Instrucţiuni detaliate privind administrarea adalimumabului (humira): ce prezintă acest medicament, eficienţa, reacţiile adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este adalimumab (humira)?

Adalimumab (denumirea comercială: Humira) face parte din grupul aşa-numitelor medicamente biologice cu acţiune puternic antiinflamatoare şi o capacitate pronunţată de a inhiba funcţia celulelor sistemului imunitar.

Adalimumabul este utilizat în medicină în tratamentul unor boli precum artrita reumatoidă, artrita juvenilă, psoriazisul, boala Crohn, colita ulcerativă etc.

Ce efecte secundare poate provoca adalimumabul (humira)? Cum se poate face un tratament sigur cu acest medicament?

Principalul efect al adalimumabului (al humirei) este inhibarea celulelor sistemului imunitar. În acest sens, la oamenii care administrează acest medicament, unele infecţii cu care au contactat în trecut pot trece din starea de latență (“dormitare”) în starea activă (inclusiv tuberculoza, hepatita virală B).

De asemenea, din cauza imunosupresiei cauzate de adalimumab, la om se pot dezvolta anumite infecţii rare care, în mod normal, nu apar la persoanele cu sistemul imunitar intact, iar infecţiile comune, cum ar fi gripa, răceala, pneumonia, sau infecţiile tractului urinar pot să evolueze mai agresiv.

În cazuri rare, tratamentul cu adalimumab cauzează apariţia unor boli grave ale sistemului nervos, care pot conduce la paralizie, la tulburări în coordonarea mişcărilor şi la alte consecinţe de acest gen.

În cadrul unor studii s-a constatat faptul că persoanele ce administrează adalimumab suferă de cancer mai des decât oamenii obişnuiţi.

Dar acest lucru nu înseamnă că, dacă aţi efectuat tratamentul cu adalimumab, veţi suferi neapărat de cancer. Probabilitatea absolută de a dezvolta cancer la persoanele ce administrează acest medicament (în ciuda incidenței sporite în comparaţie cu persoanele ce nu se tratează cu adalimubab) este, totuşi, foarte scăzută.

Ce simptome pot indica asupra unor reacţii adverse grave în urma tratamentului cu adalimumab (humira) şi ce trebuie să faceţi dacă le observaţi?

Mai jos este prezentată o listă de simptome, apariţia cărora ar putea indica asupra faptului că tratamentul cu adalimumab a condus la apariţia unor efecte secundare grave.

Adresaţi-vă cât mai curând posibil la medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu adalimumab sau, la ceva timp după întreruperea tratamentului (câteva săptămâni, luni sau chiar ani), aţi observat următoarele simptome:

  • creşterea temperaturii corpului peste 38 C;
  • senzaţia de oboseală sau de slăbiciune;
  • cefalee severă;
  • febră continuă sau repetată (mai mult de 37,5 C), care durează de câteva săptămâni;
  • transpirație și/ sau frisoane nocturne, care pot întrerupe somnul;
  • pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare;
  • dureri în piept, tuse care durează de câteva săptămâni sau tuse însoțită de eliminarea sputei și sângelui (vezi cauzele posibile de apariţie a tusei cu sânge);
  • apariția unei erupţii dureroase pe piele sub formă de bule, fie a unor pete roşii pruriginoase sau dureroase, fie a unor pete acoperite cu solzi argintii, fie a unor răni pe tălpi sau pe palme;
  • senzaţia de usturime în timpul urinării;
  • întunecarea bruscă a urinei, colorarea scaunului în galben-deschis (vezi Cauzele posibile ale apariţiei maselor fecale de culoare deschisă), colorarea bruscă a ochilor şi a pielii într-o nuanță gălbuie (gălbinare/ icter).
  • senzaţia de slăbiciune în braţe sau în picioare sau senzaţia de amorţeală, sau furnicături într-o anumită parte a corpului;
  • înrăutățirea parțială a vederii;
  • dureri în partea de sus a abdomenului, care se resimt la nivelul umerilor;
  • apariţia rapidă a vânătăilor şi echimozelor pe piele, chiar după lovituri şi leziuni minore;
  • sângerarea frecventă a gingiilor, sângerarea nasului (mai ales în cazul în care, anterior, nu aţi acuzat asemenea simptome).
  • apariția unei ulceraţii în cavitatea bucală, care nu se vindecă (vezi Cauzele dezvoltării ulceraţiilor în gură şi tratamentul necesar);
  • pierderea bruscă a cunoştinţei.

Cum pot face un tratament sigur cu adalimumab (humira)?

În timpul planificării tratamentului:

  • Povestiţi medicului dumneavoastră despre toate bolile şi problemele de sănătate cu care v-aţi confruntat în trecut, chiar dacă credeţi că acestea nu pot avea nicio legătură cu administrarea adalimumabului sau cu boala pentru care vi s-a prescris tratamentul cu acest medicament.
  • Întocmiți o listă cu toate medicamentele şi suplimentele pe care le administraţi în prezent sau le-aţi administrat în ultima jumătate de an şi arătaţi-o medicului dumneavoastră.
  • Informaţi-l pe medicul dumneavoastră despre toate vaccinurile pe care le-aţi făcut de curând.

Pentru un tratament mai sigur cu adalimumab, medicul vă poate recomanda:

Aproximativ cu o lună înainte de începerea tratamentului:

  • Să vă supuneţi unor examene speciale care pot detecta dacă aţi fost în contact, în trecut, cu infecţia TBC (tuberculoză) sau cu hepatita virală.
  • Să vă vaccinaţi împotriva gripei, împotriva pneumococului şi a varicelei (în cazul în care nu aţi avut varicelă în copilărie).

Dacă testele arată că aveţi o infecţie cronică, cauzată de virusul hepatitei B sau C, medicul vă poate prescrie un tratament suplimentar special cu medicamente antivirale sau poate recomanda să refuzaţi tratamentul cu adalimumab deoarece, în cazuri rare, acesta poate avea un efect negativ suplimentar asupra ţesuturilor ficatului.
Pe de altă parte, dacă testele demonstrează că nu aţi fost niciodată în contact cu virusul hepatitei virale B, va trebui să vă vaccinaţi împotriva acestei infecţii.

Dacă testele arată că aţi fost în contact cu TBC, medicul poate să vă prescrie o vizită la medicul ftiziopulmonolog, care vă va prescrie un tratament preventiv al tuberculozei ce ar trebui urmat cu cel puţin o lună înainte de începerea tratamentului cu adalimumab pentru o durată de 9 luni sau mai mult. Mai multe informații în articolul Tuberculoza. Ghid pentru pacienţi, argumentat ştiinţific.

În timpul tratamentului cu Adalimumab, ar trebui:

  • Să efectuaţi regulat unele teste pentru a verifica starea organelor interne (medicul va trebui să vă spună exact când şi ce teste trebuie să efectuaţi). În cazul în care aceste teste arată abateri semnificative de la normă, medicul ar trebui fie să ajusteze tratamentul cu adalimumab (să reducă doza, să prescrie medicamente suplimentare), fie să anuleze acest tratament.
  • Aproximativ o dată la şase luni trebuie să consultaţi dermatologul (acest lucru este necesar mai ales dacă administraţi adalimumab în tratamentul psoriazisului) pentru a observa la timp primele semne ale cancerului de piele, în cazul în care acestea apar (vezi Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului).

Tratamentul cu adalimumab şi vaccinările

Am spus deja că, înainte de începerea tratamentului cu adalimumab (aproximativ cu o lună înainte de prima doză), unii experţi recomandă unele vaccinuri pentru a reduce riscul anumitor infecţii periculoase.

Mai jos vom oferi informaţii referitor la posibilitatea vaccinării în timpul tratamentului cu adalimumab, dar și cu privire la pericolele pe care le comportă contactul persoanei ce administrează adalimumab cu persoanele (de regulă, rude, apropiați) care urmează să fie vaccinate.

Pot să mă vaccinez dacă am început deja tratamentul cu adalimumab?

Unele vaccinuri conţin microbi vii atenuaţi ce nu pot provoca boli grave la persoanele sănătoase, dar pot să se dezvolte mai agresiv la persoanele ce administrează medicamente asemănătoare cu adalimumab.

În acest sens, în timpul tratamentului cu medicamentul dat nu se recomandă să faceţi niciun vaccin care conţine microbi vii sau microbi atenuaţi.

Vaccinurile care conţin microorganisme moarte sau fragmente ale acestora nu pot cauza boala, chiar şi în cazul persoanelor cu un sistem imunitar grav compromis, prin urmare, aceste vaccinuri pot fi făcute în timpul administrării adalimumabului.

Prin urmare, dacă doriţi să vă vaccinaţi (de exemplu, dacă aveţi de gând să călătoriţi în străinătate), discutaţi neapărat despre aceasta cu medicul dvs.. Dacă medicul vă va spune că vaccinul nu conţine microorganisme vii, îl puteţi face.

Ce trebuie să fac dacă cineva din persoanele apropiate urmează să se vaccineze?

Unele vaccinuri vii pot provoca, la persoana vaccinată, o formă uşoară a bolii, pe durata căreia persoana respectivă răspândește în mediul înconjurător, pentru scurt timp, microorganismele care, la rândul lor, pot provoca o formă mai gravă a maladiei la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Prin urmare, dacă una din rudele apropiate ale persoanei ce se tratează cu adalimumab (de exemplu, un copil) urmează să se vaccineze, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă acest vaccin conţine bacterii vii. Dacă vaccinul este “viu”, tratamentul cu adalimumab ar trebui amânat pentru o lună după ce membrul familiei dvs. va fi vaccinat. Dacă nu puteţi amâna tratamentul, întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le respectaţi în prima lună după vaccinarea unui membru al familiei dvs.

