Aciclovir: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Aciclovirul?

Aciclovirul este un medicament antiviral. El încetineşte creşterea şi răspândirea unor viruşi (inclusiv, virusului herpes) în organismul omului.

Aciclovirul nu tratează pe deplin infecţia cu herpes, dar, la prima contaminare şi la reapariţia bolii, reduce semnificativ simptomele acesteia.

Fiţi atenţi!

în unele cazuri, infecţia cu herpes poate provoca complicaţii grave (inclusiv, orbire, leziuni ale organelor interne, chiar moarte).

Dacă simptomele pe care le aveţi sunt similare cu cele specifice infecţiei cu herpes, citiţi articolele din lista de mai jos. În aceste articole sunt prezentate recomandările referitor la acele aspecte ale simptomelor infecţiei cu herpes care necesită o atenţie deosebită şi descrierile cazurilor, în care trebuie să solicitaţi consultaţia medicului.

Mai jos sunt prezentate unele recomandări referitor la administrarea sigură a Aciclovirului sub formă de comprimate orale (pastile) şi sub formă de unguent (cremă) pentru aplicare externă.

Informaţii importante referitor la Aciclovir sub formă de comprimate (pastile)

Administraţi Aciclovirul pe toată durata indicată de medic chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de suprimarea totală a infecţiei.

Înainte de administrarea acestui preparat, comunicaţi-i, dacă este cazul, medicului ce medicamente, momentan, administraţi. Unele medicamente (de exemplu, Gentamicina, Ciclosporinele, Ibuprofenul, etc.) pot spori efectele adverse ale Aciclovirului asupra sistemului renal.

Înainte de administrarea acestui preparat, comunicaţi-i medicului dacă suferiţi de afecţiuni renale (de exemplu, glomerulonefrita cronică). în acest caz, s-ar putea să aveţi nevoie de o altă doză sau de efectuarea unor investigaţii medicale necesare pentru securitatea tratamentului prescris.

În nici un caz nu administraţi Aciclovirul, dacă aţi avut reacţii alergice la acest medicament sau la preparatele similare.

Aciclovirul poate spori sensibilitatea pielii faţă de razele solare. În timpul tratamentului cu Aciclovir, evitaţi expunerea la soare sau vizita la solar (salon de bronzare), purtaţi haine care asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete.  Vezi Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bronzatul, arsurile solare şi mijloacele de protecţie solară

Aciclovirul poate cauza somnolenţă, ameţeli sau dereglări ale vederii. Dacă observaţi că administrarea preparatului vă provoacă astfel de efecte adverse, evitaţi, pe durata tratamentului cu Aciclovir, conducerea automobilului şi lucrul cu instrumentele sau cu utilajul care necesită o atenţie sporită.

Infecţiile cauzate de herpes sunt contagioase şi pot duce, chiar şi în perioada de tratament cu Aciclovir, la infectarea altor persoane. Virusul nu se mai elimină din organismul omului imediat ce toate veziculele, cauzate de herpes, se sparg şi lasă în urma lor o crustă gălbuie.

Aciclovirul şi alcoolul

Aciclovirul poate cauza somnolenţă, ameţeli sau dereglări ale vederii. Aceste efecte adverse pot fi agravate de consumul concomitent de alcool. Din aceste considerente, evitaţi consumul de alcool în timpul tratamentului cu Aciclovir.

Consumul de alcool nu reduce eficacitatea tratamentului cu Aciclovir.

Cum se administrează Aciclovirul?

Administraţi Aciclovirul în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Administraţi fiecare doză împreună cu un pahar de apă plin (240 ml). Beţi cât mai mult lichid pe parcursul zilei, pe toată durata tratamentului cu Aciclovir. Consumul de mult lichid este necesar pentru protejarea funcţiei rinichilor.

Puteţi administra acest medicament în timpul mesei sau pe nemâncate. Pentru a minimaliza iritaţia mucoasei stomacului, administraţi Aciclovirul în timpul mesei sau imediat după masă.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Aciclovir?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele de supradozare pot include convulsii, halucinaţii şi urinare redusă sau absentă.

Efectele adverse ale Aciclovirului (sub formă de pastile)

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Aciclovir: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţiere a feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi-l pe medicul Dvs. imediat dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse grave:

  • Durere în spate (regiunea lombară);
  • Urinare mai puţin frecventă sau absenţa urinării;
  • Apariţia uşoară a hematoamelor (vânătăilor), sângerare uşoară din nas sau din gingii;
  • Oboseală sau slăbiciune neobişnuită.

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen, greaţă, vomă, diaree;
  • Dezorientare, dureri de cap;
  • Edem al mâinilor sau picioarelor.

Aciclovirul sub formă de unguent sau cremă

Tratamentul cu unguente antivirale ar trebui să se înceapă cât mai curând posibil. Dacă aţi mai avut recidive de herpes şi-i cunoaşteţi simptomele, aplicaţi imediat unguentul pe porţiunile în care simţiţi mâncărime sau durere. Nu aşteptaţi să apară vezicule.

Înainte de a aplica crema, spălaţi bine cu săpun şi apă caldă porţiunile de piele, afectate de herpes, apoi uscaţi-le cu un prosop moale. Urmăriţi ca acest prosop să nu fie utilizat de altă persoană. După ce finisaţi tratamentul şi spălaţi prosopul, acesta nu va mai fi contagios.

De regulă, un strat subţire de cremă se aplică pe leziunile herpetice şi pe pielea din jur, o dată la 3 ore (aproximativ, de 6 ori pe zi) timp de 3-5 zile.

În timpul tratamentului local cu Aciclovir, străduiţi-vă să evitaţi aplicarea altor produse (ruj, creme, etc.) în regiunea afectată.

În primele zile de tratament cu cremele antivirale, persoana contaminată continuă să fie contagioasă şi poate răspândi infecţia în alte porţiuni al corpului său sau să contamineze alte persoane. Din aceste considerente, pe toată durata tratamentului, se recomandă:

  • Pentru aplicarea unguentului folosiţi beţişoare de vată sau mănuşi de unică folosinţă (le puteţi procura la farmacie).
  • Spălaţi-vă frecvent mâinile, în special, după ce aţi aplicat crema sau aţi atins regiunile afectate de herpes.

Nu aplicaţi unguentul în regiunea din apropierea ochilor. Dacă crema nimereşte, totuşi, în ochi, clătiţi ochii cu apă curgătoare.

Nu aplicaţi crema cu Aciclovir în cavitatea bucală sau nazală şi n-o înghiţiţi. Dacă, totuşi, aţi înghiţit puţină cremă, nu trebuie să întreprindeţi nimic. Nu există niciun pericol.

Recomandările referitor la tratamentul herpesului bucal (stomatită) sunt reprezentate în articolul Stomatita.

Dacă veziculele cauzate de herpes vă apar pe pleoape sau pe pielea din zona ochilor, trebuie neapărat să cereţi consultaţia medicului oftalmolog. Herpesul, în asemenea cazuri, poate provoca inflamaţia periculoasă a ochilor şi chiar orbire.

Aciclovirul sub formă de unguent (cremă), în primele zile de aplicare, poate provoca o senzaţie de arsură uşoară. Nu întrerupeţi din această cauză tratamentul pentru că nu este periculos.

Întrerupeţi utilizarea unguentului şi contactaţi-l pe medicul Dvs. dacă, în locul aplicării medicamentului, pe piele apare roşeaţă, mâncărime şi edem.

Aciclovirul (sub formă de comprimate şi sub formă de unguent) în timpul sarcinii

Aciclovirul este atribuit categoriei B de siguranţă a medicamentelor în timpul sarcinii. Detaliile despre semnificaţia acestui fapt şi detaliile referitor la efectele adverse posibile ale medicamentelor asupra dezvoltării sarcinii sunt prezentate în articolul Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Au fost efectuate câteva studii, în cadrul cărora s-au cercetat efectele administrării Aciclovirului în tratamentul femeilor însărcinate.

În unul din aceste studii au fost supravegheate 1129 de femei care au administrat Aciclovirul în sarcină, 712 din ele au primit medicamentul în primul trimestru de sarcină.

îÎ urma acestui studiu nu s-a observat o creştere a ratei defectelor congenitale de dezvoltare la copii.

În anul 2010 au fost publicate rezultatele unui alt studiu extensiv efectuat în Danemarca, în cadrul căruia au fost colectate datele despre peste 800 000 de naşteri, dintre care peste 1800 de femei au administrat Aciclovirul în timpul primului trimestru de sarcină.

Rata malformaţiilor congenitale în acest grup a fost chiar puţin mai mică decât în grupul femeilor care nu au administrat acest medicament.

Cercetătorii susţin că în baza acestor rezultate se poate spune că Aciclovirul este un medicament inofensiv pentru viitorul copil şi poate fi administrat, dacă este cazul, în timpul sarcinii.

Aciclovirul (sub formă de comprimate şi sub formă de unguent) în timpul alăptării

Chiar şi în cazul în care mama administrează doze maximal admisibile de Aciclovir, doza de medicament ingerată de copil este de doar 1% din doza utilizată în tratamentul infecţiilor la sugari. Aciclovirul administrat local, sub formă de unguent (dacă nu este aplicat direct pe sân) practic nu ajunge în laptele matern.

Aciclovirul se consideră compatibil cu alăptarea.

Fiţi atenţi!

Dacă leziunile herpetice sunt localizate pe sân sau în apropierea acestuia, trebuie:

  • în primul rînd, să contactaţi medicului Dvs. şi acesta să vă dea indicaţiile necesare pentru un tratament adecvat;
  • în al doilea rând, să acoperiţi bine porţiunile pielii cu leziuni herpetice în timpul contactului cu copilul. Contaminarea sugarului cu herpes poate să fie periculoasă pentru el.

Alăptarea din sânul cu leziuni herpetice trebuie întreruptă până la însănătoşire. Continuaţi alăptarea din sânul sănătos.

Pentru a preveni reducerea cantităţii de lapte, blocarea ducturilor şi apariţia mastitei, în toată perioada respectivă, stoarceţi, din sânul afectat, excesul de lapte şi vărsaţi-l.

Mai multe detalii despre administrarea medicamentelor femeilor care alăptează veţi găsi în articolul Securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptării.

data publicării:

Surse: