvent, poate avea loc erodarea dinților, pot apărea dureri în regiunea articulației temporo-mandibulare, dureri în mușchii masticatori și cei ai gâtului, dureri de cap (în special dimineața). La unele persoane cu accese puternice de bruxism poate avea loc îngroșarea oaselor maxilarului sau a mandibulei (care arată ca niște îngroșări vizibile deasupra gingiilor).

În absența simptomele enumerate nu se recomandă tratament.

În cazul unui copil sau adult tânăr există o mare probabilitate ca bruxismul să dispară de la sine, cu timpul. În cadrul observațiilor asupra unor grupuri mari de oameni cu accese de bruxism și scrâșnet nocturn din dinți s-a determinat că, în aproximativ jumătate dintre cazuri, problema dispare de la sine și nu cauzează careva consecințe negative.

Formarea deprinderii de relaxare a mușchilor masticatori

Dacă episoadele de bruxism vă deranjează sau dacă acestea au cauzat modificarea structurii dinților sau a gingiilor, puteți începe tratamentul prin conștientizarea caracterului problemei.

După cum am menționat mai sus, impulsurile care duc la apariția episoadelor de bruxism se generează în cortexul cerebral. Asta înseamnă că, în parte, bruxismul este rezultatul unor mișcări învățate, pe care persoana afectată le repetă inconștient în somn sau semi-conștient în timpul zilei. Astfel, unul dintre cele mai importante elemente ale tratamentului poate fi crearea unei deprinderi de a relaxa mușchii masticatori imediat după încordarea lor. După un număr suficient de repetări, obiceiul va deveni automat și veți opri episodul de bruxism imediat după apariția lui.

Pentru formarea unui asemenea obicei puteți utiliza următorul exercițiu:
Găsiți un loc unde, în decurs de câteva minute, nu veți fi deranjat de nimeni. Timp de câteva minute concentrați-vă asupra senzațiilor prezente în mușchii masticatori și în dinți. Apoi încleștați dinții puternic, mențineți tensiunea timp de câteva secunde, după care relaxați mușchii masticatori, fiind atenți la senzațiile apărute.

Repetați ciclul de încleștare și relaxare de 10-15 ori într-o ședință și faceți câteva ședințe pe zi.

Îmbunătățirea condițiilor de somn

În cadrul cercetărilor polisomnografice despre care am vorbit anterior s-a observat că episoadele de bruxism sunt însoțite de micro-treziri. Micro-trezirea este o perioadă în care creierul omului iese din starea de somn profund și începe o activitate intensă, aproape ca în stare de veghe. În acest moment persoana aproape că se trezește, dar nu ține minte de acest lucru dimineața.

Este important de menționat că micro-trezirea nu este cauzată de bruxism, ci invers: trezirea creierului creează condiții pentru începutul episodului de bruxism.

Acest lucru a fost confirmat prin faptul că, în cadrul studiilor, după îmbunătățirea condițiilor pentru somn, frecvența episoadelor de bruxism și scrâșnit din dinți s-a redus.

Puteți utiliza aceste descoperiri, gândindu-vă, ce puteți face pentru ca somnul Dvs. să fie mai confortabil și mai liniștit, cum ar fi:

  • Încercați să creați condiții mai bune în pat (saltea și pernă confortabile);
  • Asigurați o temperatură mai joasă a aerului în dormitor pe parcursul nopții;
  • Asigurați-vă că în camera în care dormiți este complet întuneric;
  • Protejați-vă de zgomote deranjante utilizând dopuri speciale pentru urechi sau schimbând geamurile;
  • Încercați să faceți efort fizic zilnic.

Gutieră dentară

Persoanele care suferă de afectarea dinților din cauza scrâșnitului pot folosi, în timpul somnului, niște gutiere speciale, care pot fi comandate la o clinică stomatologică, în baza amprentelor Dvs. dentare. Este important ca gutiera să acopere toți dinții, și nu doar pe cei din față, deoarece purtarea unor asemenea gutiere poate duce la schimbarea formei dinților.

Este eficientă în cazul bruxismului corecția malocluziei  dentare?

Mai demult, pentru tratamentul bruxismului, medicii stomatologi propuneau corecția malocluziei dentare cu ajutorul aparatului dentar (bracket). Însă observațiile au arătat că în cazul persoanelor care au efectuat un asemenea tratament, bruxismul nu s-a rezolvat.

Tratamentul bruxismului cu botox

Persoanelor cu bruxism pronunțat care nu poate fi rezolvat prin alte modalități (de exemplu, este cauzat de medicamente la care persoana afectată nu poate renunța), medicii le pot propune efectuarea unor injecții cu toxină botulinică (botox) în mușchii masticatori, provocând astfel, o paralizie parțială și temporară, care va reduce semnificativ intensitatea episoadelor de bruxism.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.