Este posibil ca medicul să vă recomande limitarea contactului cu persoana vaccinată.

Când mă pot vaccina după încheierea tratamentului cu adalimubab?

Potrivit experţilor, pentru o vaccinare cât mai sigură (în cazul vaccinului care conţine microorganisme vii), după încheierea tratamentului cu adalimumab, trebuie să aşteptaţi cel puţin 5 perioade de înjumătățire a medicamentului înainte de a aplica vaccinul.

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu adalimumab şi doriţi să vă vaccinaţi, nu uitaţi să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră care este perioada de înjumătăţire a medicamentului pe care îl administraţi (aceste informaţii ar trebui să fie furnizate și de prospectele medicamentului). Pe baza acestui parametru, veți determina cu ușurință perioada de timp după care vă puteți vaccina fără probleme.

Poate fi vaccinat copilul meu nou-născut dacă am administrat adalimumab în timpul sarcinii?

Dacă aţi administrat adalimumab în timpul sarcinii, vaccinarea nou-născutului cu vaccinuri “vii” ar trebui amânată pentru 6 luni.

Administrarea adalimumabului în timpul sarcinii

Efectul adalimumabului asupra dezvoltării sarcinii la om nu este studiat.

Studiile pe animale au arătat că adalimumabul nu are niciun efect negativ asupra dezvoltării fetale în timpul sarcinii; din aceste considerente, unii specialişti admit utilizarea acestui medicament în tratamentul femeilor gravide, în cazurile în care nu există o altă posibilitate de tratament, cu medicamente mai bine studiate.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu adalimumab sau dacă aţi administrat acest medicament cu puțin timp înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

În cazul unei vieţi sexuale active pe durata tratamentului cu adalimumab, va trebui să utilizaţi metode contraceptive sigure.

Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă sugereze utilizarea unor contraceptive orale sau a dispozitivului intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protecţie pot fi găsite în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Utilizarea adalimumabului în timpul alăptării

Efectul adalimumabului asupra sănătăţii sugarilor, ale căror mame administrează medicamentul dat, a fost studiat insuficient. Cu toate acestea, datele existente în prezent indică asupra faptului că medicamentul pătrunde în cantități mici în laptele matern, dar, după toate aparențele, nu dăunează sugarului. Din aceste considerente, unii experţi cred că tratamentul cu adalimumabul este compatibil cu alăptarea.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi adalimumab sau orice alt medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Date privind utilizarea adalimumabului (humirei) în tratamentul diferitor boli

Adalimumab (humira) în tratamentul psoriazisului

Medicii recomandă tratamentul cu adalimumab – care țintește, de regulă, remisia psoriazisului în stadiile moderate sau severe ale bolii – persoanelor asupra cărora alte tratamente nu au avut niciun efect (inclusiv cu metotrexat, ciclosporină şi PUVA) sau în cazuri în care, din anumite motive, tratamentul cu medicamentele date și cu PUVA nu este posibil.

De obicei, tratamentul începe cu injectarea sub piele a 80 mg de medicament.

Apoi, o dată la fiecare 2 săptămâni, se efectuează injecţii a câte 40 mg. O cură de tratament poate include până la 12-16 injecţii.

Primele indicii ale eficacităţii tratamentului cu adalimumab pot deveni vizibile între a 4-a și a 8-a săptămână după începerea tratamentului. Efectul maxim al tratamentului, de regulă, apare peste 16 săptămâni.

Cât de eficient poate fi tratamentul psoriazisului cu adalimumab?

Potrivit studiilor clinice, în cadrul cărora a fost ținută sub observație starea sănătății persoanelor tratate cu adalimumab, un asemenea tratament conduce la o dispariţie deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice de pe piele în 70-80% de cazuri.

Cu toate acestea, la unele persoane care suferă de psoriazis, începerea tratamentului cu adalimumab conduce la acutizarea maladiei respective sau la apariţia unor forme mai severe ale bolii (psoriazis palmo-plantar).

Dacă v-ați tratat de psoriazis cu adalimumab, citiţi neapărat recomandările noastre referitor la sporirea siguranței tratamentului în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Unele proceduri utilizate în tratamentul psoriazisului (inclusiv şedinţele de fototerapie cu utilizarea PUVA sau UVB) sporesc capacitatea adalimumabului de a provoca cancer de piele; din aceste considerente, oamenii ce urmează tratamentul dat ar trebui examinaţi, în mod regulat, de medicul dermatolog.

data publicării:

Surse: