Explicaţia detaliată a analizei bacteriologice a laptelui matern: la ce serveşte şi cât de rezonabilă este această analiză?

Ce presupune analiza laptelui la sterilitate?

Analiza laptelui la sterilitate presupune determinarea cantităţii de agenţi patogeni (stafilococi, streptococi, ciuperci), care se conţin în laptele matern.

Cum se efectuează analiza?

Pentru efectuarea analizei este necesară o cantitate mică de lapte matern. Proba laptelui matern se însămânţează pe un mediu de cultură special şi se plasează într-un incubator. După câteva zile, pe mediul de cultură se formează coloniile diferiţilor microbi, după numărarea cărora se determină numărul mediu al bacteriilor conţinute în laptele matern.

Cât de exacte sunt rezultatele analizei laptelui matern la sterilitate?

Cu toate că popularitatea acestei analize creşte în rândul medicilor şi al pacienţilor, din punctul de vedere al medicinii bazate pe dovezi ştiinţifice, această analiză nu are absolut nicio valoare, iar rezultatele ei pot fi, de multe ori, motivul pentru care, mamelor care alăptează şi copiilor lor, absolut fără temei, li se prescriu antibiotice.

Laptele matern nu trebuie şi nici nu poate să fie steril. Canalele glandelor mamare se deschid pe piele, care, la toţi oamenii sănătoşi, este populată de o mare varietate de microbi, inclusiv, a diverselor specii de stafilococi (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis), de streptococi şi de fungi. Din aceste considerente, ar trebui să fie considerat absolut normal faptul că aceşti microbi se găsesc în laptele matern.

Interpretarea rezultatelor însămânţării bacteriologice a laptelui matern (de exemplu, sânul drept – 200 UFC/ml, sânul stâng – 150 UFC/ml), nu are niciun sens şi nu poate fi utilizată ca un argument pentru a prescrie un tratament sau pentru a evalua eficienţa tratamentului efectuat.

Pot oare stafilococii sau alte bacterii din lapte să provoace la copil disbacterioza?

Presupunerea că microbii din laptele matern pot provoca disbacterioza intestinală este absolut nerezonabilă.

În primul rând, disbacterioza intestinală nu are nicio legătură cu contaminarea microbiană intestinală a copilului din mediul înconjurător.

În al doilea rând, chiar dacă unii dintre microbi şi sunt prezenţi în laptele matern – aceştia cu siguranţă vor fi distruşi de acidul clorhidric în stomacul copilului.

În al treilea rând, toţi germenii care pot fi detectaţi în laptele matern, sunt prezenţi în cantităţi mari pe toate obiectele din jurul copilului. Din acest motiv, încercarea de a proteja copilul de microbi este absolut inutilă, în special, prin eliminarea bacteriilor din laptele matern.

În care cazuri prezenţa microbilor în laptele matern poate fi un semn de boală?

Prezenţa diverselor bacterii în laptele matern ar trebui să fie considerată ca un semn al bolii numai atunci când la femeia, care a depus analiza, există şi alte semne ale infecţiei sânului (mastitei): febră, durere toracică severă, roşeaţa şi inflamaţia sânilor. În toate celelalte cazuri, depistarea microbilor în laptele matern nu ar trebui să fie efectuată, iar în cazul în care a fost efectuată şi s-au depistat unele bacterii – acest fapt ar trebui să fie considerat firesc.

Dacă credeţi că suferiţi de mastită, vedeţi recomandările noastre în articolul Mastita la femeile care alăptează.

Ce ar trebui să fac dacă în laptele meu au fost depistaţi stafilococi sau alţi microbi? Trebuie să întrerup alăptarea?

În niciun caz nu trebuie să întrerupeţi alăptarea în cazul detectării microbilor în laptele matern! În organismul femeii sănătoase, dezvoltarea acestor microbi este inhibată datorită activităţii sistemului imunitar, care produce factorii speciali ce deprimă dezvoltarea microbilor. Aceşti factori (de exemplu, anticorpii de tipul IgA) sunt prezenţi şi în laptele matern. De aceea, copiii alăptaţi, odată cu laptele matern achiziţionează şi protecţia împotriva acestor microbi.

Fierberea laptelui matern pentru a distruge bacteriile prezente în el, de asemenea, nu este rezonabilă. Laptele matern este un produs viu care pierde cele mai multe dintre proprietăţile sale benefice atunci când este fiert.

Ce tratament ar trebui să fie efectuat în cazul prezenţei stafilococilor sau a altor bacterii în laptele matern?

În cazul depistării în laptele matern a microbilor, în orice cantitate, la femeile sănătoase, fără niciun semn de mastită, tratamentul este inutil şi chiar periculos.

Nici copiii acestor mame nu trebuie trataţi.

Dacă un copil are simptome, care se presupune că sunt asociate cu “infectarea prin laptele matern”, ar trebui să respingeţi totalmente această “teorie” şi să căutaţi adevărata cauză a bolii.

Vă recomandăm să citiţi următoarele articole: Scaunul normal şi diareea la copii sub un an, Tratamentul insuficienţei de lactază la copii.

data publicării: