Claritromicina: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Claritromicina?

Claritromicina face parte din grupul antibioticelor numite macrolide. Claritromicina se utilizează în tratamentul multor tipuri de infecţii bacteriene ale pielii şi ale sistemului respirator.

Actualmente, Claritromicina, în combinaţie cu alte antibiotice (cum ar fi Metronidazolul sau Amoxicilina), se utilizează în tratamentul infecţiilor cauzate de Helicobacter pylori.

Informaţii importante despre Claritromicină

Nu administraţi claritromicină concomitent cu niciunul dintre medicamentele enumerate mai jos:

  • Cisaprid
  • Pimozid
  • Medicamente ce conţin ergot (precum Ergotamina, Dihidroergotamina)

Claritromicina poate interacţiona cu aceste medicamente şi poate cauza dereglări ale ritmului cardiac, periculoase pentru sănătate şi pentru viaţă.

De regulă, cursul de tratament cu Claritromicină durează 7-14 zile (durata este mai mare în cazul tratamentului ulcerului gastric, cauzat de Helicobacter pylori).

Nu administraţi Claritromicină dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la acest preparat sau la alte antibiotice din grupul macrolidelor: (Eritromicină, Azitromicină, Oleandomicină şi altele).

Înainte de a începe tratamentul cu Claritromicină, comunicaţi-i medicului Dvs. dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile enumerate mai jos.

  • Afecţiuni ale ficatului
  • Afecţiuni ale rinichilor
  • Miastenia gravis
  • Porfirie
  • “Sindrom QT lung” în antecedente sau la cineva dintre membrii familiei Dvs.

Pentru a securiza tratamentul, s-ar putea să aveţi nevoie de o altă doză decât cele indicate, sau de efectuarea unor teste diagnostice speciale.

Claritromicina este contraindicată copiilor cu vârsta până la 6 ani.

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Claritromicină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. În cazul în care Clarirtomicina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, nu administraţi niciun medicament şi conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Cum se administrează Claritromicina?

Administraţi Claritromicina în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Administraţi fiecare doză împreună cu un pahar de apă plin (240 ml).

Comprimatele şi suspensia orală de Claritromicină poate fi luată în timpul mesei sau pe nemâncate.

Claritromicina în formă de comprimate retard trebuie luată în timpul mesei. Nu zdrobiţi, nu rugumaţi şi nu rupeţi comprimatele retard de Claritromicină. Înghiţiţi comprimatul întreg. Medicamentele cu acţiune retardă sunt făcute în aşa fel, încât să elibereze lent şi treptat substanţa activă în organism. Zdrobirea comprimatului poate duce la absorbţia unei doze prea mari de medicament dintr-o dată.

Înainte de a măsura doza necesară de suspensie orală (fluidă), agitaţi bine flaconul. Pentru a măsura corect doza de medicament lichid, utilizaţi o lingură specială de măsurare sau un pahar gradat medicinal. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi-l dea.

Administraţi Claritromicina pe toată durata indicată de medic chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

Claritromicina nu este eficientă pentru tratamentul infecţiilor virale (precum gripa, răceala, varicela).

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Nu păstraţi suspensia orală în frigider.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Claritromicină?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele de supradozare pot include greaţă, vomă, diaree, senzaţie de disconfort abdominal.

Claritromicina şi alcoolul

Cu toate că alcoolul nu interacţionează cu Claritromicina, eficienţa acestuia nu scade şi nu sporeşte posibilitatea de provocare a efectelor adverse, totuşi, pe durata tratamentului cu Claritrimicină, se recomandă evitarea consumului de alcool.

Efectele adverse ale Claritromicinei

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Claritromicină: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultatea respiraţiei, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse grave:

  • Dispnee, durere în piept, bătăi neregulate ale cordului
  • Diaree abundentă, apoasă sau sangvinolentă (vezi şi Diareea provocată de administrarea antibioticelor)
  • Greaţă, vomă, creştere a temperaturii corpului, urină întunecată, scaun decolorat (de culoarea argilei), icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
  • Dureri în gât, apariţia unei erupţii roşii sub formă de vezici şi cu exfolierea pielii, cefalee
  • Dereglarea auzului

 

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen, greaţă, vomă
  • Gust neplăcut în gură
  • Modificarea culorii dinţilor
  • Ameţeli, dureri de cap
  • Erupţii uşoare ale pielii
  • Prurit sau eliminări vaginale

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor adverse ce ar putea apărea la administrarea Claritromicinei. Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Ce medicamente pot interacţiona cu Claritromicină?

Claritromicina poate interacţiona cu diferite medicamente. Din această cauză, până a începe administrarea preparatului, comunicaţi-i medicului Dvs. toate medicamentele pe care le utilizaţi momentan, inclusiv, vitamine, minerale, plante medicinale, preparate homeopatice şi medicamente prescrise de alţi medici. Nu începeţi administrarea unor medicamente noi fără a anunţa medicul.

Administrarea Claritromicinei în timpul sarcinii

Cercetările pe animale au arătat că Claritromicina poate provoca dereglări în dezvoltarea fătului, cu toate acestea, nu există date exacte referitor la pericolul de administrare a preparatului în timpul sarcinii la femei.

Actualmente, acţiunea Claritromicinei asupra dezvoltării sarcinii la femei a fost investigată în cadrul doar a unei singure cercetări. Această cercetare a arătat că probabilitatea avortului spontan este mai mare la femeile care administrează Claritromicina (inclusiv, în primul trimestru al sarcinii) în comparaţie cu femeile care, în timpul sarcinii, nu administrează niciun medicament. În acelaşi timp, riscul de dezvoltare anormală a fătului rămâne neschimbat.

Deoarece datele unei singure cercetări nu sunt suficiente pentru a conchide inofensivitatea preparatului asupra dezvoltării fătului, specialiştii recomandă să evitaţi administrarea Claritromicinei în timpul sarcinii.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Claritromicinei, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Comunicaţi-i, dacă este cazul, din ce considerente aţi fost nevoită să administraţi Claritromicina în timpul sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Claritromicinei în timpul alăptării

Cercetările au aratat că, Claritromicina penetrează în laptele matern doar în cantităţi mici (circa 2% din doza medicamentului administrat) şi, pare să fie, nu poate provoca la sugari efecte adverse serioase.

Din aceste considerente, specialiştii consideră că utilizarea acestui medicament prezintă un risc insignifiant pentru sănătatea copilului şi nu este necesară întreruperea alăptării.

În cazul unei investigaţii a fost demonstrat faptul că utilizarea antibioticelor din grupul de macrolide (Claritromicina face parte din acest grup) în primele 3 luni ale vieţii copilului sporeşte riscul de îngustare a parţii pilorice a stomacului (locul de tranziţie a stomacului în intestin subţire) . Menţionăm faptul că, în acest caz, observaţiile s-au realizat asupra copiilor cărora li s-a administrat Eritromicina, dar rezultatele respective nu s-au confirmat în cadrul altor investigaţii.

Administrarea antibioticelor, inclusiv a Claritromicinei, în timpul alăptării, sporeşte riscul de dezvoltare la sugari a stomatitei (candidozei bucale), a dermatitei sugarilor şi a diareei. Unele recomandări detaliate referitor la tratamentul acestor boli la copii sunt prezentate în articolele: Stomatita, Diareea la bebeluşi, Dermatita de scutec.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: